Meses de negociació

Mesa Sectorial sobre currículums d’FP i dels ensenyaments elementals i professionals de música

Els currículums de Dansa s’ajornen a la setmana que ve. La Conselleria ha informat que vol integrar el curs que ve els conservatoris de Sagunt, Alcoi, Almoradí i Xàtiva pel que fa a música i Riba-roja del Túria pel que fa a dansa.

dijous 16 març 2023 19:06 h

D’un banda s’han negociat els currículums dels cicles formatius de Gestió de l’Aigua, Guia en el Medi natural i Temps Lliure, Manteniment d’Embarcacions, Química i Salut Ambiental i Formació per a la Mobilitat Segura i Sostenible.

El curs que ve volen incorporar els conservatoris de Sagunt, Alcoi, Almoradí i Xàtiva i Riba-roja del Túria a la xarxa GVA

El Sindicat ha sol·licitat que ha d’especificar les titulacions necessàries per a poder realitzar la docència en aquests cicles en condicions de qualitat suficients per a formar al futur alumnat. S’intentarà adequar en la mesura que siga possible la titulació i es reforçarà la formació del professorat a través del CEFIRE, proposta que aquest sindicat considera totalment insuficient.
Igualment, STEPV també ha demanat que es desdoblen els mòduls més tècnics i perillosos, on l’Administració obvia aquestes necessitats.
També s’ha recordat la situació del professorat especialista, que és acomiadat dels centres al final de la segona avaluació i no es pot mantindre la continuïtat en l’aprenentatge i en l’avaluació. A l’igual de la problemàtica d’aquest professorat per a poder realitzar les pràctiques pròpies de mòduls concrets, quan han de realitzar-se fora del centre educatiu. L’Administració s’excusa dient que és un problema aïllat, quan la realitat difereix.
Hem tornat a manifestar la nostra queixa respecte a la formació dual i el trasllat que es fa de l’educació a les empreses, on poden existir experts en el seu camp, però que no ho són com a docents i, que existeixen poques empreses que puguen realitzar una dual en condicions, en la resta suposarà mà d’obra barata.
En conclusió STEPV opina que no s’està donant a la Formació Professional la importància i qualitat de la qual tant es presumeix.
En aquesta sessió no s’han pogut consultar temes com la data de publicació del procés d’equiparació del professorat del cos A2 a l’A1, ni quan es realitzarà la reunió per a tractar la situació de professorat que, malgrat estar treballant molts anys, no té en aquest moment la titulació requerida per a impartir classe.

D’altra banda, s’han negociat els decrets curriculars dels ensenyaments elementals i professionals de música i també estava previst negociar els de dansa, però s’han ajornat a dimarts 22 de març per manca de temps.
Amb la publicació del nous Decrets de Currículum, que seran d’aplicació a tots els conservatoris i centres autoritzats del País Valencià, quedaran derogades altres normes com ara el anteriors Decrets 159/2007 i 158/2007.
Abans de negociar els Decrets de Currículum s’ha tractat la proposta de Decret sobre les bases reguladores de subvencions a conservatoris municipals, centres autoritzats i centres integrats d’ensenyaments generals i ensenyaments artístics, elementals o professionals, de música i de dansa. El Sindicat ha traslladat a la DGFP i ERE diverses propostes i reivindicacions rebudes per part de la afiliació i membres d’aquests col·lectius.
Per una altra banda STEPV ha qüestionat la idoneïtat del moment per implementar aquests canvis curriculars ja que estem pendents d’un nou Real Decret de currículums a nivell estatal i hi ha en marxa la futura Llei d’Ensenyaments Artístics, entre altres qüestions que el Sindicat considera suficients per poder plantejar ajornar la negociació un temps més. La Conselleria ha mantingut la seua idea d’implementar eixes modificacions curriculars tal i com tenia previst argumentant que sí és un moment adient per fer-ho i que no poden estar a la espera dels diferents moviments del Ministeri i que a posteriori ja es faran les modificacions corresponents si s’escau.
De fet, els projectes de Decret d’ordenació i currículum feia temps que havien de passar per mesa sectorial però per diverses raons s’havien anat ajornat fins avui. Els textos sotmesos a negociació van passar prèviament pels habituals procediments de consulta pública. Aquestes propostes de Conselleria per modificar i actualitzar els currículums arriben per reemplaçar els anteriors Decrets de 2007, vigents des de feia uns 15 anys tret d’una modificació introduïda al 2015 (fonamentalment per introduir l’especialitat de Cant Valencià) o del desplegament de 2011 dels currículums de Baix i Guitarra elèctrics, introduïts al 2007.
STEPV ha traslladat esmenes de diferents col·lectius i especialitats (història de la música, música antiga, orquestra, harmonia, composició...) i ha deixat clara la necessitat d’evitar la pèrdua d’hores i professorat a les diferents especialitats especialment afectades pels canvis curriculars. En eixe sentit la DGFP i ERE ha volgut esvair qualsevol dubte al respecte de la pèrdua de professorat i ha afirmat que no hi haurà pèrdua de llocs de treball, fins i tot ha dit que en alguns casos pot augmentar. Ara bé, en funció de la autonomia del centre i de les especialitats que eixos centres tinguen autoritzades sí que podrà haver fluctuacions d’hores lectives. En tot cas anirem veient quina és l’afectació real a mesura que es vagin implementant els canvis.
Els efectes acadèmics dels nous currículums elementals i professionals de música tindran vigència a partir del curs escolar 2023-2024, des de primer a cinquè curs d’ensenyaments professionals, i per a sisè curs de professionals, a partir del curs 2024-2025.
Per una altra banda, el Sindicat també ha volgut insistir en alguns aspectes dels annexos com ara el plantejament de l’Annex IV (atribució docent d’assignatures del currículum) d’utilitzar com a criteri per impartir algunes assignatures el fet de “acreditar disposar de les competències en ...”. El Sindicat ha qüestionat aquestes consideracions ja que a banda de quedar totalment indefinida la manera i criteris per “acreditar” eixa competència pot vulnerar altres normes de rang superior com ara el Real Decret 428/2013 d’atribució docent segons especialitats i no en funció de si s’acredita ser competent o no en alguna cosa d’una manera que a més a més no es determina enlloc.
LA DGFP i ERE també ha informat en mesa de la seua planificació continuista en la dinàmica d’absorcions de conservatoris municipals amb l’objectiu d’abastir tot el territori amb conservatoris de la Xarxa GVA (al menys un per comarca). En eixe sentit es preveu que per 2023-24 s’incorporen Sagunt, Alcoi, Almoradí i Xàtiva pel que fa a música i Riba-roja del Túria pel que fa a dansa.
Altres qüestions previstes pel torn obert queden doncs pendents per la continuació de la mesa el proper dimecres 22. El Sindicat espera que la DGFP i ERE siga sensible a les peticions i esmenes presentades i que es recullen les diferents aportacions.


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR