STEPV demana una segona mesa per seguir negociant la jornada escolar
Aquest matí s’ha negociat la nova ordre, tan esperada pels centres, però que està plena de conceptes confusos
Hui s’ha «negociat» l’odre que regularà la sol·licitud i autorització de la modificació de la jornada escolar. La mesa ha estat presidida per la nova Directora General d’innovació i ordenació acadèmica, Reis Gallego.
El sindicat impugnarà la normativa si altera les condicions laborals del professorat
Malauradament, de nou l’administració havia programat una altra mesa a les 12 del migdia, sense previ avís als sindicats fet que ha suposat que l’administració no ha contestat a la majoria de les preguntes i propostes plantejades, no poder exercir el segon torn de paraula i limitar el torn obert a temes estrictament relacionats amb aquesta DG.
Recordem que aquest fet ja va ocórrer a la «negociació» de les instruccions d’inici de curs d’infantil i primària, que va ocasionar no poder negociar com anaven a baixar-se a 23 les hores lectives al cos de mestres i com anava a incloure’s al personal orientador als CEIP (recordem que encara estem pendents d’unes noves instruccions sobre aquest tema per part de Conselleria).
STEPV considera totalment insuficient 2 hores i mitja per negociar una ordre que portàvem esperant dos cursos escolars, i que suposa un canvi tan important per als centres educatius, com és la regulació de la jornada escolar i la jornada lectiva.
A més, a la redacció de la normativa es detecten alguns conceptes que són confusos i que podrien tindre repercussions en el funcionament actual dels centres educatius i en les actuals condicions laborals del professorat i, principalment, dels equips directius.
Així mateix, es barregen aspectes que es donarien per a la jornada escolar amb horari lectiu només de matí (jornada continuada), quan es parla en general de la jornada escolar (com s’ha pogut comprovar per algunes respostes de l’administració).
Igualment detectem que no es contemplen a l’articulat algunes qüestions respecte als horaris fins ara especials, de jornada escolar partida, que porten funcionant de forma correcta a molts centres des de fa més d’una dècada i que fins ara es regulaven per l’ordre de l’11 de juny de 1998 i que també suposarien un canvi de les condicions laborals del professorat.
Com que no ha donat temps de finalitzar la mesa (encara que s’ha compromet a contestar a les qüestions que passem per escrit), no podem saber quina és la idea que porta l’administració respecte als dubtes plantejats i com pot afectar als actuals drets laborals del professorat. És per això que STEPV ha insistit en la necessitat de fer una segona mesa, proposta a la qual la nova DG ha dit que estudiaran la necessitat o no de fer-la.
Si aquesta segona mesa no es dona i es canvien les actuals condicions laborals, STEPV recorrerà aquesta ordre per falta de negociació.
Encara així, STEPV valora positivament que tornem a donar la possibilitat als centres educatius i a la comunitat educativa, de poder decidir quina jornada escolar volen portar a terme, però considera que aquesta ordre segueix arrossegant carències que ja trobàvem en la anterior regulació.
Així doncs, el sindicat ha demanat:
- Una partida pressupostària de la GVA per garantir la gratuïtat de les activitats extraescolars en tots els centres ( es podrien aprofitar les subvencions regulades a la resolució de 23 de setembre de 2021, de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, per la qual es convoquen subvencions destinades a municipis de la Comunitat Valenciana per a la realització d’activitats extraescolars, complementàries, culturals i esportives dirigides a la població escolar entre tres i díhuit anys.
- Reducció de la càrrega de treball dels equips directius
- Que el percentatge de vots per aprovar el canvi de jornada ha de ser en proporció a les persones votants, no en funció del total del cens de famílies
- Flexibilitzar la normativa a la singularitat dels diferents tipus de centres: CRA, centres incomplets, CEI…
- Facilitar la participació de les famílies amb noves fórmules de vot (vot presencial en dies anteriors o vot delegat).
- Concretar la flexibilitat a l’etapa d’infantil.
- No penalitzar durant 3 anys el vot negatiu de les famílies.
- Que els Centres d’Educació Especial puguen acollir-se acollir-se a aquesta ordre de jornada, dedicant-los si cal un apartat específic adequat a les seues peculiaritats.
- Una comissió prèvia al procés formal, que arreplegue propostes, inquietuds… que s’hauran d’arreplegar al projecte.
- Un apartat específic per a les activitat extraescolars que fan les AMPAs, associacions, ajuntaments, etc., fora de la jornada escolar.
- Conéixer l’avaluació feta els darrers anys sobre l’aplicació de la jornada escolar en horari lectiu de matí.
7 d’octubre de 2021
Comentaris
Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.