Meses de negociació

Es negocia el decret de creació de l’Escola Oficial d’Idiomes Virtual Valenciana

La implantació es preveu pel curs 2022-2023 amb la oferta inicial de Valencià i Anglés. La seu administrativa estarà ubicada a Castelló i es preveu que al curs 2023/24 l’oferta siga ampliada a Francés i Alemany

dijous 24 febrer 2022 18:48 h

Avui s’ha negociat en Mesa Sectorial el projecte de Decret de creació de l’EOI Virtual Valenciana previst inicialment per ser negociat al mes de desembre de 2021. El Sindicat ha transmès el seu malestar pel fet que aquesta negociació haja arribat a última hora i que a l’esborrany simplement apareguera informació relativa a la creació del centre (codi, denominació i ubicació de la seu administrativa) a banda de les referències normatives habituals però res al voltant de les característiques d’aquesta nova Escola Virtual, ni sobre el professorat que podrà ocupar eixos llocs de treball, ni sobre les condicions laborals d’eixos llocs, entre altres qüestions.

STEPV ha sol·licitat una mesa sectorial específica per acabar d’aclarir les qüestions que encara no estan definides

D’altra banda STEPV també ha traslladat que no és gaire encoratjador descobrir part del que no es diu a eixe esborrany rebut, ni a possibles documents annexos a la negociació, qüestions que hem pogut llegir a la premsa. No és la primera vegada que els mitjans disposen de més informació abans que les parts afectades i/o negociadores. En eixe sentit el que va transcendir amb anterioritat a la mesa és que la implantació es preveu pel curs 2022-2023 amb la oferta inicial de Valencià i Anglés, que la seu administrativa estarà ubicada a Castelló i que es preveu que al curs 2023-2024 l’oferta siga ampliada a Francés i Alemany.
Tot i així, una part de les moltes incògnites que el Sindicat plantejava al seu primer torn de paraula a la mesa han estat parcialment aclarides per la Direcció General de Política Lingüística. El plantejament general és que siga una escola més, la número 25 segons el Director General, tot i que amb la recent creació de l’escola La Vall d’Albaida-Empar Granell en serien ja 26. Aquesta Escola Virtual Valenciana, tot i tenir una seu administrativa, serà 100% virtual i comptarà amb una dotació de professorat específica que estarà adscrita a eixe centre amb el corresponent equip directiu, departaments, com qualsevol altra escola física.
Pel que fa a la creació d’aquesta EOI Virtual el Sindicat veu amb bons ulls la possibilitar d’arribar millor allà on no arribem tenint en compte el mapa actual d’EOI i la realitat geogràfica del País Valencià. Això sí, donant per fet que l’oferta no es limitarà a Valencià i a Anglès i que s’inclouran la resta d’idiomes de manera progressiva, de fet el Sindicat ha plantejat que per mesurar la demanda a les diferents llengües primer s’ha de plantejar la seua oferta i no limitar-la a anglés i valencià d’entrada. Al mateix temps el Sindicat ha traslladat la preocupació de saturar encara més, si és que això és possible, els departaments de Valencià i Anglés ja que s’entén que la certificació continuarà recaient físicament a les Escoles no virtuals.
Per una altra banda, donada la creixent multiplicació d’oferta pública d’ensenyaments a distància d’idiomes (com ara la iniciativa LABORA del Servei Valencià d’Ocupació o el CEED entre altres), STEPV ha demanat a la DGPLGM que estudie la fórmula per poder aglutinar i liderar aquestes ofertes similars i d’aquesta manera poder redimensionar a l’alça les plantilles del professorat EOI i consolidar també les de la futura EOI virtual tal i com STEPV demana curs rere curs. Ja que actualment les persones que estudien en aquests centres alternatius acaben certificant a les EOI en qualitat d’alumnat lliure.
STEPV ha sol·licitat una mesa sectorial específica per acabar d’aclarir les qüestions que encara no estan definides, com ara aspectes relacionats amb els llocs de treball i la provisió dels mateixos (concurs de trasllats, comissions de serveis, adjudicacions…). La resposta de la DGPLGM ha estat que s’acabaran de tractar tots eixos aspectes a la negociació de l’Ordre d’Ordenació Acadèmica de les EOI (al mes de juny). Excessivament tard per poder organitzar multitud de qüestions relacionades amb la posada en funcionament d’aquesta nova escola i per tal que el professorat puga tindre coneixement de causa en temps i forma.
Alguns aspectes que queden per aclarir, concretar i definir: es preveu l’oferta no únicament de cursos curriculars sinó també de grups complementaris? Es contemplen cursos en format intensiu? Si, tal i com queda recollit al Decret, la plantilla serà definida en funció de la demanda de l’alumnat i els horaris i les plantilles del curs següent es planifiquen al maig com s’ha d’organitzar l’inici de curs si segons la DGPLGM aquests aspectes es concretaran en mesa sectorial al juny?
Altres qüestions plantejades pel Sindicat que preocupaven als centres i al professorat han estat per exemple la demanda d’avançar la negociació de l’Ordre d’Avaluació i Certificació que al calendari de negociació actualitzat s’havia situat pel mes d’abril. Ja que en funció del que allà quedés recollit dependrien qüestions organitzatives sobre els criteris de promoció tenint en compte el que es diu a la convocatòria PUC actual sobre la possibilitat de promocionar al nivell superior. La DGPLGM ha precisat que eixa ordre es publicarà a l’abril i que serà d’aplicació pel curs 2022-2023 i que, per tant, els criteris de promoció oficial el curs actual seran els que queden recollits a la convocatòria PUC publicada recentment.
Finalment, el Sindicat ha volgut aprofitar aquesta mesa sectorial, la primera específica EOI del curs actual, per traslladar les propostes de millora recollides entre les escoles que treballen des de l’inici del curs amb la nova plataforma d’Anglès a distància per intentar que el que es plantege per aquesta EOI Virtual millore eixos aspectes i tinga en compte les diverses observacions i crítiques.
24 de febrer de 2022


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR