Inici de curs

STEPV demana la convocatòria de la Mesa Sectorial per abordar l’inici de curs

També sol·licita la convocatòria del Fòrum Educatiu per a continuar treballant per un inici de curs segur

dissabte 22 agost 2020 14:00 h

Davant l’increment alarmant de contagis per COVID-19 durant aquests dies i la proximitat de l’inici del curs escolar, STEPV sol·licita a la Conselleria d’Educació la convocatòria urgent de la Mesa Sectorial d’Educació i del Fòrum Educatiu per analitzar la situació i prendre les mesures escaients, a més de les que ja es contemplen en el protocol sanitari i el pla de contingència de juliol.

Per al Sindicat, l’evolució de la pandèmia obliga a revisar els protocols que es van fer fa unes setmanes

El Sindicat va realitzar una sèrie de propostes que no es van recollir en el pla de contingència o en altres normatives que afecten l’inici de curs que ara s’estan veient necessàries, com per exemple:
- Presa de temperatura o la realització de PCRs periòdicament. Cal tindre en compte que una part molt important de les persones que s’han contagiat aquest estiu és gent jove, que acudirà als instituts i a les universitats, per tant, s’ha d’extremar el control d’aquestes franges d’edat.
- Les EPIs, especialment les mascaretes, han de ser de qualitat i de màxima protecció. Cal tindre en compte que el professorat passarà moltes hores amb el seu alumnat durant la jornada. Especialment a partir de secundària, el professorat va canviant d’aula i d’alumnat i, per tant, entrarà en contacte diari amb un nombre elevat d’alumnat, ja que no existeixen els grups bombolla o de convivència estable. En el cas de primària, també passarà el mateix en molts casos amb el professorat especialista.
- Incorporació d’experts en prevenció de riscos laborals a la revisió del plans de contingència dels centres educatius. El personal docent i directiu dels centres no té perquè tindre els coneixements en salut laboral necessaris per actuar davant situacions tan complexes com les que es podran trobar els centres educatius a partir de setembre.
- Redefinició dels criteris per a la determinació dels escenaris de risc. Dels tres escenaris possibles, de més risc a menys, el personal docent està en el nivell 3 de «baixa probabilitat d’exposició», al qual no se li requereix protecció específica (mascaretes) sempre que es mantinguen les distàncies de seguretat. El personal educador està en el nivell 2 de baix risc i sí que es requereix de protecció específica. El personal docent hauria d’estar, com a mínim en el nivell 2 també.
- L’ús de la mascareta hauria de ser obligatori per a l’alumnat, en els llocs comuns i en els trasllats dins del centre educatiu. El pla de contingència regula les situacions en què s’ha de fer servir la mascareta, però en aquests contextos no s’especifica, només que s’ha de mantindre la distància de seguretat.
- En eixe sentit, les mascaretes han de ser les apropiades, que garantisquen la màxima seguretat, com les FFP2.
- Més concreció en l’actuació del centre davant la detecció d’un cas amb símptomes de COVID-19. Només es regula l’actuació davant la persona que presenta símptomes, però no com s’ha d’actuar en la resta del centre.
A més d’aquestes mesures en la negociació del pla de contingència (i altres) el Sindicat va proposar en les meses de negociació de juny i juliol altres mesures com:
- Escalonament de la incorporació de l’alumnat en l’inici del curs, per evitar aglomeracions de famílies, alumnat i professorat el mateix dia a la mateixa hora.
- Possibilitat d’acollir-se a la jornada continuada d’aquells centres que així ho sol·liciten. D’aquesta manera s’aconseguirà que molt d’alumnat no estiga necessàriament en el centre fins les 17 hores.
- Ràtios per aula en infantil i primària de 15 alumnes màxim. En els grups bombolla el màxim d’alumnat serà de 20 (que es podrà ampliar en alguns centres que no disposen de suficient espai per a fer els desdoblaments corresponents. En secundària, la ràtio la determinen els metres quadrats de l’aula, ja que l’alumnat ha de mantindre la distància de seguretat 1’5 metres.
Per al Sindicat, l’evolució de la pandèmia obliga a revisar els protocols que es van fer fa unes setmanes. És per això que considerem que aquestes mesures s’han d’incorporar al pla de contingència per a garantir la màxima seguretat de tot el personal docent, no docent i alumnat, que acudirà als centres educatius a partir de setembre, si les autoritats no adopten altres mesures d’activitat lectiva telemàtica i no presencial. Per això és necessari que abans de l’1 de setembre la Conselleria convoque les organitzacions de la comunitat educativa per analitzar novament la situació i prendre les mesures complementàries necessàries perquè el 7 de setembre, quan comence la incorporació de l’alumnat hi haja la màxima seguretat en els nostres centres.
També cal valorar la possibilitat de començar a preveure escenaris de nous confinaments i, per tant, de retorn al treball telemàtic. En eixe sentit, cal concretar encara més diversos aspectes, arran de l’experiència acumulada en el darrer trimestre del curs passat: quins currículums, quines metodologies, quines formes de treballar amb l’alumnat amb eficàcia, com arribar al total d’alumnat, quins horaris, com conciliar el treball i l’atenció a menors, etc.
En eixe sentit, el 27 d’agost tindrà lloc una reunió dels territoris amb el govern de l’estat per a valorar la situació i prendre mesures davant l’inici del curs. Seria convenient que a eixa reunió la Conselleria aportara les propostes de la comunitat educativa del País Valencià. A diferència d’altres territoris, com Madrid o Andalusia, al País Valencià s’ha estat treballant, des de fa mesos, en la Mesa Sectorial, el Fòrum Educatiu – on ha participat el conjunt de la Comunitat Educativa valenciana - o els Comités de Seguretat i Salut Laboral per organitzar la tornada segura a les aules amb la negociació i publicació de diversos protocols i instruccions, l’organització dels centres docents o la signatura de l’acord de reducció de la jornada lectiva, i s’han pres mesures reclamades per l’STEPV i la resta de sindicats com l’augment de plantilla, la reducció de ràtios per aula, la publicació d’un pla de contingència, etc., però encara queden aspectes que millorarien la seguretat del conjunt de la comunitat educativa en els centres educatius.

Etiquetat com a

inici de curs

Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR