Retallades

La Confederació d’STES publica un informe sobre la pèrdua d’ocupació del professorat

L’informe coincideix amb el Dia Mundial dels Docents

dimarts 07 octubre 2014 12:25 h

Durant l’estiu, el Ministeri d’Educació sol publicar els últims resultats detallats de l’estadística del professorat. Aquest estiu ho ha fet amb els referits al curs 2012/13. També s’han donat a conèixer els primers avanços de dades sobre el curs 2013/14. Anualment ens ofereix informació sobre el professorat (i un altre personal) dels centres educatius públics i privats que imparteixen Ensenyaments de Règim General no universitàries (primer i segon cicle d’Educació Infantil, Primària, Educació Especial, ESO, Batxillerat i Formació Professional), de Règim Especial (Artístiques, Musicals i Idiomes) i d’Educació d’Adults. En la web del ministeri es pot accedir a la informació en la qual se sustenta aquest informe, en el qual analitzem el comportament de l’ocupació docent en aquests ensenyaments durant els últims cursos de crisi econòmica i retallades en els pressupostos educatius, que afecten com veurem de manera especial a l’ocupació docent.

Reivindiquem que es revertisquen les nefastes polítiques d’ocupació pública docent per altres de recuperació i d’estabilitat

En aquest informe pretenem analitzar l’evolució del nombre de professores i professors que imparteixen docència en els centres educatius dels anomenats Ensenyaments Escolars (no universitaris): els Ensenyaments de Règim General, així com en les de Règim Especial i en les d’Adults. Donada la voluntat de síntesi que hem perseguit, únicament oferirem dades globals sobre l’Evolució del professorat per comunitat autònoma (les disset CCAA i les dues Ciutats Autònomes), per titularitat de centre (públic i privat), per tipus de centre (segons els ensenyaments que imparteix) i per tipus de dedicació (completa i parcial) durant els cursos 2010/11, 2011/12, 2012/13 i apuntem algunes consideracions sobre el succeït en l’últim curs 2013/14 recentment acabat. Tal com s’observa en els quadres amb els quals il•lustrem aquest informe i en els quals aportem en els annexos, hem comparat als llarg d’aquests últims cursos el nombre de docents per tipus de centre, la qual cosa ens permet identificar el curs i els tipus de centre on es produeixen les retallades. A més, hem comparat el nombre de professors per tipus de dedicació: completa (que segons les notes metodològiques del MEC són els que la seua jornada és igual o superior al 75% de la jornada habitual) i amb dedicació parcial (qualsevol dedicació inferior) en el període comprès entre els cursos 2009/10 al 2012/13 (les dades per dedicació de 2013/14 encara no es coneixen). 
Hem pres com a punt de partida en el nostre informe el curs 2009/20010, últim curs amb evolució positiva de l’ocupació docent, a partir del com s’inicia període radicalment contrari per a l’ocupació docent en els centres educatius públics. Es tracta, com canten els nombres de l’estadística oficial, d’un trienni negre per al professorat públic que comprèn els cursos 2010/11, 2011/12 i 2012/13 i que sembla haver tocat sòl, encara que amb matisos, en el 2013/14. De la retallada es lliuren els centres privats en els quals les retallades comencen a notar-se ja en el passat curs, encara que amb menys intensitat.
Però al costat de la retallada de l’ocupació analitzem també, i finalment, els altres dos trets que defineixen l’ocupació pública docent en aquests cursos: l’increment de la precarietat i inestabilitat en l’ocupació, que s’evidencia en el creixement alarmant dels percentatges d’interinitat en l’ocupació i en el creixement dels percentatges de les jornades parcials, alimentats per la pràctica congelació de les Ofertes d’Ocupació Pública Docent i absència d’oposicions des de l’any 2011 fins a l’actual. Per a açò presentarem els quadres de dades sobre aquest tema.
El propòsit fonamental del nostre estudi és evidenciar objectivament el calat de les retallades realitzades i que venim denunciant els STES en els diferents territoris al llarg d’aquests cursos. També volem reivindicar que es revertisquen aquestes nefastes polítiques per a l’ocupació pública docent per altres de recuperació i d’estabilitat, la qual cosa a l’una redundarà en la millora en l’atenció a les necessitats d’escolarització i en la millora de la qualitat en l’atenció educativa al nostre alumnat. I ho hem fet perquè per als STES la defensa de l’ocupació ha sigut i serà la prioritat en la seua acció sindical.

Descarrega’t ací l’informe
Excel amb l’evolució del professorat a l’estat espanyol


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR