Plurilingüisme

STEPV defensa que el valencià siga la llengua vehicular del sistema educatiu valencià

El Sindicat demana a Educació que evite el retrocés en la implantació del PEPLI

divendres 12 març 2021 09:02 h

STEPV ha expressat el seu suport als centres educatius que han subscrit el manifest «Centres pel Valencià» on es demana poder acollir-se a l’article 8, de la llei 4/2018, per aplicar un PLC experimental progressiu que garantesca la continuïtat del programa d’ensenyament en valencià que estaven implantant abans de l’aprovació de l’actual llei. L’aplicació d’aquest article possibilita una continuïtat dels programes lingüístics dels centres per evitar una pèrdua de hores de valencià. L’STEPV ha estat fent costat els centres i ha traslladat a la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat la necessitat d’autoritzar les peticions dels centres i aplicar la flexibilitat que preveu la llei actual per evitar donar passos enrere en el procés de normalització lingüística.

L’adopció de qualsevol programa plurilingüe ha de tindre en compte que el valencià és una llengua minoritzada

El Sindicat va proposar ara fa dos anys, durant la tramitació de la Llei per la qual es regula i promou el plurilingüisme en el sistema educatiu valencià, que l’adopció de qualsevol programa plurilingüe havia de tindre en compte que el valencià és una llengua minoritzada i el dret de tot l’alumnat a dominar, i estar capacitat per a utilitzar, oralment i per escrit, el valencià en igualtat amb el castellà i també a ser competent en una o més llengües estrangeres en acabar els estudis obligatoris.
Per aconseguir-ho, l’STEPV considera que cal la potenciació del valencià tot convertint-lo en el nucli organitzador del currículum, i el foment de la seua normalització en l’ús social, administratiu i acadèmic en tots els centres i en el conjunt del sistema educatiu. És a dir, s’ha de posar el valencià com llengua central del model plurilingüe, com recomanen el Consell d’Europa, la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries, que compromet l’estat espanyol, i els experts en situació d’arraconament de la llengua minoritzada.
A més, el Sindicat defensa que en les comarques castellanoparlants s’ha de garantir que tot l’alumnat acabe els seus estudis dominant tant el castellà com el valencià. És per això que cal una planificació lingüística que incloga, entre altres mesures, plans específics de formació de professorat, reducció de ràtios, elaboració de materials curriculars específics, augment de la dotació de professorat de valencià i derogació de la norma que manté la figura extemporània de les exempcions per poder garantir el dret de l’alumnat a estudiar el valencià.
Finalment, STEPV demana que, davant les reivindicacions dels centres, de la Comunitat Educativa i de les entitats que reclamem la igualtat lingüística es tinga en compte el nou marc normatiu derivat de la recent aprovació de la LOMLOE i es procedesca a una reforma de la llei de plurilingüisme per protegir i potenciar l’ensenyament en valencià.


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR