Meses de negociació

El nou currículum de secundària elimina la codocència en els àmbits i redueix Valors Ètics i Cívics

STEPV alerta que no tolerarà cap retallada en les plantilles docents si no es respecta la codocència. També ha demanat que es mantinga la càrrega lectiva en Valors Ètics i Cívics

Es modifica el currículum de secundària per adaptar-lo a les sentències que anulen l'obligatorietat dels àmbits

dijous 22 febrer 2024 13:03 h

Aquest matí ha tingut lloc la Mesa Sectorial per a tractar la modificació del currículum de secundària en aplicació de les sentències que eliminen l’obligatorietat dels àmbits en 1r d’ESO i de l’assignatura de Projectes Interdisclinaris en 1r, 2n i 3r ESO. La Conselleria ha aprofitat la modificació per introduir altres canvis que expliquem a continuació:

STEPV també ha traslladat a la Conselleria les propostes de les associacions de professorat de Francés i Llatí, Grec i Cultura Clàssica, Biologia i Geologia

-    S’elimina l’obligatorietat d’impartir àmbits en 1r d’ESO i, per tant, seran voluntaris. L’assignatura de Projectes Interdisciplinaris en 1r, 2n i 3r ESO (2 hores en cada curs) passa a ser optativa.

-    S’elimina la codocència en els àmbits, tot i que la Conselleria insisteix que es mantindrà en els centres que ho sol·liciten perquè està regulat en les plantilles de secundària. S’elimina també el màxim de matèries per àmbits, per a donar flexibilitat als centres que decidisquen aplicar-los.

-    L’assignatura de Llengua Estrangera augmenta una hora lectiva en 1r d’ESO (de 3 a 4 hores) i la perd en 3r d’ESO (de 4 a 3 hores). Matemàtiques guanya una hora lectiva en 1r d’ESO (de 3 a 4 hores).

-    S’afegeixen dues hores de Música en 3r d’ESO. 

-    Es recupera, en la graella d’assignatures, Religió o Atenció Educativa (1h). En 4t d’ESO aquest fet fa que es reduïsca Valors Cívics i Ètics a una hora (abans eren dues hores)

-    S’incorpora una nova optativa en 1r d’ESO: Finances i Consum Responsables.

-    L’optativa de Competència Comunicativa Oral en Primera Llengua Estrangera passa de 1r a 3r d’ESO.

-    S’elimina l’optativa de Creativitat Musical de l’oferta obligatòria per part dels centres, tot i que voluntàriament es manté.

-    En els programes de diversificació curricular s’afegeixen les matèries Educació Plàstica, Visual i Audiovisual, Música i Expressió Artística.

-    En l’avaluació s’afegeix la qualificació numèrica, amb caràcter informatiu.

-    En el Taller de Relacions Digitals Responsables s’afegeix l’especialitat de Tecnologia, a més d’Informàtica, per a impartir-la.

-    La diversificació curricular es considera lloc d’especial dificultat i es valorarà en els diferents concursos en què participe el professorat.

STEPV ha defensat que es mantinga en el decret la possibilitat de la codocència en els àmbits, perquè tot i que estiga recollit en l’acord de plantilles de secundària, aquesta eliminació crearà alarma en els centres educatius i mantindre aquesta redacció és una garantia que després els centres no tindran problemes perquè se’ls autoritze la codocència. La Conselleria ha continuat defensant l’eliminació d’aquest apartat en el decret. STEPV vigilarà perquè els centres que sol·liciten la codocència no tinguen cap problema perquè se’ls autoritze i es dote del professorat i de les hores necessàries perquè es duga a terme, d’acord amb l’acord de plantilles.

Una altra esmena de STEPV ha estat el manteniment de les dues hores de Valors Cívics i Ètics en 4t d’ESO, que també ha estat defensada per representants de l’Associació de Professorat de Filosofia que han participat en la delegació de STEPV en la Mesa Sectorial. Igualment, el Sindicat ha defensat la redacció anterior respecte a l’oferta de Religió, ja que la incorporació d’aquesta matèria en la graella de les hores lectives ha comportat la reducció d’aquesta hora de Valors Cívics i Ètics. STEPV es ratifica en què la Religió confessional pertany a l’àmbit privat de les persones i, per tant, no hauria de constar com a assignatura en els centres educatius.

D’altra banda, STEPV també ha traslladat a la Conselleria les propostes de les associacions de professorat de Francés i Llatí, Grec i Cultura Clàssica, Biologia i Geologia, en aquest últim cas, respecte al currículum de l’assignatura. La Conselleria s’ha compromés a estudiar les propostes.


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR