Retallades

Les vacants provisionals posen de relleu que el sistema educatiu públic està en recessió

El Sindicat ha presentat una llista de reclamacions de vacants o de correccions per part dels centres aquest matí a la Conselleria d’Educació

dilluns 29 juliol 2024 14:56 h

Un estudi més afinat de les vacants provisionals publicades per la Conselleria d’Educació el passat dissabte 27 de juliol ens permet arribar a les conclusions següents, tenint en compte que enguany no s’ha oferit les vacants a temps parcials i les afectades (unes 1.500 el curs passat) perquè la Conselleria ha decidit, unilateralment i sense consultar els sindicats, publicar-les a setembre i no ara. Un fet que no havia passat mai i que vulnera drets del professorat. A més, algunes places vinculades a alguns programes educatius o als instituts-escola encara estan pendents de resolució i les seues places tampoc s’han oferit ara.

Estem assistint, per tant, a l’inici del procés de desmantellament del sistema públic

Cos de Mestres

En el cos de Mestres es fa difícil calcular l’abast de les retallades de places per l’efecte del concurs de trasllats, en el qual van participar el professorat que va superar el concurs de mèrits el curs passat (en concret 2.667 mestres més els qui ha guanyat la plaça per recurs). Tanmateix, en les adjudicacions de desplaçaments i supressions del cos de Mestres hi ha hagut un increment d’un 41% de professorat que ha perdut el destí definitiu en el seu centre, fet que indica que hi ha hagut una clara reducció de llocs de treball, com també va denunciar el Sindicat en conèixer l’arranjament escolar previst per al curs que ve.

És evident que tots els anys que hi ha un procés selectiu i s’adjudica una plaça definitiva al professorat que el supera, és comprensible que en l’adjudicació d’inici de curs s’oferisquen menys vacants de les especialitats afectades, com ha passat en alguns cursos, perquè aquestes vacants ja s’han consolidat en el sistema i les ocupa professorat que ja té eixa plaça en propietat. Tanmateix, en els últims cursos aquesta reducció de places només ha passat en el cos de Mestres en el curs 2019/20 (700 places menys que el curs anterior) i enguany (2.373 places menys). I aquest nombre tan elevat d’enguany crida molt l’atenció, perquè el sistema estava en expansió i ara està en recessió.

Secundària i resta de cossos

En secundària i resta de cossos no hi ha hagut concurs de trasllats autonòmic i, per tant, el professorat que va participar en els processos d’estabilització continua participant en les adjudicacions d’inici de curs d’enguany. És per això que s’esperava que les places oferides en aquests cossos foren similars al curs passat. Tanmateix no ha estat així i s’han retallat un total de 504 llocs de treball. Especialment greu és, per al sindicat, la retallada en conservatoris i EOI. Per cossos, la reducció de vacants és la següent:

-    Secundària: 210 places menys.

-    Sectors Singulars FP: 35 places menys.

-    Catedràtics Música i Arts Escèniques: 18 places menys.

-    Professorat Música i Arts Escèniques: 133 places menys.

-    Professorat Art i Disseny: 12 places menys.

-    Mestres Taller Art i Disseny: 6 places menys.

-    Escoles Oficials d’Idiomes: 90 places menys.

Que es retallen vacants de les EOI ja es va evidenciar fa un temps quan la Conselleria va comunicar la plantilla als centres per al curs que ve, un fet que va provocar la mobilització immediata del professorat i alumnat de les EOI d’arreu del país. El que ens hem trobat ara, amb la publicació de les vacants provisionals, és la retallada brutal també en els conservatoris elementals i professionals: 133 llocs de treball menys és una barbaritat de llocs de treball per a un cos tan xicotet que no té cap justificació més enllà de retallar els serveis públics.

El sistema educatiu en recessió

Tot plegat ens permet afirmar que amb el nou govern, el sistema educatiu públic ha entrat en recessió, després d’anys de recuperació i increment de professorat (després de les brutals retallades del govern anterior del PP) i d’acords de plantilles que ara s’han quedat en no res perquè incrementaven més encara el nombre de professorat per atendre amb millors condicions el nostre alumnat.

Estem assistint, per tant, a l’inici del procés de desmantellament del sistema públic i l’increment de la inversió en l’ensenyament concertat i privat, com ha estat denunciant el Sindicat durant pràcticament tot aquest curs.

STEPV ha presentat desenes de reclamacions a Conselleria

D’altra banda, el Sindicat ha acudit aquest matí a la Conselleria per a presentar les reclamacions de vacant o les correccions de places que moltes direccions de centres i professorat han fet arribar a STEPV. Les reclamacions es poden agrupar en tres casuístiques: places sobrecatalogades amb el requisit d’anglés; places que no s’han oferit en els llistats malgrat estar demanades; vacants insuficients per a cobrir tot el funcionariat de carrera provisional, especialment de conservatoris i EOI.

La Conselleria ha contestat al Sindicat que revisaran les possibles errades per a corregir-les en l’adjudicació del 31 de juliol.

El Sindicat farà el seguiment per veure si finalment s’han atés aquestes reclamacions.


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR