Sistemes de protecció
Sobre la situació actual en l’ensenyament derivada de la crisi pel COVID-19
STEPV repassa en quin punt ens trobem ara mateix en l’àmbit educatiu i llança una sèrie de propostes.
STEPV fa una crida als responsables d’educació en restablir confiances, trobar solucions i coordinar esforços
- El passat dijous 12 de març es va fer una reunió en la Conselleria d’Educació amb participació de tots els sectors de la comunitat educativa. En la reunió va haver-hi una voluntat unànime de posar tots els mitjans per evitar contagis en els centres educatius i en posar tots els mitjans que les circumstàncies permeteren per evitar la pèrdua d’activitat d’ensenyament, en especial per evitar-les en els sectors més desfavorits.
Només es va perdre la unanimitat en determinar la Conselleria que la seua voluntat era que tot el professorat, amb caràcter general, havia d’anar als centres a partir de dilluns 16 de març per reunir-se i coordinar-se. En la mateixa reunió ja es va dir per part de STEPV que enviar a reunir-se a més de 80.000 persones (pública i privada) i desplaçant-se pel país era una mesura innecessària perquè el professorat podia continuar el seu treball des de casa. I tot això en una cadena d’esdeveniments que prefigurava una situació molt complexa i on ja s’anunciava l’estat d’alarma. - Divendres 13 de març, amb l’estat d’alarma ja confirmat que es produirà, es publiquen les instruccions “aplicables en tots els centres docents sostinguts amb fons públics” que estableixen que “el personal docent, no docent, d’administració i serveis així com qualsevol altre que preste serveis en els centres educatius assistirà, amb caràcter general, als centres educatius fins que es determinen els procediments necessaris per a atendre, entre altres aspectes, els següents…”, entre els quals els “d’establir una comunicació fluida amb les famílies”, “les formes d’interacció que es consideren més adequades amb l’alumnat”, “les condicions per a la realització, presentació i lliurament de les activitats i les proves d’avaluació”, “les alternatives per a l’alumnat que no tinga accés a les TIC”, “l’atenció a les famílies que demanen ser ateses de manera presencial mitjançant cita prèvia”.
És a dir, tot el personal docent i no docent a disposició completa en el centre educatiu davant d’unes indicacions tan extenses i indeterminades d’acord amb les circumstàncies. El desconcert entre la majoria del personal augmenta. - Dissabte 14 de març, pel matí, la Conselleria matisa les instruccions del dia anterior per les xarxes socials i aclareix que en cas que els centres s’hagen coordinat ja no és obligatòria la presència física en els centres educatius. Per la vesprada/nit es decreta l’estat d’alarma limitant greument la mobilitat de les persones i limitant totes les activitats presencials que siga possible.
- Dissabte 14 i diumenge 15 la perplexitat és generalitzada i se succeeixen les demandes de modificació de les instruccions ajustant-les a l’esperit i el fons del decret d’estat d’alarma, que insisteix en el confinament domiciliari. Hores intenses en què també se succeeixen els missatges creuats de responsables educatius (des del Conseller o el Secretari Autonòmic fins a les inspeccions) amb missatges per via Telegram, missatges de veu a les direccions, whatsap… en què, a la pràctica, es modifica i suavitza significativament allò publicat divendres 13 de març. Diverses entitats, entre les quals STEPV, continuem insistint en què cal ajustar les instruccions formalment i no per via Telegarm o missatges sense contingut legal.
- Dilluns 16 de març s’envia una carta a les direccions amb algunes modificacions respecte de les instruccions de divendres que continua mantenint l’obertura dels centres per a activitats educatives (sense alumnat) limitant a equips directius i un membre del personal administratiu i una part inconcreta de la resta de personal (docent i no docent) que es delega en les direccions la decisió de la seua assistència al centre. Això suposa que cada centre tindrà una realitat diferent segons la voluntat de les seues direccions.
- Dimarts 17 de març s’envien des de diferents responsables de Conselleria nous missatges que incideixen en la suavització de les instruccions del 13 de març, sense canviar-les, i introduint una variant comparativa del treball del professorat respecte d’altres sectors com el comerç o la indústria. I també justificant l’obertura de quasi 2000 centres escolars públics i privats per possibles demandes sanitàries futures.
Postura de STEPV en aquesta situació de crisi
- La salut pública i la salut de les persones està per damunt de qualsevol altra consideració. I això no és incompatible amb l’atenció per part del professorat a les famílies i l’alumnat ni de les direccions per coordinar-se amb tots els àmbits de les treballadores i treballadors que presten serveis en els centres educatius, que perfectament es poden realitzar, en termes generals, telemàticament.
- Cap persona o entitat ha qüestionat la necessitat de donar resposta a les necessitats educatives del nostre alumnat i d’assegurar el millor seguiment a les seus tasques. Però per a això no cal fer desplaçar a més de 2.000 mil persones als seus centres i contribuir amb la propagació del COVID-19 i sí confiar més en la capacitat i implicació professional del professorat. Estàvem, i estem, per buscar les millors eines per assegurar el treball del professorat i el nostre alumnat.
- El que s’ha qüestionat és l’assistència “amb caràcter general” de tot el personal als centres més enllà de les obligacions legals d’administració del centre. El que hauria d’haver decretat la Conselleria d’Educació és el tancament dels centres educatius amb caràcter general, excepte en situacions d’extrema necessitat i plenament justificades. Això ho hagués entés perfectament el conjunt de la societat i de la comunitat educativa i ens haguérem estalviat situacions d’indignació, preocupació, incomprensió i desorientació com les que s’han viscut aquests darrers dies.
- Comparar la situació del professorat o personal no docent amb altres de la indústria o comerç, deixant escapar acusacions encobertes d’insolidaritat o falta de compromís en desconfiar del professorat perquè del que es tracta és d’on es fa el nostre treball (en el centre o a casa) i no de fer o no fer el treball.
- Si cal que els centres estiguen oberts per necessitats sanitàries o d’emergència social, al servei dels ajuntaments, de la Generalitat o de l’Estat, ho hauran d’estar perquè així ho determinaran les autoritats competents, segons el decret d’estat d’alarma, i amb l’horari i condicions que es determinen. En aquest cas els centres hauran de disposar de les mesures de neteja i desinfecció específica per a aquesta situació i disposar de protocols de seguretat clars i mitjans de protecció suficients (ara inexistents). Però això no implica activitats educatives per part del professorat. En tot cas, el personal al servei de les administracions públiques estarà a allò que es dispose per les autoritats sanitàries o d’interior en el marc de les normes que despleguen l’actual decret d’estat d’alarma o altres mesures que puguen ser declarades per Govern.
- STEPV, així com el personal docent i no docent, estem a disposició de l’administració, en els centres educatius o en els nostres locals sindicals (que també posem a disposició de l’administració) perquè sabem de les nostres responsabilitats.
- Mentre en altres àmbits de l’administració i de l’empresa privada hi ha hagut un espai de coordinació i seguiment entre empreses i els seus representants, a Educació des del dijous 12 de març no hi ha hagut més àmbits de confluència.
Què proposa STEPV
El Sindicat continua, com el primer dia d’aquesta crisi, a disposició de la Generalitat Valenciana (començant per la Conselleria d’Educació) per a trobar les millors solucions que pal·lien la greu situació en què ens trobem.
El professorat col·laborarà en tot allò que és de la seua competència docent amb els mitjans de què disposa (de l’administració, personals, d’entitats particulars, etc.).
És per això que el Sindicat demana a la Conselleria d’Educació que:
- Convoque telemàticament una reunió de la Mesa Sectorial d’Educació per a negociar unes noves instruccions.
- Convoque telemàticament una reunió de la Comissió Sectorial de Salut Laboral.
- Quant al treball telemàtic encomanat al professorat s’ha de fer prevaldre que no augmenten les desigualtats socioeconòmiques del nostre alumnat. És per això que el treball de l’alumnat en infantil, primària, ESO ha de redundar en reforçar els continguts ja vists. En els ensenyaments postobligatoris s’ha de planificar la docència dels continguts de les programacions.
STEPV fa una crida als responsables d’educació en restablir confiances, trobar solucions i coordinar esforços convençuts que l’eixida està en les nostres mans i és possible.
Finalment, el Sindicat vol agrair a tot el professorat pel treball que estan fent, fins i tot en una setmana de vacances en moltes localitats, per posar al dia el treball telemàtic i garantir la continuïtat del procés educatiu en aquesta situació de confinament domiciliari.
Comentaris
Vicent Terol Calabuig
18 març 2020 / 17:48 h
Caldria demanar l’eliminació de les proves PAU. La situació és tan extraordinària que hauríem de protegir l’alumnat de batxiller. No és just ni de “salut mental” sotmetre’ls a ajornaments ni coses rares. Ells no en són responsables de tot açò...