Inici de curs

Els centres de secundària sofreixen una gran reducció de professorat

Menys professorat i més faena lectiva; menys temps per a atendre l’alumnat i realitzar altres tasques educatives; i impartir altres matèries, les principals queixes del professorat de secundària.

STEPV

diumenge 16 setembre 2012 14:18 h

Divendres va començar el curs en els instituts de secundària valencians. STEPV ha realitzat una enquesta en 50 centres d’arreu del País Valencià i ha detectat les situacions següents:

L’augment d’hores lectives impedirà realitzar altres tasques educatives

Professorat: En el 61% dels centres enquestats falta professorat. Les adjudicacions de secundària van començar ahir mateix, el dia en què començava el curs. Mai abans s’havien retardat tant les adjudicacions.
La totalitat dels centres enquestats denuncien que han perdut professorat respecte al curs passat, com a conseqüència de les retallades d’unitats i desdoblaments, fonamentalment. Només un centre al·lega com a causa el descens de la natalitat.
En total s’han perdut 150 docents en els centres enquestats, cosa que dóna una mitjana de tres docents menys per centre. Els instituts acusen, per tant, la retallada de professorat, no només aquest curs, sinó des que van començar les retallades fa tres anys.
Alumnat: La majoria dels centres, un 59%, mantenen el mateix nombre d’alumnat que el curs passat. En un 22% s’ha incrementat i en un 14% ha disminuït. La majoria dels centres no supera la ràtio màxima, tot i que estan a l’espera de completar els grups perquè el termini de matriculació encara no s’ha tancat.
Infraestructures: Un 38% dels centres comenten que tenen deficiències o problemes en les infraestructures que no estan encara resolts (goteres, climatització, manca d’espais, reformes, etc.). I un 19% afirmen que tenen aules prefabricades, en total 42.
En resum, crida l’atenció el fet que a penes s’ha perdut alumnat en secundària i, en canvi, és l’etapa que més professorat ha perdut. Això contradiu els arguments de la Consellera d’Educació que afirmava que la pèrdua de professorat és deguda al descens de la natalitat i, per tant, a la pèrdua d’alumnat.
Algunes de les queixes dels centres se centren en la manca de professorat. La conselleria no ha enviat substituts encara, però no només de professorat de baixa al setembre sinó d’abans. A més, molt de professorat ha d’impartir altres matèries de les quals no és especialista per a completar horari i no ser desplaçat o suprimit del seu centre. També manifesten que l’augment d’hores lectives els impedirà realitzar altres tasques educatives com l’atenció i organització de la biblioteca, la revista del centre i, fins i tot, l’adequada atenció a pares i mares.
Davant de tot això, STEPV insta l’administració valenciana a abandonar la política de retallades i recuperar el professorat “acomiadat” per millorar l’atenció educativa i la qualitat de l’ensenyament al País Valencià i no perjudicar més l’alumnat valencià.


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR