Universitats públiques

Confederació d’STEs:“Estem davant d’un canvi de model”

El sector d’universitats de la Confederació de STE reunida a la Universidad de Salamanca denuncia que caminem cap a un model d’universitat regressiu i totalment intervencionista.

diumenge 29 abril 2012 19:42 h

El sector d’universitats de la Confederació de STE s’ha reunit a la Universitat de Salamanca els dies 27 i 28 d’abril amb el lema “En defensa de la universitat pública”. Representants de tot l’Estat espanyol hem analitzat el Reial Decret “de retallades” del Ministeri (14/2012), que representa l’atac més brutal contra les universitats públiques de tota la democràcia.

No és veritat que la mitjana d’universitats públiques siga superior a la d’altres països desenvolupats

“Descaro, osadía, prepotencia e irresponsabilidad” són alguns del termes amb que la Confederació ha qualificat la manera en què des del Ministeri s’ha forc,at el canvi de model d’universitat pública espanyola, vulnerant el dret reconegut per llei a la negociació de les condicions laborals.
L’augment abusiu de les taxes universitàries fomentarà les desigualtats socials, ja que la universitat tornarà a ser accessible només per als sectors socials més afavorits, i deixarà de tenir el paper vertebrador que ha assolit en les últimes dècades. La solució als problemes econòmics del nostre país no passa pel model de beca-prèstec importat del sistema anglo-saxó, ja que genera moltes disfuncions entre estudiants de països amb situacions econòmiques no sostenibles. Al mateix temps, obligar als estudiants extracomunitaris a pagar el 100% de les taxes de matricula tindrà una repercussió econòmica mínima i en canvi està carregat de connotacions xenòfobes que no afavoreixen gens els projectes d’internacionalització compromesos per la Unió Europea.
En clau valenciana, l’augment pressupostari anunciat pel president Fabra per a beques és clarament insuficient ja que el total destinat, 16’5 milions d’euros, és 10 vegades menor al que dedica l’Estat i 20 vegades menor al que dedica la mitjana dels països de l’OCDE.
Pel que fa a les implicacions laborals del Reial Decret, és tan nociu que té repercussions greus sobre totes les categories professionals del personal docent i investigador. Des de catedràtics a titulars, passant per tot el personal laboral, la seua aplicació implicarà una pèrdua de qualitat docent i investigadora que repercutirà directament sobre la formació que els estudiants reben, alhora que causarà un empitjorament de les condicions laborals dels treballadors públics i la pèrdua de nombrosos llocs de treballs. L’increment de crèdit docent entre el professorat funcionari suposarà, de facto, l’obstaculització de la carrera professional del professorat ajudant, ajudant doctor i contractat doctor. Més preocupant encara és el previsible acomiadament (no renovació de contractes) d’un gran nombre de professorat associat que aporta la seua especialització i experiència profesional a la docència universitària. L’eventual estalvi econòmic resultant d’aquest retall difícilment pot considerar-se una solució perquè aquest sector representa una despesa molt baixa del capítol de personal en el conjunt de l’Estat. Econòmicament, constitueix un professorat molt rendible (tenen salaris molt baixos); són, però, els més vulnerables des del punt de vista dels drets laborals. També hem denunciat que aquesta reforma universitària perjudicarà especialment a les dones investigadores, ja que serà molt més difícil per a elles conciliar la seua vida familiar i la carrera professional.
La Confederació de STE denuncia la campanya de desprestigi encetada pel govern espanyol. No és veritat que la mitjana d’universitats públiques siga superior a la d’altres països desenvolupats, ni tampoc ho és que siga més elevada la mitjana d’estudiants o titulacions. Tampoc el nivell de fracàs estudiantil és més alt ni la producció científica es inferior a la d’altres països del nostre entorn. El problema real de l’empleabilitat del nostre estudiantat no està en la formació que reben en la universitat pública, sinó en la incapacitat del sistema productiu tant per a assumir professionals qualificats, com per a traure rendiment de la investigació generada per les universitats públiques.
La reacció dels rectors de les universitats públiques hauria de ser més rotunda. Valorem les declaracions fetes per la CRUE posant en valor el sistema universitari públic però cal una resposta més contundent i una defensa més activa del treball i els serveis que les universitats proporcionen a la societat.
El president Fabra ha anunciat recentment un augment considerable del pressupost per a beques universitàries, que passarà d’1.900.000 euros a 16’5 milions.


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR