Inici de curs
La recuperació de les plantilles es deixa sentir més en secundària que en infantil i primària
Avui s’inicia el curs en els centres d’infantil i primària, instituts de secundària, batxillerat i formació professional. Com cada any, STEPV ha realitzat una enquesta sobre l’inici de curs.
En l’enquesta es demanaven dades sobre nombre d’unitats, alumnat, professorat i personal no docent. També sobre la situació de les infraestructures, infantil 2 anys, recursos del PAM i, en secundària, aspectes que afecten la salut laboral.
STEPV insta a l’administració a treballar per resoldre aquests problemes d’inici de curs
L’enquesta s’ha realitzat en més d’un centenar de centres arreu del País Valencià. En resum, les respostes són aquestes:
Infantil i Primària
En infantil i primària la majoria dels centres (69%) mantenen el nombre d’aules, mentre que un 14% afirma que han augmentat les unitats i un 17% que han disminuït. Tot i que en la majoria de centres es manté el nombre d’aules, només un 42% manté el mateix nombre d’alumnat, mentre que en un 33% creix i en un 24% disminueix. Quant a les ràtios, encara hi ha un 33% dels centres enquestats que afirmen que tenen més de 25 alumnes en els últims cursos de primària, on encara no ha arribat la disminució aplicada fa tres cursos.
Quant al professorat, el 53% dels centres responen que no tenen la plantilla encara completa, la majoria perquè encara no s’han cobert baixes. Igualment, el 82% dels centres no han recuperat professorat respecte el curs passat.
Quant a infraestructures, el 25% dels centres afirmen que no tenen problemes. Els centres que han manifestat mancances responen a diversos motius, molts dels quals estan pendents del pla edificant: retirada de fibrociment, acondicionaments d’espais, rehabilitacions diverses, etc.
Finalment, quant al personal no docent, un 30% dels centres afirmen que els manca l’educador/a corresponent i en un 78% no tenen el personal administratiu que necessiten.
Secundària, batxillerat i FP
Pel que fa al nombre d’alumnat, la tendència és molt similar a infantil i primària. La meitat dels centres mantenen el mateix nombre d’alumnat, un 17% afirma que ha disminuït i un 33% que ha augmentat. En la majoria dels centres enquestats (72%) no se supera la ràtio alumnat/aula.
Quant al professorat, en secundària s’ha notat l’increment de forma molt més clara que en infantil i primària. La reducció a 19h de l’horari en les tutories i en les coordinacions d’atenció a la diversitat, gràcies a la pressió de STEPV quan va anunciar que convocaria vaga el 16 de maig si no s’avançava en aquesta línia, ha permés que s’augmentara la plantilla en un 50% dels centres de secundària. Així i tot, un 61% dels centres es queixen que encara no la tenen completa.
Una novetat que el Sindicat ha introduït en l’enquesta és una pregunta sobre l’estrés del professorat. La majoria dels centres destaquen que el comportament de l’alumnat és una de les causes més importants d’estrés per al professorat, li segueix el nombre d’alumnat per aula, el clima o l’ambient de treball, la càrrega docent i, finalment, la burocràcia que han de gestionar els docents.
Quant a les infraestructures, un 44% dels centres afirma que no tenen problemes. Dels que en tenen, coincideixen amb els centres de primària: espais, rehabilitacions, etc.
Conclusions
STEPV considera, fruit del resultat de les enquestes realitzades, que continuen, en termes generals, els mateixos problemes d’inici de curs (malgrat que hi ha una tendència a revertir algunes qüestions endèmiques, com són les elevades ràtios): plantilles incompletes, problemes d’infraestructures, manca de personal d’administració i serveis en infantil i primària, etc. Tot i que s’ha recuperat una part del professorat retallat pel govern anterior, encara cal avançar per a recuperar les condicions laborals perdudes, com és la reducció a 18h lectives en secundària i l’increment de plantilla en els centres de primària per a cobrir totes les tutories en la totalitat de centres.
Quant a la salut laboral del professorat, cal treballar per reduir els conflictes generats pel comportament de l’alumnat, amb la presència d’especialistes en els centres docents, la millora de les condicions laborals del professorat (reducció de ràtios, de càrrega docent i burocràtica, etc.) per tal d’afrontar amb millors condicions aquesta situació.
Per tot això, STEPV insta a l’administració a treballar per resoldre aquests problemes d’inici de curs, a millorar la gestió i recuperar al 100% les condicions laborals del professorat, iniciades aquest curs 2018/19, però encara insuficients, i a dotar els centres urgentment de tota la plantilla necessària per iniciar el curs en les millors condicions possibles.
És per això, que STEPV demana a la Conselleria la convocatòria d’una Junta de Portaveus el més prompte possible per abordar el calendari de negociacions d’aquest curs i iniciar el més prompte possible la negociació de les mesures per dignificar el sistema educatiu valencià.
Etiquetat com a
inici de cursComentaris
Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.