Reforma educativa

La reforma Wert suposa un retorn al passat catoliconacional del sistema educatiu

Menys professorat, més adoctrinament ideològic i més segregació de l’alumnat són les claus de la reforma educativa que es proposa tirar avant el ministre d’Educació, segons l’avanç que n’hem conegut aquests dies.

dissabte 15 setembre 2012 10:28 h

El ministre Wert es proposa dur a terme una reforma educativa que, d’una banda, suposarà la legitimació d’una política de retallades d’inspiració neoliberal i, de l’altra, la reinstauració d’un model ideològic d’escola esbiaixat, classista i segregador.

El ministre Wert pretén una reforma sense el necessari debat democràtic i la cerca del consens amb la comunitat educativa

La reforma es proposa retallar les competències de les comunitats autònomes en matèria educativa augmentant el percentatge dels continguts mínims que fixa l’Estat en tots els trams educatius. Aquest redisseny centralitzador va en la línia recentralitzadora de l’Estat que promouen certs grups, prenent com a excusa la crisi econòmica.
El sistema educatiu es posa al servei de les necessitats de l’empresa en promoure la segregació primerenca de l’alumnat amb la introducció d’itineraris en funció del seu rendiment acadèmic, i no de les necessitats de l’alumnat com a persones i ciutadans. El sindicat ha defensat sempre un model d’escola que prioritze la realització del projecte vital de les persones i de la comunitat en què viuen, i no de les urgències canviants i capricioses d’un mercat de treball condicionat per la necessitat d’un benefici ràpid de la classe empresarial. La reintroducció de la revàlida i d’altres sistemes de selecció i classificació de l’alumnat i els centres sense tindre en compte les condicions socioeconòmiques del seu entorn ni la singularitat individual ni les aspiracions de les persones convertirien l’ensenyament en una pràctica de selecció de personal controlada per les empreses.
La creació de l’assignatura d’Educació cívica i constitucional, que trau de l’EpC els continguts més tolerants i progressius, i el manteniment de l’assignatura de Religió, suposa una aposta pel control ideològic del sistema sota els postulats més conservadors i confessionals. Per a STEPV, l’escola ha de contribuir a la visualització i l’acceptació de les diferents maneres de viure i de cercar la felicitat pròpia dels i les ciutadanes, i no a instruir en les pautes de conducta inspirades en els estrets punts de vista d’una determinada classe social o confessió religiosa. En aquest sentit, el Sindicat s’oposa a la intenció de la reforma de legitimar les subvencions públiques a escoles privades que segreguen en funció del sexe, o que realitzen qualsevol tipus de selecció de l’alumnat, de sexe, de raça, de renda, o de rendiment escolar. Siga com vullga, en aquesta època de retallades, el primer que cal reduir són les subvencions a aquelles empreses que supediten el benefici comú al benefici propi.
La reforma serà lesiva també per a les condicions de treball dels i les professores ja que transvasa el concepte de mobilitat forçosa de la reforma laboral a l’ensenyament. El professorat, segons les intencions de Wert, perdria el dret a la seua plaça i se’l podria obligar a impartir ensenyaments diferents en el propi centre, en diferents etapes o en un centre diferent “por necesidades de servicio o funcionales”. Això, sumat a la minva en les retribucions, l’augment de les ràtios i l’acomiadament massiu de personal interí, incideix en la precarització de la tasca docent, especialment en l’escola pública. Pot suposar, a més, una reducció de plantilla que afectaria 5.000 professors i professores.
El ministre Wert pretén tot això, sense el necessari debat democràtic i la cerca del consens amb la comunitat educativa i la representació legítima dels treballadors i treballadores de l’ensenyament, els partits polítics i les comunitats autònomes. STEPV s’oposarà a aquest projecte i en promourà la discussió en les assemblees de treballadores i treballadors. Així mateix, animarà la comunitat educativa a mobilitzar-se per impedir que s’aprove i s’implante en els centres educatius valencians, i a proposar una reforma educativa que tinga com a objectiu un sistema educatiu emancipador, igualitari, respectuós amb les diferències individuals, socials i de sexe, gratuït i valencià.
Consulta l’avantprojecte de la llei d’educació (pdf, 221KB)
Comunicat del Secretariat d’STEs-I (en castellà; pdf, 65KB)


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR