Inici de curs

Continuen els mateixos problemes de sempre en l’inici del curs 2016/17

STEPV ha realitzat una enquesta en 71 centres públics

dijous 08 setembre 2016 16:19 h

Avui s’inicia el curs en els centres d’infantil i primària, instituts de secundària, batxillerat i formació. Com cada any, STEPV ha realitzat una enquesta sobre l’inici de curs.

Aquest curs ha de servir per plantejar el model d’educació que volem al País Valencià

Han respost l’enquesta 71 centres (18 d’Alacant, 17 de Castelló i 52 de València). El 69% dels centres confirmaven que han superat les temperatures permeses per donar classe (27ºC) davant del 31% que no. Dels que superaven el màxim de temperatura, un 56% ho feia per sobre de 30ºC i la resta entre 27ºC i 30ºC. Quant a l’humitat, el 18% dels centres superava el 70% d’humitat. Aquestes són les referències establertes per tal de considerar una situació de risc per a la salut en els llocs de treball, és a dir, més de 27ºC de temperatura i més d’un 70% d’humitat.
Quant al nombre d’unitats, un 22% dels centres ha augmentat les aules respecte al curs passat, mentre que un 10% les ha disminuït i un 68% manté el mateix nombre d’aules.
Sobre la pregunta plantejada de respecte a la plantilla del centre, el 40% manifesta que encara no té completa la plantilla, front al 60% que sí la té completa. La majoria d’aquestes places incompletes són baixes o permisos que encara no s’han cobert.
I pel que fa a l’augment de plantilla, només un 25% manifesten que han recuperat plantilla respecte el curs passat, mentre que un 75% no han vist cap increment.
I quant a l’alumnat, ha augmentat en un 35% dels centres, ha disminuït en un 21% i es manté igual en un 44%. Un 40% dels centres es queixa que supera la ràtio d’alumnat permesa en alguns grups, mentre que el 60% restant, té la ràtio legal.
Quant a les infraestructures, el 66% tenen algun problema en les instal•lacions que no s’han resolt encara, fonamentalment de calefacció, llanterneria, electricitat, estat del paviment dels patis, goteres i humitats, finestres, etc. I el 18% dels centres enquestats tenen barracots encara.
El Sindicat també ha preguntat sobre el recent protocol d’atenció sanitària, publicat dilluns passat en el DOCV. El 78% dels centres responen que no els sembla bé que tota la responsabilitat de l’atenció a l’alumnat amb necessitats d’atenció sanitària crònica recaiga sobre el professorat, sinó que consideren que caldria la presència de personal sanitari per atendre l’alumnat en determinats casos.
Pel que fa a Xarxa Llibres, el 50% dels centres responen que tota la gestió ha recaigut exclusivament sobre el professorat, mentre que la resta dels centres ha treballat en coordinació amb les famílies. La immensa majoria dels centres, un 95% considera que la Conselleria ha gestionat malament aquesta mesura, ja que ha sobrecarregat de feina els centres, com ja va denunciar el sindicat en el seu moment.
Conclusions
STEPV considera, fruit del resultat de les enquestes realitzades, que continuen, en termes generals, els mateixos problemes d’inici de curs: plantilles incompletes, problemes d’infraestructures, ràtios massa altes, etc. Tot i que s’ha recuperat una part del professorat retallat pel govern anterior, els centres es queixen de l’acumulació de tasques burocràtiques. A més, mostren el seu descontent pel recent protocol d’atenció sanitària, ja que la feina recau exclusivament en el personal docent. En eixe sentit, el Sindicat ha demanat aquest mateix matí a la Conselleria d’Educació la negociació d’aquest protocol, que no ha passat per Mesa Sectorial, per tal de millorar-lo i incorporar personal sanitari en l’atenció a l’alumnat amb malalties cròniques.
A més, es confirma la queixa per la mala gestió del programa Xarxa Llibres, fet que va motivar una mobilització del Sindicat el passat mes de juliol a les portes de Conselleria.
Igualment el calor ha estat un motiu de queixa, novament, per part dels centres. STEPV ha valorat positivament que la Conselleria atenguera la petició del Sindicat de fer arribar als centres instruccions clares sobre el protocol d’actuació en cas d’emergència per l’onada de calor.
STEPV insta a l’administració a treballar per resoldre aquests problemes d’inici de curs, a millorar la gestió i reduir les tasques burocràtiques dels centres educatius, a recuperar més plantilla i revertir les retallades que encara s’apliquen al professorat i a planificar un calendari escolar que atenga realment les necessitats pedagògiques de l’alumnat.
A més, aquest curs ha de servir per plantejar el model d’educació que volem al País Valencià, per millorar la qualitat de l’ensenyament, dignificar el valencià en el sistema educatiu i per fer front a la LOMQE.

Etiquetat com a

inici de curs

Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR