Llengua

Cal garantir els mateixos drets lingüístics a tota la ciutadania

STEPV presenta el nou format de l’Allioli, dedicat al valencià.
El monogràfic de la nova revista conté una part de l’informe sobre la situació de l’ensenyament en valencià.

Alícia Martí (directora de l'Allioli), Marc Candela (coordinador Acció Sindical STEPV) i Ferran Suay (Coordinador Política Lingüística STEPV) presenten l'Allioli

dijous 23 juny 2016 16:47 h

STEPV ha presentat aquest matí en roda de premsa el nou format de l’Allioli. Arran del XII Congrés, el Sindicat ha decidit renovar la seua revista per orientar-la cap a un espai de reflexió, de debat i de propostes, en el marc de la comunicació sindical. Cada Allioli tractarà un bloc temàtic monogràfic, que serà el nucli de la revista, i tindrà, a més, una secció amb un resum de l’actualitat sindical i una sèrie de seccions fixes d’opinió i ressenyes de llibres i pel·lícules.

El Sindicat té la certesa que el moment és decisiu per al futur de la llengua en l’àmbit educatiu

Hem volgut dedicar el primer número d’aquesta nova etapa a fer una anàlisi de la situació del valencià en tot l’ensenyament, inclòs l’universitari, i també de la situació de la llengua al territori lingüístic català. Des de l’any 1999, STEPV ha publicat diversos informes sobre aquest tema i ara ha volgut actualitzar-ne l’últim, elaborat pel Sindicat en 2011, però no ha trobat bones notícies. El nostre sistema educatiu és un sistema fragmentat que no compleix el propòsit d’anivellar desigualtats, sinó que presenta forts desequilibris entre els trams educatius, entre centres públics i privats, i entre territoris: com més cap al sud del territori, menys valencià; com més edat té l’alumnat, menys valencià; com més ensenyament concertat, pagat amb diners públics, menys valencià.
L’alumnat que s’escolaritza en valencià creix, però ho fa lentament: en vint anys, segons les dades de la Conselleria d’Educació, el creixement ha sigut només d’un 28%. En el curs 2015/16 el percentatge d’alumnat que estudia en valencià representa un 38% sobre el total. A més, les polítiques lingüístiques han estat ineficaces. La LUEV establia el compromís d’introduir progressivament l’ensenyament del valencià als territoris de predomini lingüístic castellà i l’exempció com una situació transitòria, però amb el pas dels anys s’ha regularitzat una situació perversa: la normalització de l’exempció, que impossibilita que part de l’alumnat siga competent en les dues llengües oficials.
El Sindicat té la certesa que el moment és decisiu per al futur de la llengua en l’àmbit educatiu. La LUEV és obsoleta, no ha donat els resultats esperats i no garanteix els mateixos drets lingüístics a tota la ciutadania. Quasi un any després de la presa de possessió del nou govern valencià, considerem que cal fer passos decidits i ferms en el procés de normalització lingüística al País Valencià. No és acceptable que no s’haja avançat ni s’hagen produït els canvis legislatius que els nous temps i les noves polítiques requereixen. No podem demorar-nos ja més i ja no és temps de dubtes ni d’una prudència que esclerotitze el moviment.
L’Allioli es presenta en aquesta nova etapa, ara que a la major part de les institucions hi ha governs que no són hostils a la llengua dels valencians. Volem fer balanç de la situació que hem heretat dels que sí que ho eren (i molt), i volem també aprofitar les esperables possibilitats de treball sinèrgic, per a fer propostes sobre com cal avançar cap a la igualtat lingüística.
La idea central és que ja tenim una part de la ciutadania, que té absolutament garantits tots els seus drets lingüístics, i volem estendre això al conjunt de la població. No volem que únicament la gent que opta pel castellà tinga drets; volem que també qui opta pel valencià com a llengua de comunicació, puga gaudir d’uns drets equivalents.
Intersindical està a favor de la igualtat en molts altres àmbits, i també ho està en el terreny dels drets lingüístics.

Consulteu l’Allioli ací

Consulteu l’informe ací

Etiquetat com a

valencià allioli

Comentaris

María José Miralles Bonillo

23 juny 2016 / 21:11 h

Esa igualdad pasa por tirar trabajadores/as de la sanidad,educación,justicia,Universidad etc…? estando de acuerdo con ese derecho que tienen todos los valencianos a conocer las dos lenguas,no comparto las formas.Cambiar años de malas políticas no se hace castigando a generaciones de trabajadores/as.Si el inglés se convirtió en un negocio y otra forma de selección con el PP,parece que el Valencià será la nueva excusa para excluir o hacer negocio.Las prisas nunca fueron buenas,Como sindicato ,deberían saber que lo que preocupa es el empleo.Necesario para vivir con dignidad ,por si alguno no lo sabe o no lo vive,lo comento.


Luis Torregrosa Ramírez

27 juny 2016 / 12:16 h

¿Nos tenemos que examinar personas mayores de 60 años de cualquier cosa,(no ya para oposiciones), sino para seguir trabajando y tener una mínima pensión? .¿El sindicato va a apoyar que nos echen de la bolsa por no tener la capacitació en valenciano?.¿Tenemos que irnos a la calle sin ninguna posibilidad de encontrar empleo en cualquier sitio a las puertas de la jubilación .¿Donde están los derechos de los mayores de 55 años ?.Tenemos la culpa de ser mayores, de haber estudiado en escuelas Franquistas,y de que la inmersión en nuestra lengua no ha sido un camino fácil.?Nos tenemos que jugar a nuestra edad en un examen el puesto de trabajo?.Me parece un despropósito.


Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR