Inici de curs

Conselleria informa de les noves mesures en el Fòrum Educatiu

La Conselleria d’Educació explica les noves mesures acordades ahir amb el Ministeri d’Educació i Sanitat

divendres 28 agost 2020 16:27 h

Aquest matí s’ha reunit el Fòrum Educatiu perquè la Conselleria explicara les noves mesures que s’implementaran en el sistema educatiu per al curs 2020/21 i que van ser acordades ahir entre les diferents comunitats autònomes i el Ministeri de Sanitat i d’Educació.

El Conseller d’Educació, Vicent Marzà, i el Secretari Autonòmic, Miguel Soler, han explicat que moltes d’aquestes mesures ja s’han pres al País Valencià i s’han centrat en les noves mesures. També ha concretat com es desenvoluparan algunes de les mesures ja preses en juny i juliol.

Noves mesures
- Ús obligatori de mascareta en el centre educatiu per a l’alumnat major de 6 anys, també dins de l’aula.

- Els centres de salut designaran una persona per a l’atenció als centres educatius que en depenguen i les direccions dels centres disposaran del telèfon directe d’aquesta persona per a qualsevol consulta relacionada amb qüestions sanitàries.

- Dilluns que ve la Conselleria disposarà d’una pàgina web amb les preguntes freqüents relacionades amb tots els aspectes de l’organització escolar per al curs 2020/21. També es disposarà d’un telèfon d’informació per resoldre dubtes.

- S’ha contractat tres mútues perquè assessoren i revisen les direccions dels centres sobre els plans de contingència de centre.

- L’entrada de l’alumnat als centres serà esglaonada entre el 7 i l’11 de setembre. Cada centre decidirà com es realitzarà aquest esglaonament de l’entrada i ho comunicarà a les famílies perquè s’organitzen.

- Presa de temperatura: les famílies han de prendre la temperatura dels seus fills i filles abans de dur-los al centre educatiu. Els centres també disposaran de termòmetres (que s’enviaran la setmana que ve) per poder dur a terme aquesta presa de temperatura, però evitant aglomeracions. Més endavant s’enviarà una segona remesa amb més termòmetres.

- La setmana que ve s’enviarà als centres l’actualització del protocol sanitari de juliol, amb la incorporació de les noves mesures, que estaran marcades de forma diferenciada per facilitar la lectura.

Propostes de STEPV i respostes de Conselleria

A més de valorar positivament aquestes mesures, perquè algunes ja es van proposar abans de l’estiu pel Sindicat, STEPV ha plantejat aquestes propostes (seguidament informem de la resposta de Conselleria).

- Les EPIs dels centre, i especialment les mascaretes, han de ser de la màxima qualitat possible. R: s’han enviat 3 milions de mascaretes higièniques reutilitzables als centres per atendre casos de necessitat: oblit, trencament, caiguda a terra, etc. L’ús de la mascareta és ja obligatòria per a qualsevol ciutadà i, per tant, tot el món ja té mascaretes, per això les mascaretes dels centres són per als casos en què siga necessària la reposició.

- Increment del nivell de risc del professorat del nivell 3 al 2, ja que el 3 és el de menys risc de contagi. R: és la Conselleria de Sanitat i l’INVASSAT qui determina aquests nivells.

- Més concreció en l’actuació del centre davant la detecció d’un cas amb símptomes de COVID-19. Només es regula l’actuació davant la persona que presenta símptomes, però no com s’ha d’actuar en la resta del centre. R: això es va tractar en la reunió d’ahir amb el Ministeri i s’enviarà als centres la concreció de com actuar en les diferents casuístiques que es poden presentar.

- A més de la presa de temperatura, cal també la realització de PCRs periòdicament. R: es va traslladar a Sanitat aquesta proposta en el seu moment i és Sanitat qui ho ha de determinar.

- Possibilitat d’acollir-se a la jornada continuada d’aquells centres que així ho sol·liciten. D’aquesta manera s’aconseguirà que molt d’alumnat no estiga necessàriament en el centre fins les 17 hores. R: el tipus de jornada que té actualment cada centre no es modificarà per al curs 2020/21.

- Ràtios per aula en infantil i primària de 15 alumnes màxim. En els grups bombolla el màxim d’alumnat serà de 20 (que es podrà ampliar en alguns centres que no disposen de suficient espai per a fer els desdoblaments corresponents. En secundària, la ràtio la determinen els metres quadrats de l’aula, ja que l’alumnat ha de mantindre la distància de seguretat 1’5 metres. R: el 86% dels centres educatius no tenen espais suficients per a implementar una ràtio a 15 alumnes i l’opció de recol·locar-los en altres espais municipals, etc. (en cas que hi haja disponibles) genera molts problemes organitzatius i no aconsellables en aquesta situació: desplaçaments de professorat, desubicació de l’espai natural de l’alumnat que és l’escola, possible separació de germans, desplaçament de familiars a l’hora de recollir fills en espais separats, etc.

- Més informació sobre les mesures previstes en cas de nous confinaments. R: en cas de confinaments, l’horari del professorat i l’alumnat serà exactament el mateix. S’ha ampliat la xarxa MULAN, en primària cada aula disposarà d’una línia WEBEX i en secundària, Batxillerat i FP, una línia per docent. S’han repartit ja 15.000 tauletes i està previst repartir-ne 15000 més a l’alumnat sense mitjans informàtics.

- Situació de l’alumnat vulnerable i previsió d’actuació en cas que no acudisca al centre educatiu. R: s’ha creat un equip d’infantil i primària en el centre d’educació a distància per atendre aquest alumnat i també hi ha el procediment d’atenció domiciliària.

- Incorporació de la infermeria escolar als centres. R: estem parlant de 2.000 infermeres i infermers que ara necessita la Conselleria de Sanitat en els centres de salut, hospitals, etc. Per això s’ha estat treballant per millorar la coordinació entre el centre educatiu i el centre de salut de referència.

A més, la Conselleria ha informat que la setmana que ve posaran en marxa una campanya informativa perquè el conjunt de la societat conega les mesures organitzatives i de seguretat que s’estan prenent en els centres educatius.

STEPV convocarà assemblees de professorat dilluns que ve per a informar i valorar aquestes mesures, algunes de les quals s’han reivindicat des de fa mesos i, finalment s’implementaran.


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR