Inici de curs

Consells (legals) per actuar davant les altes temperatures

Descarrega’t el document en pdf i difon-lo

dilluns 08 setembre 2014 08:18 h

Poseu-vos en contacte amb el Sindicat perquè us assessorem

1.- Puc abandonar l’aula si les temperatures estan per damunt del permés (27ºC)?
Segons la llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscos laborals (LPRL) els treballadors i treballadores que detecten una situació de risc greu i imminent per a la pròpia salut tenen dret a interrompre la seua activitat laboral (article 21).
Això significa que podem abandonar l’aula, però no el nostre alumnat. L’alumnat ha d’acompanyar-nos en tot moment. Hem de buscar un lloc en el centre on les condicions siguen adequades per realitzar l’activitat docent. Si abandonem el nostre alumnat incomplim altres normatives i, per tant, no tindrem cobertura legal.
2.- Quines repercussions legals pot tindre per al professorat abandonar l’aula amb l’alumnat?
Cap. De fet és una obligació del treballador/a abandonar el lloc si corre un risc, no només per a la pròpia salut, sinó també a la “d’altres persones a les quals puga afectar la seua activitat professional”, com especifica l’article 29 de la LPRL.
És més, l’article 21 protegeix els treballadors de la presa de decisions com la d’abandonar l’aula: “Els treballadors o els seus representants no poden patir cap mena de perjudici derivat de l’adopció de les mesures a què es refereixen els apartats anteriors, tret que hagin actuat de mala fe o hagin comès una negligència greu”.
De fet, la pròpia llei indica que “L’incompliment per part dels treballadors de les obligacions en matèria de prevenció de riscos a què es refereixen els apartats anteriors té la consideració d’incompliment laboral (...) d’acord amb el que estableix la normativa corresponent sobre règim disciplinari dels funcionaris públics” (article 29).
Per tant, no us deixeu intimidar si la inspecció educativa intenta impedir que abandoneu les aules, com tenim constància que ha passat en alguns casos. Si cal, es pot fer vindre un notari perquè alce acta de les temperatures que estan registrant els centres. També us podeu adreçar a l’INVASSAT (Institut Valencià de Seguretat i Salut en el Treball). En la seua web trobareu precisament un “Protocol per al treball a altes temperatures” amb informacions que us poden ser útils.
Finalment, també us podeu posar en contacte amb el sindicat perquè us assessorem legalment.
3.- Pot el professorat suspendre les classes?
Ha de ser la direcció del centre la que suspenga les classes en cas que cap lloc del centre reunisca les condicions per impartir docència. En eixe cas ho ha de comunicar a inspecció i avisar les famílies perquè se’n facen càrrec de l’alumnat.
4.- Quines altres accions es poden fer?
STEPV ha proposat als centres que denuncien la situació a la Inspecció de Treball. Podeu trobar un model en aquest enllaç.
Si la calor continua i no se suspenen les classes (la Consellera Català ja ha dit que no ho pensa fer), podeu convocar el Consell Escolar i/o l’AMPA per plantejar que les famílies, en la mesura de les possibilitats, no duguen l’alumnat al centre, per protegir-lo de la calor.
Hi ha centres que estan realitzant activitats amb aigua en el pati per a refrescar-se. També, com a mesura original de protesta, l’alumnat i el professorat d’alguns centres està acudint a classe amb banyador, xancles i tovalloles.
Siga com siga, és important complir les recomanacions que indica el protocol de l’INVASSAT que hem enllaçat més amunt, quan no hi ha més remei que treballar en condicions de calor (beure freqüentment, no menjar pesat, ventilar-se en la mesura de les possibilitats, buscar espais en millors condicions, descansar, etc.).

Descarrega’t el document en pdf ací i difon-lo.


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR