Meses de negociació

El currículum de Primària passa per la Mesa Sectorial sense canvis substancials

Conselleria vol que el decret es publique la primera setmana de juliol

dijous 19 juny 2014 17:26 h

El Decret de currículum de Primària ha passat per Mesa Sectorial sense canvis destacables en els aspectes més qüestionats. En l’article 5, sobre l’horari, s’ha afegit que l’adaptació de l’horari en els centres s’ha de fer respectant la proporcionalitat entre les diferents àrees, cosa que no soluciona les demandes de flexibilitzar els horaris en cada centre educatiu i permetre que adopten els horaris que consideren necessaris d’acord amb la seua acció pedagògica.

Aquesta situació és insostenible, genera incertesa en els centres i complica la presa de decisions i la preparació del curs

STEPV ha tornat a manifestar el rebuig que està generant aquest esborrany en els centres educatius, quant a la reducció a 45 minuts cada assignatura i l’ampliació a 30 sessions per setmana, que tampoc compta amb el suport de les principals associacions de pares i mares, ni de la Mesa de Directors -recentment creada per la Conselleria- ni dels sindicats.
El fet que el decret estiga encara en fase de negociació quan el curs acaba demà ha sigut un altre punt de discussió en la Mesa. En la reunió de la setmana passada STEPV va demanar que s’ampliara el termini que tenen els centres per a sol·licitar modificacions horàries -que va acabar el 15 de juny- fins que no es publique el decret ja que els centres no podien sol·licitar adaptacions horàries en base a una normativa que no està publicada. De fet, la Directora General ha afirmat, a preguntes de STEPV, que els centres que hagen sol·licitat l’adaptació horària al nou decret veuran rebutjada la seua sol·licitud.
Aquesta situació està generant moltes incerteses en els centres educatius que no saben ben bé a què atendre’s, ja que no poden planificar adequadament el curs que ve ni sol·licitar adaptacions en base a una normativa que no està encara publicada però que s’aplicarà el 3 de setembre.
Seguint el mateix argument, els centres no haurien de preparar els nous currículums fins que es publique en el DOCV, que com a molt prompte serà la primera setmana de juliol (per a STEPV és una previsió molt optimista tractant-se d’un decret), quan el curs comença el 3 de setembre. De la mateixa manera, els centres educatius estan pendents del decret per a decidir els materials didàctics i els llibres de text necessaris per al curs que ve, però fins que no es publique el decret, no haurien de decidir quins són aquests materials. Per tant, és una situació que desconcerta el professorat i els equips directius que no saben a què atendre’s. Sobre aquesta última qüestió, la Conselleria està estudiant ampliar el termini del 30 de juny perquè els centres comuniquen els llibres de text que faran servir.
Aquesta situació és clarament insostenible, genera incertesa en els centres i complica la presa de decisions i la preparació del curs que ve amb garanties. Per tot això, STEPV ha tornat a sol·licitar que o bé es retire el decret o bé s’ajorne un curs perquè els centres sàpiguen a què atendre’s.
Sobre els llibres de text i, novament a preguntes de STEPV, la Conselleria ha informat que enviaran instruccions als centres per fomentar que es mantinguen els actuals llibres de text i enviaran aclariments sobre els aspectes que es modifiquen en els nous currículums perquè els centres puguen adaptar els llibres de text actuals a aquests canvis.
I, finalment, sobre la nova disposició addicional que regula en quina llengua s’ha d’impartir les noves assignatures de Ciències Socials i Ciències Naturals que es desglossen de Coneixement del Medi, la Conselleria ha explicat que hi ha un impediment legal per ofertar-les en valencià en els programes plurilingües en castellà. L’argument és que podria donar-se el cas que hi haguera més assignatures en total en altres llengües (anglés i valencià) que no en castellà. STEPV ha contraargumentat que així i tot, el temps d’exposició al valencià continuaria sent menor per la reducció a 45 minuts de les classes i que si la Conselleria té voluntat, es pot modificar el decret de plurilingüisme per tal de donar cabuda a aquestes noves matèries en valencià, ja que no és una normativa estatal sinó autonòmica.

Descarrega’t ací l’esborrany que ha passat per la Mesa Sectorial


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR