Professorat interí

PECEPI: “L’acord per a la millora de l’ocupació pública és manifestament insuficient”

Per a la Plataforma Estatal per a la Consolidació de l’Ocupació del Professorat Interí (PECEPI), l’acord dissenya un futur incert per al professorat interí i exigeix una negociació en la Mesa Sectorial d’Educació, del ministeri d’Educació.

Imatge d'arxiu de les mobilitzacions del professorat interí

divendres 31 març 2017 08:18 h

Diferents sentències de Tribunal de Justícia de la Unió Europea i una taxa d’interinitat i precarietat insostenible en l’Educació i en la funció pública en general, juntament amb la lluita del professorat interí han fet que el govern moga fitxa i done una resposta a una situació abusiva.

Les mesures preses no suposaran un increment de la despesa pública, el que impedeix recuperar els llocs de treball perduts

L’Acord per a la Millora de l’Ocupació Pública, signat el 29 de març entre alguns sindicats i el Ministeri d’Hisenda i Administracions públiques, segons el qual es pretén reduir el percentatge de l’ocupació interí a un màxim del 8%, és manifestament insuficient, segons el parer de la Plataforma Estatal per a la Consolidació de l’Ocupació del Professorat Interí (PECEPI).

En primer lloc, les mesures preses no suposaran un increment de la despesa pública, el que impedeix recuperar els milers de llocs de treball perduts amb l’aplicació de les retallades imposades pel govern del PP, així com la restitució dels horaris docents i la disminució de les ràtios d’alumnat a les aules.

Per a l’any 2017 en curs, s’autoritza la convocatòria d’ocupació pública educatiu fins al 100% de la taxa de reposició, amb un increment addicional d’oferta d’ocupació pública que no compute com aquesta taxa i que s’autoritzarà en els pressupostos generals de l’Estat, en relació amb les places que, des de fa almenys tres anys, estiguen ocupades per personal amb una vinculació temporal, de manera que es puga reduir, al llarg dels propers tres anys, i en un màxim d’un 90%, les places ocupades de forma temporal i la xifra de personal amb una vinculació temporal existent a la data de signatura d’aquest acord.

Tampoc computaran a efectes de taxa de reposició la convocatòria de places en els termes previstos per la Disposició Transitòria 4a de l’EBEP, condició que ha estat reclamant la PECEPI en la seua lluita per a la consolidació de l’ocupació interí docent.

No obstant això, no es concreten fórmules extraordinàries ni diferenciades d’accés a la funció docent que permeten una consolidació real del professorat interí, de manera que hi ha el perill que una bona part del col·lectiu no puga adquirir la condició plena de funcionària. A més, l’experiència docent hauria de computar-se en la fase de concurs fins al màxim legal possible, qüestió que també queda en l’aire.

Davant això, la PECEPI manifesta, en base a les demandes històriques del professorat interí:

  • La concreció d’aquesta oferta no es pot dur a terme sense tenir en compte l’especificitat del sector educatiu i ha de ser negociada amb el MEC a la Mesa Sectorial d’Educació. Aquest sector sobrepassa 150.000 docents interins i requereix que qualsevol decisió que es prenga es faça on realment està representat el professorat.
  • Cal, i és de justícia, consolidar de veritat en l’ocupació a tot el professorat interí que està treballant en l’actualitat i als que aporten experiència docent en l’ensenyament públic. Per això, les necessitats del sistema educatiu passen per acordar a la Mesa Sectorial d’Educació Pública no universitari del MECD un sistema d’accés extraordinari i específic, diferent del que actualment està en vigor, que tot just valora la capacitat pedagògica dels i les aspirants. Des de la PECEPI, apostem per un model d’accés a la funció docent específic i diferenciat que garantisca que tot el professorat interí que està actualment treballant consolide l’ocupació de forma definitiva. És, per tant, necessari modificar l’actual R.D. d’ingrés a la funció pública docent per aconseguir aquests objectius.
  • La immensa majoria del professorat interí ja ha superat processos de selecció i té sobradament demostrada aquesta capacitat docent amb molts anys d’experiència satisfactòria. Per tant, a l’hora de plantejar la consolidació en l’ocupació, ha de ser valorada al màxim l’experiència que li ha habilitat per exercir la tasca docent.
  • Cal que, mentres no s’arribe a la funcionarització plena del professorat interí, s’acorde un Pacte d’Estabilitat en l’Ocupació perquè ningú quede exclòs del seu lloc de treball.

Esperem que no es perda aquesta oportunitat històrica i s’aconseguisca l’estabilitat del sistema educatiu a través de la consolidació d’una ocupació que ara és precària i inestable. Des de les organitzacions i col·lectius que integrem la PECEPI, fem una crida al professorat interí per estar vigilant i participar en les assemblees informatives que convocarem properament.

Col·lectius i Organitzacions que integren la PECEPI:

  • FEDI (IDA, ADIA, ADI-CLM, Plataforma de professors i mestres interins de Madrid i AIDMUR).
  • CPI-PV
  • AFID-CV
  • NAD
  • AIDA
  • PAEP
  • PADEI
  • Confederació d’STEs-Intersindical

Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR