Llengua

STEPV considera la nova llei lingüística com el pitjor atac al valencià en l’ensenyament

La proposta de l’anomenada llei de “llibertat educativa” en realitat és una llei d’imposició del castellà en tot el sistema educatiu

divendres 22 març 2024 13:14 h

Ahir 21 de març PP i VOX van registrar en les Corts Valencianes una proposició de llei per la qual es regula la “Llibertat Educativa” en l’ensenyament. Aquesta llei substituirà l’actual llei de plurilingüisme i es basa en una falsa llibertat d’elecció de llengua per part de les famílies.

La llei manté el percentatge mínim del 25% d’ensenyament en cada llengua (excepte en les comarques de predomini lingüístic castellà, on tot l’ensenyament es farà en aquesta llengua) i recupera les antigues línies. Ara bé, els percentatges perquè els centres educatius incorporen línies en valencià són totalment discriminatoris, fet que impedirà que l’alumnat que vulga estudiar en valencià ho puga fer realment. D’aquesta manera l’ús del valencià com a llengua vehicular patirà un retrocés brutal quan s’aplique.

Es tracta d’una llei amb un rerefons polític claríssim, que és arraconar al màxim l’ensenyament en valencià i no té en compte el context sociolingüístic i dona per fet que el valencià i el castellà estan, socialment, en igualtat de condicions, cosa que és totalment falsa.

D’altra banda, s’elimina el requisit de capacitació en valencià al professorat de Formació Professional, Ensenyaments Artístics i EOI, tot i que es diu que es regularà posteriorment l’ús vehicular de les llengües en aquests ensenyaments. L’alumnat podrà triar la llengua de les proves, fet que també perjudica el valencià, com a llengua minoritzada. Igualment, s’atorgaran certificats de nivells de valencià a l’alumnat que supere l’assignatura de valencià, com si el sistema educatiu fora un centre d’expedició de certificats.

La proposta de llei s’oblida deliberadament d’un dels objectius de la LUEV, com és el domini en igualtat de condicions de les dues llengües oficials per part del nostre alumnat, fet que amb aquesta proposta és totalment impossible de complir.

STEPV considera que aquesta llei és el pitjor atac a l’ensenyament en valencià i per això impulsarà les mobilitzacions necessàries per fer front a aquesta agressió i impedir que s’aprove la llei en els termes establerts.

Descarrega’t ací la proposta de llei presentada a les Corts

Etiquetat com a

llengua

Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR