Meses de negociació

La Conselleria accepta l’abonament dels triennis i sexennis al funcionariat en pràctiques a proposta de STEPV

Aquest matí s’ha tractat en la Mesa Sectorial la distribució del 0,3% de la massa salarial que s’ha de destinar a compensar desigualtats salarials o lluitar contra la bretxa salarial entre homes i dones

dijous 12 novembre 2020 13:37 h

La proposta d’aquest increment addicional del 0,3%, segons la normativa, pot estar distribuït per a determinades casuístiques: la implantació de plans o projectes de millora de la productivitat o l’eficiència, la revisió de complements específics entre llocs amb funcions equiparables, l’homologació de complements de destinació o l’aportació a plans de pensions, (...) la desaparició de la bretxa salarial en aquells sectors especialment feminitzats; etc. El fons addicional està vinculat amb el pressupost de l’any en curs i les casuístiques que s’acorden invertir-lo s’abonen des de l’1 de gener de l’any en curs. Per tant, l’increment previst per a 2020, que suma 4.888.000 milions d’euros, s’abonarà de forma retroactiva des de gener d’enguany als col·lectius que s’acorden.

La resposta definitiva es comunicarà entre demà i dilluns als sindicats

STEPV i Intersindical Valenciana rebutgen aquesta distribució de fons addicionals que va estar pactada entre l’exministre Montoro i CCOO, UGT i CSIF per al conjunt del funcionariat de tot l’estat i consideren que les diferències salarials entre col·lectius o la bretxa salarial s’ha d’afrontar des dels pressupostos generals i no amb fons addicionals que quasi mai donen per cobrir totes les necessitats de tots els col·lectius. En tot cas, aquests fons addicionals s’haurien d’incorporar al salari de tot el funcionariat.
De fet, en 2019, els increments addicionals s’han destinat a lluitar contra la bretxa salarial entre homes i dones, que encara estan per aplicar i que només suposaran una recuperació d’un 18% del poder adquisitiu perdut per a les dones que han tingut reduccions de jornada o excedències per a la cura dels fills i filles). També i a la recuperació del complement dels mestres d’ESO que l’han perdut injustament pel fet de canviar de centre. També es va acordar en 2019, destinar un altre fons addicional a recuperar el complement d’ESO del professorat que l’havia perdut injustament i que finalment l’ha recuperat, però només des de l’1 de gener de 2019. Per tant, falten els anys anteriors perquè aquest col·lectiu recupere el 100% del salari que li correspon.
Així i tot, i sense saber fins aquest matí la quantitat en euros que representa enguany aquest 0,3% de la massa salarial, STEPV ha plantejat que es destine a aquests col·lectius:
1.- Triennis i sexennis del professorat en pràctiques. No té sentit que el professorat interí i el funcionariat de carrera cobre aquests complements però el de pràctiques no. És una reivindicació que STEPV du anys reclamant.
2.- Equiparació salarial del professorat tècnic de FP amb el de secundària. També és una diferència salarial entre professorat que treballa en els mateixos centres educatius i té la mateixa càrrega laboral.
3.- Abonament del temps en que el professorat adjudicat en juliol en situació de permís per maternitat o paternitat es troba en aquesta situació fins que s’incorpora a la plaça adjudicada. D’aquesta manera continuem avançant en la lluita contra la bretxa salarial.
4.- Abonament retroactiu de les quantitats que falten del complement dels mestres d’ESO des que el van perdre fins que l’han tornat a cobrar.
5.- Abonament retroactiu de les quantitats que falten dels equips directius mal classificats entre 2013 i 2016, moment en què es van tornar a classificar correctament.
La Conselleria ha contestat a les propostes del Sindicat el següent:
- Respecte al funcionariat en pràctiques, tenen calculat que es podria abonar els triennis i sexennis des de gener de 2020 (que és des del moment en què per llei es pot aplicar l’increment addicional) ja que el cost és d’1 milió d’euros. Per tant, ho veuen viable.
- Respecte a l’equiparació salarial entre el PTFP i el de secundària podrien dedicar una part del restant per iniciar la compensació però necessitarien 11 milions d’euros per a compensar-los totalment i no disposen d’aquesta quantitat. A més, cal veure com evoluciona la LOMLOE i la proposta d’integrar-los al cos de secundària.
- Quant al professorat interí adjudicat a juliol amb permís de maternitat i paternitat, la Conselleria planteja que hi ha dificultats per a fer el càlcul perquè és possible que, mentre no s’incorporen, estiguen cobrant de l’atur. Tot i això no s’han mostrat contraris a la proposta, però l’han d’estudiar amb més detall.
- Respecte a l’abonament retroactiu de les quantitats que falten del complement dels mestres d’ESO des que el van perdre fins que l’han tornat a cobrar, també ho intentaran estudiar.
- I pel que fa a l’abonament retroactiu de les quantitats que falten dels equips directius mal classificats entre 2013 i 2016, moment en què es van tornar a classificar correctament, la Conselleria ha informat que estan treballant i que tenen intenció d’abonar-la i no cal que es cobrisca per aquesta via.
Després de les intervencions de la resta de sindicats, la Conselleria ha informat que estudiarà totes les propostes i que optarà per les que més consens tinguen, especialment la dels triennis i sexennis del professorat en pràctiques, que també ha estat defensada per CCOO, CSIF i UGT i l’equiparació salarial entre PTFP i professorat de secundària. La Conselleria també té interés en destinar una part del 0,3% per a la contractació de personal administratiu auxiliar per als centres educatius.
La resposta definitiva es comunicarà entre demà i dilluns als sindicats.

12 de novembre de 2020


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR