Sistemes de protecció

STEPV exigeix la retirada de l’esborrany del Pla de Contingència

El Sindicat considera que aquest Pla no té el contingut suficient per a ser un vertader i eficaç Pla de Contingència específic de l’àmbit educatiu.

dilluns 25 maig 2020 11:37 h

Aquesta setmana el Sindicat ha conegut l’esborrany del Pla de Contingència que ha estat presentat als Comités de Seguretat i Salut laboral per a participar i col·laborar en l’elaboració d’aquest document, procediment preceptiu per a planificar la desescalada en el sector educatiu. El Sindicat, a l’inici dels plenaris, va fer una prèvia per a demanar la retirada d’aquest document, ja que no contemplava l’especificitat de cadascuna de les ensenyances, tipus de centre ni l’adaptació a les diferents realitats. Ara bé, atesa la negativa a retirar-lo, STEPV per responsabilitat política i sindical va entrar a esmenar l’esborrany d’aquest pla de contingència amb la finalitat de millorar-lo i aportar les propostes que el Sindicat havia treballat des dels diferents comités, així com les propostes enviades per l’afiliació.

Les propostes que STEPV considera que cal incorporar al Pla de Contingència, entre d’altres, són les següents:

  1. Es necessita un Pla de Contingència per a cadascun dels tipus d’ensenyaments, ja que solament un document que siga vàlid per als més de 2000 centres educatius del País Valencià trobem que és del tot insuficient perquè no cobreix totes les especificitats de cadascun dels ensenyaments: Educació Infantil, Educació Primària, CRA, Educació Secundària, Centres Integrats, FP, EOI, Conservatoris, CEE, FPA, i ensenyaments artístics.
    Aquest Pla ha de deixar totes les situacions descrites i detallades.
  2. Cal un Pla de Contingència específic per a cadascun dels ensenyaments que haurà de ser revisable, actualitzat i adaptat a les circumstàncies pròpies de cadascuna de les fases de la desescalada, tal com mana la guia tècnica de l’INVASSAT, que és la que s’ha de prendre com a marc per a l’elaboració dels plans de contingència en qualsevol sector de la Funció Pública.
  3. La direcció dels centres ha de comptar amb un tècnic de Prevenció de Riscos laborals de l’INVASSAT, responsable de l’assessorament de l’adaptació del Pla de Contingència en el centre. Per al Sindicat no és legítim que tota la responsabilitat de la redacció i l’execució d’aquest pla es deixe en mans de la direcció dels centres, representants de l’Administració, ja que no tenen la formació en prevenció com per a elaborar-lo.
    A més a més, dotar d’un sol tècnic a cadascuna de les províncies, tal com es proposa en l’esborrany del Pla de Contingència presentat, és insuficient i no dóna resposta a les necessitats dels centres educatius en aquesta matèria. En aquest sentit, STEPV sempre ha exigit la recuperació del Servei de Prevenció de Riscos Laborals propi d’Educació com sí té la Conselleria de Sanitat.
  4. El Pla de Contingència ha de contemplar uns escenaris reals d’acord amb el grau d’exposició en què es troben les persones treballadores en les tasques que realitzen. L’esborrany descriu 3 escenaris: 1 “Exposició de risc”, 2 “Exposició de baix risc” i 3 “Baixa probabilitat d’exposició”. Segons el Sindicat, l’escenari 3 hauria de desaparéixer d’aquest Pla, ja que la baixa probabilitat d’exposició és nul·la.
  5. El Sindicat considera que la declaració responsable ha de ser el document suficient perquè el personal sensible no vaja al centre, mentre no se supere la contradicció existent entre les normatives de la Secretaria Autonòmica i l’esborrany del Pla de Contingència.
  6. Des del Sindicat reivindiquem que es reconsidere el calendari previst per la realització de les proves d’accés, no únicament als Conservatoris professionals, sinó també les Proves d’accés als cicles formatius de grau mitjà dels ensenyaments esportius i d’Arts Plàstiques i Disseny depenents igualment de la DGFPERE i les d’accés als Ensenyaments Artístics Superiors.
  7. Pel que fa al nombre de l’alumnat per aula, des d’STEPV pensem que allò que en determina el nombre és la distància interpersonal de cada alumne que és de 4 metres quadrats i no el nombre màxim de 10 alumnes per aula.

Aquestes propostes, i d’altres, van ser traslladades pel Sindicat a la Directora General de Personal Docent en la reunió del passat divendres 22 de maig. A la reunió estàvem convocats tots els comités de Seguretat i Salut Laboral tant d’Alacant, Castelló i València, a més dels representants sindicals amb la finalitat de conèixer l’esborrany del Pla de Contingència, esborrany que des de fa més de dos mesos està demanant el Sindicat amb insistència a l’administració educativa.
En acabar aquesta reunió, la Directora General de Personal Docent va informar que enviaria el Pla de Contingència definitiu a les direccions dels centres, als Comités de Seguretat i Salut laboral i als sindicats.
Des de l’STEPV considerem que aquesta no és la forma de fer partíceps els Comités de Salut Laboral i sindicats per a l’elaboració d’un document tan important. L’administració ens ha convocat amb retard i després d’haver negociat en Mesa Tècnica les Resolucions de les fases de desescalada. Un document insistim, tan important com és el Pla de Contingència, tal com ens l’ha presentat la Conselleria, dista molt de propiciar la participació plena dels Comités de Salut Laboral i dels sindicats, fet que va motivar al Sindicat a demanar la seua retirada només començar la reunió.

Descarrega’t aquest comunicat en PDF.


Comentaris

FM

27 maig 2020 / 11:39 h

TOTALMENTE DE ACUERDO, SE PUEDE TERMINAR EL CURSO ESCOLAR TRABAJANDO DE FORMA ONLINE, IGUAL QUE HASTA AHORA, SIN PONER EN RIESGO LA SALUD DE ALUMNADO Y PROFESORADO, YA QUE TODAVÍA ESTAMOS EN UN PERIODO DE ESTADO DE ALARMA.


Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR