Meses de negociació
Es negociaran pròximament les condicions d’incorporació al curs que ve
La Mesa Sectorial ha tractat una resolució sobre l’avaluació, promoció i titulació de l’alumnat i l’inici acadèmic del curs 2020/21. També s’han tractat una part de les comissions de serveis per al curs que ve i dimarts que ve continuarà la negociació
Aquest matí ha tingut lloc la Mesa Sectorial per a tractar la resolució que regularà el fi de curs 2019/20 i l’inici de curs 2020/21. També s’han tractat les comissions de serveis, tot i que no s’ha pogut acabar la reunió i s’ha ajornat a dimarts per manca de temps, com ja va preveure STEPV en la comunicació que va fer pública ahir.
La setmana que ve continuarà la Mesa Sectorial amb les comissions de serveis ordinàries i el torn obert de paraula
El Secretari Autonòmic d’Educació ha començat la Mesa Sectorial explicant que quan tracten amb el Ministeri d’Educació les propostes que va fer el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, sobre la possibilitat de reobrir els centres educatius per a determinats col·lectius, convocaran la corresponent Mesa Sectorial (segurament la setmana que ve) per tractar-ho. STEPV ha anticipat que s’oposa frontalment a aquesta mesura (com vam explicar ahir en el mateix comunicat esmentat anteriorment), ja que considerem que el sistema educatiu encara no està preparat per fer aquest pas abans de l’estiu. El Sindicat li ha demanat al Secretari Autonòmic que li trasllade al Ministeri aquesta oposicions del sindicat majoritari de l’ensenyament al País Valencià.
Quant a la resolució de final de curs i principi del curs que ve, el Sindicat ha manifestat que, en general, coincideix amb la proposta d’avaluació, promoció i titulació que fa la Conselleria del curs actual, però ha posat de manifest que es troba a faltar una proposta que, per al curs 2020/21, contemple la possibilitat d’un nou rebrot de la pandèmia i, per tant, mesures d’actuació si això es produeix. En eixe sentit STEPV ha proposat que es prepare un protocol d’actuació per si hem de fer front novament a una situació semblant a l’actual. Igualment, el Sindicat considera insuficient les mesures que planteja la Conselleria, ja que només se centren en l’ajustament del currículum educatiu per tal de “recuperar” el que s’ha deixat d’impartir aquest tercer trimestre, cosa que és totalment necessària, però no contempla cap mesura per a garantir la seguretat de l’alumnat, les famílies i el professorat, com si a partir de setembre es donaren les garanties suficients per reprendre amb normalitat el curs escolar, tenint en compte que encara no disposarem d’una vacuna contra el coronavirus.
La Conselleria ha contestat que estan treballant en eixa línia en les instruccions d’inici de curs que negociaran pròximament en Mesa Sectorial ja que, efectivament, el curs que ve no es pot concebre com cap altre anterior, sinó que cal tindre en compte que es poden produir rebrots del virus i estar preparats.
Sobre la qüestió concreta d’agrupar en 1r d’ESO les matèries en àmbits, també s’ha discutit en la Mesa Sectorial d’aquest matí. El Sindicat comparteix la metodologia de treball en àmbits en el primer curs de l’ESO però ha posat com a condició que en cap cas supose una retallada de professorat, ja que la impartició de diverses matèries per un sol docent pot comportar aquesta situació. El Secretari Autonòmic ha assegurat que en cap cas es retallaran docents sinó que és possible que s’incrementen, perquè estan treballant la proposta que siguen dos docents qui compartisquen l’aula per a treballar per àmbits.
Un altre tema que STEPV ha posat damunt la taula han estat les proves d’accés a la universitat i el que s’ha conegut avui en premsa sobre la possibilitat que es celebren en els instituts. El Secretari Autonòmic ha informat que és una proposta de Conselleria que es tancarà aquesta vesprada en la Comissió formada per les dues conselleries (Educació i Universitats) i que ens informaran de com es duran a terme finalment.
Quant a les comissions de serveis específiques, segon punt de l’ordre del dia, la Conselleria ha manifestat la impossibilitat de generar, en les circumstàncies actuals, un nou procediment de provisió d’aquests llocs, fet pel qual han decidit proposar la seua renovació extraordinària.
STEPV ha traslladat el malestar de moltes persones que portaven quatre anys esperant aquest moment, per optar a aquests llocs i la necessitat que les places que anualment queden lliures s’oferten, obrint el procediment anualment. Així mateix, el Sindicat ha demanat dades sobre la les places que actualment estan cobertes, les que estan lliures i s’hauran d’ofertar a la resta de procediments i ha tornat a mostrar el seu rebuig davant algunes places que s’otorguen de forma discrecional, sense seguir cap procediment establert i transparent al que totes les persones tinguen accés.
Igualment, STEPV ha manifestat la necessitat de recuperar el grup de treball de centres CAES iniciat el curs passat, per donar solució a la inestabilitat de plantilla a alguns centres.
Conselleria ha anunciat, després de la petició feta pel Sindicat, que el termini per renunciar o prorrogar aquestes comissions específiques es tancarà uns dies després de la resolució del concurs de trasllats, encara que s’obrirà abans d’aquesta. El punt sobre les comissions ordinàries per raons socials i familiars i el torn obert s’han ajornat a la propera setmana.
Comentaris
Jose Antonio Marin Iglesias
01 maig 2020 / 12:41 h
El Sindicat comparteix la metodologia de treball en àmbits en el primer curs de l’ESO.
Això he llegit una mica més amunt. El sindicat ha preguntat als seus afiliats? Ha fet alguna enquesta entre ells o millor entre tot el professorat?
En algun moment quan jo vaig començar a treballar en esta faena (amb allò de la famosa logse) es deia que calia que l’alumnat rebera classes per especialistes i que això era una de les coses que portava a dur l’alumnat de 12 anys als instituts. Ara resulta que no que el millor és que es treballe per àmbits, més com es fa a l’escola. No serà que eixos alumnes no són alumnes d’institut?
Recordeu el rebombori amb Font de Mora i els dos profes un d’anglés i l’altre de filosofía a l’aula (menuda barbaritat, no)? Ara ja no és una barbaritat?
En qualsevol cas jo no sé si els afiliats, i el professorat en general està tan d’acord amb esta mesura. Com que no sé que el sindicat haja preguntat específicament per això (puc no haver-me adonat, ho reconec) no veig clar que es puga dir això de “el sindicat comparteix la metodologia…”
STEPV
03 maig 2020 / 12:31 h
Cal contextualitzar el comunicat en la negociació d’aquesta situació extraordinària que estem vivint, davant la qual també cal adaptacions extraordinàries per a fer front el curs que ve. A més, la mesura encara s’ha de negociar i concretar, per tant, com sempre, tota l’afiliació tindrà l’oportunitat de dir la seua.
El Sindicat ja ha condicionat la mesura si suposa retallades de professorat, però també caldrà més garanties, com menys hores lectives, més coordinació, més formació, etc. Passar a àmbits el curs que ve en 1r d’ESO sense millores en les condicions del professorat per poder fer-ho amb garanties i èxit no té sentit.
Potser no hem tingut temps en el comunicat d’explicar amb més detall tot el que pensem del tema, però intentarem fer-ho pròximament.