Meses de negociació

Es negocien les instruccions d’inici de curs dels Conservatoris Elementals i Professionals i dels centres dependents de l’ISEA

STEPV denuncia les brutals retallades als Ensenyaments Artístics i demana modificacions als esborranys d’instruccions

dimarts 30 juliol 2024 16:52 h

Conservatoris Elementals i Professionals de Música i Dansa

STEPV ha iniciat la seua intervenció denunciant la retallada inèdita al cos de Professorat Música i Arts Escèniques, 133 places menys a les adjudicacions d’inici de curs. S’han demanat explicacions i concreció a la DG de centres i a la Cap de Servei presents a la mesa sectorial, sense resposta. El Sindicat ha lamentat la poca sensibilitat que està mostrant el nou govern pel que fa als ensenyaments de règim especial en general i pels artístics en concret. De fet, a l’anterior mesa el Sindicat va demanar dades concretes centre per centre i especialitat d’oferta i demanda de places als conservatoris pel que fa als ensenyaments elementals i professionals de música i dansa. Unes dades que no han aportat a la mesa i que continuem sense conèixer.

La Conselleria no contesta sobre les retallades de llocs de treball als conservatoris elementals i professionals

Acte seguit, STEPV ha tornat a situar les demandes plantejades a la mesa sobre criteris per la definició de les plantilles com ara la retallada de les hores de reducció dels equips directius amb una afectació gran per la majoria de conservatoris. El Sindicat ja va alertar que aquest fet provocaria una retallada de professorat a banda d’un empitjorament considerable de les condicions laborals dels equips directius complicant també la part de gestió dels centres. Es mantenen també les retallades a les hores de coordinació, no s’ha modificat la intenció que els idiomes aplicats al cant deixen de ser impartits per professorat de llengües estrangeres quan al mateix professorat de cant està manifestant que això no pot ser. Ens consta que el professorat d’Història de la Música ha demanat una reunió per parlar de la seua demanda plantejada a l’anterior mesa (ràtio 1/10)... Totes aquestes qüestions sumen en el deteriorament de les condicions laborals, deriven en retallar i empitjorar el servei.

Entrant al document, STEPV ha traslladat que no se citava entre les nombroses normes el RD 428/2013 (anomenat RD d’especialitats) per situar la problemàtica que comporta aplicar el que s’hi diu tant per a ensenyaments professionals com a elementals. Aquest RD parla d’ensenyaments professionals i per tant aplicar, tal com es fa a la pràctica, el mateix als elementals comporta problemes com ara els que es donen a l’assignatura conjunt d’elemental aplicant-hi les limitacions del professional on únicament imparteixen el professorat de saxòfon, percussió, piano i guitarra. En els nivells elementals haurien de poder impartir totes les especialitats instrumentals i aquesta aplicació de la norma de professionals als elementals està comportant problemes organitzatius que s’haurien de corregir en aquest document a l’espera de regular-ho també a la resta de normes relatives als ensenyaments elementals. El Director General de centres havia destacat a l’inici de la mesa que efectivament no s’havia citat aquesta norma però no per aquest tema sinó per justificar que l’assignatura idiomes aplicats al cant els puga impartir el professorat de cant, plantejament que el Sindicat rebutja frontalment.

En relació a les instruccions del passat curs ha desaparegut la menció als informes d’avaluació individualitzats i que segons l’article 3.2 del RD 628/2022 és el document bàsic d’avaluació. Norma citada en el present document, per una altra banda, ja que amb eixe RD es modifiquen diversos reials decrets per a l’aplicació de la Llei Orgànica 3/2020,  de 29 de desembre. Conselleria ha dit que ho estudiaran i que intentaran tornar a fer-hi referència.

El Sindicat ha demanat que, de la mateixa manera que apareix a les instruccions d’enguany de l’ISEA, s’implemente un departament de seguretat i salut laboral per al curs acadèmic 2024-2025 que informe i oriente la comunitat educativa en matèria de prevenció de riscos laborals, d’emergència i autoprotecció dels centres. A banda d’això, faltaria implementar la figura de coordinació de prevenció i salut laboral als centres amb la corresponent descàrrega horària i definició de funcions negociada.

Al voltant del seguiment de l’assistència, STEPV ha traslladat les demandes dels centres relacionades amb aclariments i pautes d’actuació més concretes de com s’ha de procedir en determinats casos. Conselleria modificarà l’apartat aportant alguna clarificació. Pel que fa a la formalització de la matrícula, si aquesta ha d’estar tancada el 30 de juny, vol dir que l’avaluació extraordinària dels ensenyaments professionals ha de ser abans (amb el període de reclamacions inclòs). Els centres demanen aclariments també en aquest sentit, ja que l’alumnat no es pot matricular abans de ser avaluat. Estudiaran modificar la data per tal de situar-la al 15 de juliol.

A les instruccions d’aquest curs s’ha implementat la novetat d’incloure al projecte educatiu de centre i a la PGA diferents aspectes relacionats amb els plans de millora, que es revisarà periòdicament, en el qual, a partir de l’anàlisi dels diferents processos d’avaluació de l’ alumnat i del mateix centre, es plantegen les estratègies i les actuacions necessàries per a millorar els resultats acadèmics i reduir l’abandonament dels estudis. STEPV ha denunciat que, d’una banda, es retallen hores dels equips directius i, de l’altra, es demanen més tasques burocràtiques.

Quant a les proves d’avaluació ordinària i extraordinària a l’alumnat que cursa simultàniament el segon curs de Batxillerat i ensenyaments professionals de Música o Dansa, STEPV ha traslladat que també cal incloure la casuística de l’alumnat que realitzarà les proves d’accés als Conservatoris Superiors i tant concretar com definir aspectes d’aquesta avaluació avançada. De la mateixa manera, en relació a la flexibilització per altes capacitats, STEPV ha traslladat que s’haurien de contemplar també altres necessitats educatives a banda de reivindicar una vegada més el servei d’orientació en aquests ensenyaments.

Al voltant de la figura de pianista acompanyant, el Sindicat ha posat de manifest que s’han implementat una sèrie de modificacions sense consulta prèvia que estan creant malestar i disfuncions i ha tornat a plantejar la necessitat de parlar amb el professorat afectat en lloc de plantejar una autoavaluació dels resultats dels canvis introduïts unilateralment. Una puntuació del 5% és tan ínfima que en realitat no computa per a res, ja que eixe 5% no té cap incidència a la nota final i, si l’objectiu d’implementar una nota per part del pianista acompanyant era dignificar i reconèixer la tasca al mateix temps que obligava a l’alumnat a prendre amb més seriositat aquestes classes, amb aquest percentatge no s’aconsegueix. A banda d’això, s’han traslladat qüestions concretes sobre quina programació didàctica s’està demanant als pianistes acompanyants o sobre qüestions relacionades amb aquesta figura i el seu encaix a Ítaca i temes que no acaben d’estar ben resolts.

Pel que fa a la gestió dels recursos generats per baixes, renúncies o matrícula inferior a la prevista en els ensenyaments de música STEPV ha insistit en què les activitats de reforç no tenen per què limitar-se a quart i sisè, una cosa és prioritzar i una altra és impossibilitar que altre alumnat puga ser beneficiari d’aquests reforços. D’altra banda, quan es parla que els professorat també es dedicarà a tasques de gestió, el Sindicat ha demanat que es concreten.

Ensenyaments Artístics Superiors, ISEA

El Sindicat, tal com ha fet per les instruccions dels Ensenyaments Artístics Professionals de Música i Dansa, ha volgut començar amb una prèvia denunciant les retallades que també pateixen els Ensenyaments Artístics Superiors. 36 places en total per uns cossos que imparteixen docència en 13 centres arreu del País Valencià. Moltes places per pocs centres i per uns ensenyaments que, amb el nou impuls de la Llei d’Ensenyaments Artístics, haurien de créixer i no decréixer. La directora de l’ISEA ha comentat que algunes d’aquestes places podrien ser fruit d’errades que s’estaven corregint i que han anat atenent les casuístiques trasllades des dels centres.

De la mateixa manera i abans d’entrar en el document, STEPV s’ha queixat en mesa que any rere any es negocien aquestes instruccions molt tard i s’ha argumentat que no és el moment adient per tots el procediments de provisió de llocs en marxa i que el professorat està ja desconnectat per poder contrastar el contingut dels esborranys. Tot i així, encara és més indesitjable el que va succeir l’any passat, que es van publicar les instruccions sense la preceptiva mesa sectorial, o altres anys, que s’han arribat a negociar al setembre. En eixe sentit, la justificació d’enguany està relacionada amb la publicació de la Llei 1/2024.

Sobre el document i relatiu a la normativa citada al preàmbul, el Sindicat ha tornat a recordar, una vegada més, que queda pendent fer efectiu el traspàs a l’ISEA del personal docent i PAS que actualment continua depenent parcialment de la DG de Personal Docent sense que quede clar què correspon a qui. Aquesta transferència està recollida a la transitòria 2a del ROF de Conselleria (Decret 173/2020) però en realitat aquesta qüestió està pendent de molt abans, ja que el fet que l’ISEA gestione el seu personal ja estava recollit als estatuts (Decret 82/2009) a la seua disposició addicional única. Per tant, ja és hora de fer-ho realitat. De fet, al document d’instruccions torna a aparèixer que la “gestió de tot el personal que impartisca docència en qualsevol dels centres adscrits a l’ISEACV” continua depenent de Conselleria. Una qüestió que continuarà creant les mateixes disfuncions que es venen patint des de fa anys. Quan Conselleria rep qualsevol qüestió relativa al personal de l’ISEA, ho deriva a l’ISEA i moltes vegades s’entra en un bucle desesperant pel professorat. Cal aclarir què vol dir “gestió” i delimitar quines qüestions Sí depenen de l’ISEA i quines NO. Sobre això, la directora de l’ISEA ha comentat que s’està treballant en el citat traspàs i el consideren necessari.

Parlant de normatives pendents, STEPV també ha recordat que al mes d’agost farà dos anys de l’entrada en vigor del ROF tot i que una gran part del seu contingut encara està pendent de l’Ordre de desenvolupament. Ara amb la Llei 1/2024 ja publicada és urgent abordar totes aquestes qüestions pendents de concretar i desenvolupar en la corresponent Ordre de desenvolupament. Al voltant de 40 articles pendents de desenvolupament i pels quals el contingut del ROF tal qual està redactat crea indefinició normativa. Tot allò relacionat amb el consell de centre, aspectes del projecte pedagògic, del projecte de gestió dels centres i dels plans de sostenibilitat, els capítols relacionats amb els òrgans de coordinació docent i les comissions dels centres, els articles relacionats amb l’horari i l’acreditació del professorat, la investigació i la seua participació en programes de postgrau… La direcció de l’ISEA ha comentat que estan a l’espera de l’evolució de la llei i no descarten haver de tornar a fer un nou ROF. Per últim, en aquest punt, i també referit a les normes de referència citades, el Sindicat ha fet una reflexió sobre la necessitat que es parle dels artistes d’elit o de prestigi amb les mateixes consideracions i normes que tenen els esportistes d’elit.

A l’esborrany d’instruccions queden moltes qüestions per concretar, com a les instruccions d’altres cursos. Es parla de les figures de coordinació però no s’especifica la descàrrega horària mínima o màxima que comporta assumir cada responsabilitat de cadascuna o les condicions laborals associades. Es parla dels treballs fi de grau i fi de màster però en cap moment de les condicions o prerrogatives pel que fa a l’assignació de TFG ni TFM i condicions pel professorat sobre aquesta assumir aquestes tasques. Es comenten les normes de funcionament intern dels centres indicant que els criteris objectius per a assignar horaris i, si és el cas, l’ordre de preferència per a l’elecció d’horaris i les assignatures que s’hi inclouran però no s’indica que de la mateixa manera s’haurien de posar en coneixement de tot el professorat i departaments i quedar a disposició de consulta de manera sistemàtica. Ací, l’administració comenta que estudiarà les esmenes proposades.

Una novetat sobre els horaris del professorat del document d’instruccions és que ha desaparegut la insistència que l’horari del professorat s’havia de distribuir en 5 dies per setmana com es recollia a instruccions anteriors, amb la qual cosa, tot i que les activitats lectives del centre es desenvolupen de dilluns a divendres (tal com es recull a l’article 17 del ROF), no hi ha cap contradicció entre una normativa i l’altra i per tant, cap obligació perquè l’horari del professorat comporte forçosament anar al centre els 5 dies de la setmana. De la mateixa manera, les instruccions no descarten la possibilitat de realitzar reunions de coordinació de manera telemàtica.
Sobre els criteris per l’assignació d’horari i assignatures, STEPV ha tornat a dir que l’establiment de la prelació d’horaris i assignatures no es pot traspassar totalment als centres. Aquest fet comporta drets laborals diferents en funció del centre i en funció de l’avaluació docent del professorat. Reiterem el nostre desacord en lligar resultats d’avaluació docent a condicions laborals. S’hauria de buscar un equilibri entre drets laborals i criteris pedagògics, organitzatius però no deixar totalment indefinit i en mans de cada centre un aspecte que s’hauria de regular mínimament en aquest document i també al ROF (on aquest aspecte queda igualment d’indefinit en el seu redactat en els mateixos termes).

De fet, entre les moltes altres qüestions que es van treballar en l’ordre de desenvolupament del ROF a l’article 68 (Horari del professorat) es va acordar afegir un punt 3 i 4 amb un redactat que requeria que els horaris havien de ser “equitatius, proporcionats i equilibrats per departament i especialitat” i que s’havien d’evitar “els greuges comparatius generats per l’arbitrarietat”. I a un altre punt addicional fins i tot s’establia la necessitat que cada centre havia de crear un “manual de criteris per la confecció d’horaris”. L’administració estudiarà el redactat resultant del treball en aquest article.

En el cas específic de les Escoles d’Art i Superiors de Disseny s’hauria de definir mínimament com es fa per a fer conviure els criteris que cada centre pot establir (segons les instruccions de l’ISEA) i el criteri que no s’esmenta ni concreta a les instruccions dels ensenyaments professionals de les Escoles d’Art. S’hauria d’establir quins criteris prevalen. És a dir hauria d’haver-hi una coordinació entre les instruccions de l’ISEA i les d’aquests ensenyaments professionals.

Entre les qüestions pendents treballades també a l’ordre de desenvolupament del ROF figurava incloure a la PGA el Programa d’investigació del professorat i els Criteris per al repartiment del conjunt de les hores dedicades a investigació. En eixe sentit, es va treballar en una sèrie d’annexos (III, IV i V concretament) amb quadres objectius de puntuació per a definir diferents perfils d’investigació, baremacions objectives per a l’acreditació del professorat i un annex per a poder presentar publicacions per l’avaluació de l’acreditació que han quedat també a un calaix i que caldria tornar a negociar. De fet a l’article 105 del ROF (pendent de desenvolupament) apareixen recollits eixos criteris. La resposta per part de l’administració de l’ISEA és que ja s’està treballant amb l’AVAP en la línia de l’acreditació del professorat pels perfils investigadors.

Sobre aquest tema de la investigació, cabdal als EAS, STEPV ha traslladat diverses al·legacions i esmenes del professorat per a adjuntar a l’acta. A banda d’això, STEPV ha reiterat que el dret a la investigació i l’obligació a la formació permanent, innovació i actualització continuada que comporta impartir docència en aquests ensenyaments superiors no pot estar condicionat a les exigències organitzatives del centre tal i com queda recollit a les instruccions d’inici de curs.

Sobre dedicar hores d’investigació en les 7 hores complementàries, el Sindicat ha mostrat el seu rebuig, ja que eixe temps és per realitzar altres tasques que també són necessàries. La investigació s’ha de fer amb la descàrrega horària d’hores lectives corresponents i eixes hores lectives que es deixen d’impartir han de ser cobertes per professorat substitut. És a dir que el dret inherent a investigar del professorat no perjudique l’alumnat.

A la mateixa Llei 8/2007 de creació de l’ISEACV quedava plasmada la voluntat d’impulsar i fomentar “programes integrats d’estudis, formació i investigació.” I al Decret 82/2009 es situava l’activitat investigadora com un dret i un deure del personal docent de l’ISEACV i al mateix temps es manifestava que es dotaria “dels mitjans necessaris per a facilitar la labor d’investigació i creació, i fomentarà la captació de recursos externs, públics i privats, destinats a la investigació.” No ens sembla que el tractament que s’està donant a la investigació responga a eixos paràmetres. De fet, es continua perpetuant la retallada sobre les hores d’investigació incorporada a les instruccions del curs 2021-22.

A l’apartat d’organització acadèmica, s’ha afegit un apartat per parlar del “caràcter biennal de les especialitats d’Escenografia i de Direcció Escènica i Dramatúrgia” però eixe suposat caràcter biennal no està recollit en cap de les ordres citades. Sobre aquest tema ja ha hagut algunes controvèrsies i discrepàncies entre el professorat i alguns plantejaments de la direcció de l’ESAD que des de l’ISEA s’haurien d’aclarir. En eixe sentit STEPV ha adjuntat a l’acta dos documents del professorat exposant la situació concreta i altres qüestions relacionades amb l’especialitat d’escenografia. També sobre Art Dramàtic el sindicat ha adjuntat documents amb al·legacions a l’itinerari de la especialitat de teatre musical, recordant que després de la consulta pública que es va fer, abans de publica-ho s’ha de negociar preceptivament. La direcció de l’ISEA ha informat que es reprendrà la revisió de l’itinerari d’aquesta especialitat, que passarà pel claustre i que, abans de publicar-se, es tractarà en Mesa Sectorial.

Una novetat positiva de les instruccions d’enguany ha estat la de crear un departament de seguretat i salut laboral pel curs acadèmic 2024-2025 que informarà i orientarà a la comunitat educativa en matèria de prevenció de riscos laborals, d’emergència i autoprotecció dels centres de l’ISEACV. El Sindicat ha aplaudit aquesta iniciativa afegint que ara faltaria implementar la figura de coordinació de prevenció i salut laboral als centres amb la corresponent descàrrega horària i definició de funcions negociada tal com es va acordar a les sessions de treball d l’ordre de desenvolupament del ROF. L’administració ha afegit que també tenen programada formació específica en prevenció de riscos laborals de cara al curs que ve.

Al voltant dels permisos i llicències STEPV ha demanat que es negocie un decret específic que regule els permisos i llicències dels centres de l’ISEA. Ara mateix a la norma no queda clar quins permisos poden o no ser competència dels centres. S’hauria de vetllar per l’agilitat de les autoritzacions i intentar arribar a un equilibri (docent i organització del centre) entre possibles activitats per les que no es puga demanar autorització amb el marge de 15 dies d’antelació establert. De la mateixa manera, s’hauria de crear un formulari o una via més formal que el enviar un mail a l’ISEA establert per aquestes demandes. Més enllà de la qüestió dels Permisos i Llicències s’hauria d’habilitar un registre d’entrada i un registre telemàtic específics per l’ISEA per oficialitzar les comunicacions del professorat i dels centres tal i com tenen altres Direccions General o la mateixa Conselleria.
Sobre el programa de formació permanent del professorat STEPV ha plantejat que s’hauria d’intentar tindre en compte les diferents realitats horàries del professorat i dels centres a l’hora de programar la formació. Aquest curs ha hagut queixes de diversos centres per impossibilitat de realització de determinades formacions per incompatibilitat horària i si es donen eixes situacions s’haurien de buscar alternatives en temps i forma com ara oferir diferents torns de la mateixa formació.
A les instruccions es fa referència a que per la nova oferta educativa serà necessària la superació d’un procés de verificació i autorització amb avaluació favorable per part de l’Agència Nacional d’Avaluació de la Qualitat i Acreditació (ANECA) o de l’Agència Valenciana d’Avaluació i Prospectiva (AVAP) pels títols oficials de grau i de màster. STEPV ha volgut clarificar que en realitat amb la nova llei 1/2024 d’ensenyaments artístics , sempre que l’agencia avaluadora estiga inscrita a l’EQAR serà la autonòmica i no la estatal qui autoritze en primera instància “. Al País Valencià, l’AVAP hi està inscrita des de 2023. A banda d’això, tal com queda recollit efectivament als articles 8 i 11 de la Llei caldrà també “informe favorable por parte del Consejo Superior de Enseñanzas Artísticas (CSEA), una vez constatado el cumplimiento de las directrices generales establecidas por el Gobierno.” La resposta ha estat que incorporaran la participació del CSEA i revisaran el redactat de l’apartat.

Al torn obert, el Sindicat ha traslladat les següents qüestions:

-Necessitat de contractació de personal tècnic per manteniment de tallers i similars: Hi estan d’acord i ho estudiaran.
-Ordre de desenvolupament del ROF (Calendari de negociació): Queda pendent segons el desenvolupament de la llei.
-Obertura de Borses: Esgrima, Acrobàcia, Guitarra Jazz, Bateria Jazz… Estudi i negociació prèvia de necessitats: Previsió d’obertura de les borses al setembre.
-Informació oficial i no a través de la premsa al voltant de la situació actual i la planificació futura d’ubicació de l’ESAD i els conservatoris professionals i superiors de dansa de València: Han remarcat que a hores d’ara no hi ha cap certesa al voltant de la situació.
-Plaça d’anàlisi i pràctica del repertori de dansa contemporània (CSD València): Ho estudiaran.
-STEPV demana la creació d’una escola d’art a la ciutat de València amb oferta de tots els cicles d’ensenyaments artístics professionals d’arts plàstiques i disseny que estan sent assumits per entitats privades per manca d’oferta pública: Estan d’acord amb aquesta necessitat i han explorat algunes possibles solucions encara que, de moment, no s’han resolt.
-Que es publique un informe dels resultats de les revisions dels diferents tribunals APD de 2021 en aplicació de la sentència sobre la prova de la capacitat de tutela més enllà d’haver informat les persones afectades: Han pres nota.
-Recapitulació específica de les retallades en els ensenyaments artístics (menys places ofertades a cada cos en relació al curs passat): Catedràtics Música i Arts Escèniques: 18 places menys, Professorat Música i Arts Escèniques: 133 places menys, Professorat Art i Disseny: 12 places menys, Mestres Taller Art i Disseny: 6 places menys.


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR