Condicions laborals

Informació de la Mesa Sectorial sobre arranjament escolar i FP

STEPV torna a demanar la necessitat d’un nou acord de plantilles als centres i major dotació de professionals per atendre a l’alumnat amb NESE

dijous 18 octubre 2018 18:24 h

Aquest matí s’han negociat en la Conselleria d’Educació les instruccions sobre l’arranjament escolar 19/20 per als centres d’educació infantil i primària i educació especial i un dedret sobre l’oferta integrada d’FP en IES.

Quant als criteris de l’arranjament escolar, STEPV li ha traslladat al Director General de Política Educativa la necessitat d’estabilitzar les plantilles mitjançant una nova normativa que cree places de catàleg als centres i minimitze els llocs de treball habilitats. També és una urgència dotar de més professionals als SPES i als centres per tal de poder cobrir totes les necessitats de l’alumnat amb NESE, tant temporals com permanents.
D’aquesta forma, tot el professorat del cos de mestres que està actualment realitzant la fase de pràctiques podrà obtindre destinació definitiva.
Així mateix, hem reiterat la petició de reduir encara més les ràtios en l’ensenyament en la mateixa línia de recuperació de retallades exposada pel Ministeri d’Educació al avantprojecte de Llei de Millora de les condicions per al desenvolupament de la docència i l’ensenyament en l’àmbit de l’educació no universitària que està previst implementar per al curs 19/20.
El sindicat ha tornat a demanar en la Mesa una sèrie de millores que ja va traslladar el curs passat i que Conselleria no va acceptar, així com noves aportacions:
        ▪ La reducció de les ràtios en infantil i primària, i a les diferents Aules Específiques d’Educació Especial.
        ▪ La necessitat d’un articulat més flexible a l’hora de regular els centres d’educació especial per tal de donar la possibilitat de demanar els recursos necessaris en funció de les necessitats reals i concretes del seu alumnat.
        ▪ Marcar en 15 el nombre màxim d’alumnat per unitat en els CAES (la normativa comprén que el màxim serà entre 15 i 20). A més a més s’ha demanat l’aplicació escrupolosa de l’Ordre 16 de juliol de 2001 respecte a la reducció de l’alumnat amb NEE (1 alumne reduïx a 2 i 2 alumnes a 5), independentment d’altres reduccions que s’apliquen a centres CAES o incomplets. I la incorporació de l’alumnat d’infantil en el còmput per a la dotació de professorat de compensació educativa, cosa no es reflectia a l’esborrany de negociació.
        ▪ Incloure en eixa mateixa reducció de ràtios als centres que no són CAES, però escolaritzen un alt percentatge d’alumnat de compensació educativa.
        ▪ La negociació de la normativa que desenvolupa el Decret d’inclusió.
        ▪ Reducció de la càrrega burocràtica dels SPES i la necessitat de dotar-los de més professionals i de recursos materials per a poder atendre a l’alumnat correctament.
        ▪ La necessitat de cobrir totes les hores dels equips directius, reduint les tasques burocràtiques als centres
        ▪ Una major sensibilitat a l’hora de marcar els mínims necessaris d’alumnat en els centres incomplets, per tal de garantir la continuïtat d’aquests aularis i/o centres incomplets rurals.
        ▪ La necessitat de fer correspondència directa entre les tipologies que es poden consignar a l’ITACA i les del DSM-IV-R de cara a assignar el diagnòstic de l’alumnat, i la necessitat de fer públic els criteris emprats per a assignar la quantitat de sessions de treball de cada professional especialista a l’alumnat segons siga la tipologia d’aquest, i així poder replantejar la baixada de ratio en l’alumnat que atén aquests professionals i així poder fer-ho en unes millors condicions.
        ▪ Dotar als CEE i a les aules específiques d’Educació Especial en centres ordinaris de la plantilla d’AL equiparable a les aules CIL.
        ▪ Articulació que en cas d’augment d’unitats per necessitats de planificació educativa que se li done resposta als centres públics, i així poder continuar l’extensió de la xarxa pública, i aconseguir la progressiva eliminació dels concerts.

    El Sindicat ha demanat que aquesta normativa es publique en el DOGV, així com també s’han de fer públiques les unitats habilitades i els no funcionaments per tal que els centres i la comunitat educativa siguen coneixedors de la situació prevista per a cada centre educatiu. També s’han d’articular vies d’informació a les Juntes de Personal Docent dels temes relacionats amb l’arranjament escolar. Aquest fet és totalment necessari per a que tots els agents de la comunitat educativa siguen coneixedors dels criteris marcats i poder exercir el seu dret a poder fer les al·legacions corresponents al respecte en els terminis publicats.

Oferta integrada d’FP
Quant al decret que possibilita l’extensió de l’oferta integrada de Formació Professional, no només als CIPFP, si també als IES, pot ser positiu si no es cau en les mateixes errades i dificultats que s’ha experimentat als CIPFP al impartir oferta de Formació Professional per l’Ocupació (FPO), derivades principalment de la manca de recursos econòmics i humans per a la seua planificació, organització i impartició. Tot i que encara cal ampliar la xarxa de Centres Integrats, la FPO en IES amb FP reglada (FPR) és una oportunitat per estendre l’oferta integrada pública, ara bé, la prioritat ha de ser la FPR que ha de ser potenciada per la FPO i mai perjudicada.
Sense un crèdit d’hores extra determinat associat a la impartició de cada qualificació professional en FPO per la seua preparació, una dotació afegida adient de materials i equipaments, una participació dels docents de FPR en els IES contemplada en la seua tasca, una integració real del personal expert docent extern si escau, una simplificació de la gestió de la FPO, i unes dotacions econòmiques suficients i a temps per al funcionament del centre, no es pot parlar d’un sistema integrat públic de FP en IES de qualitat amb criteris d’equitat per tots els ciutadans i ciutadanes.
No volem FPO de primera, segona i tercera divisió depenent que siga impartida al SERVEF (ara LABORA), CIPFP, o IES.
STEPV ha traslladat a la Conselleria aquestes i altres valoracions i esmenes en la mesa de negociació, però cal estar atents més endavant al seu desenvolupament en alguna ordre i resolució, on es concretaran els detalls.


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR