Llengua

STEPV aposta per un únic programa lingüístic per a tots els centres educatius

El valencià ha de ser la llengua vehicular

dilluns 18 setembre 2017 14:43 h

STEPV defensa un únic programa lingüístic per a tots els centres docents, públics i privats, que tinga el valencià com a llengua vehicular. Per al Sindicat, aquesta és la garantia que l’alumnat valencià siga competent lingüísticament en valencià i castellà i en una llengua estrangera en acabar els seus estudis obligatoris.

Per això, després de la publicació del DECRET LLEI 3/2017, d’1 de setembre,, del Consell, pel qual s’adopten mesures urgents per a l’aplicació, durant el curs 2017-2018, dels projectes lingüístics de centre, STEPV considera que la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esports de la Generalitat hauria de donar un altre pas per avançar envers un plurilingüisme integrador que se sustente en un únic programa lingüístic.
Aquest programa lingüístic passaria per la implantació de programes d’immersió lingüística i d’ensenyament en valencià, amb la impartició, si més no, d’un mínim del 50% d’hores en valencià per aquells centres que en aquests moment tinguen menys presència d’aquesta llengua.
Per altra part, per garantir que l’alumnat de les comarques castellanoparlants aconseguesca la capacitat lingüística en valencià, castellà i una llengua estrangera, cal posar en marxa plans de capacitació lingüística extraordinaris que es concreten en: plans de formació del professorat, reducció de les ràtios, dotació de professorat de valencià i acabar amb les exempcions que són un vestigi del passat i van en contra del dret a l’educació de l’alumnat d’aquestes comarques.
STEPV considera que per avançar en eixe camí, la Conselleria d’Educació hauria d’obrir un procés de diàleg i negociació amb la Comunitat Educativa, en el marc dels òrgans legalment establerts, Mesa Sectorial, Mesa de Pares i Mares i Consell Escolar Valencià, que servesca per consensuar una nova normativa que sustente un plurilingüisme integrador amb el valencià com llengua vehicular per poder implantar-lo a partir del curs 2018-19.
Finalment, STEPV afirma que aquest és el marc necessari per avançar cap una veritable igualtat lingüística, i per garantir la igualtat d’oportunitats laborals de totes les valencianes i valencians, la cohesió social, la vertebració territorial i superar les desigualtats socials.

València, 18 de setembre de 2017

Secretariat Nacional de STEPV

Etiquetat com a

plurilingüisme llengua

Comentaris

Josep Franco Giner

18 setembre 2017 / 17:05 h

Efectivament eixe és (sempre ho ha estat) el camí. Els especialistes hi coincideixen. Suggeriríem de posar-se en marxa ja. Aquest curs, des d’inspecció, una revisió exhaustiva de tots els Projectes Lingüístics, per activar-los, revisar-los, actualitzar-los. I en ruta.


Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR