Inici de curs

Comença el curs en infantil i primària amb greus problemes de cohesió social

STEPV mantindrà la mobilització per posar fi a les retallades

Concentració de la Plataforma per l'Ensenyament Públic en l'inici de curs

STEPV

dilluns 09 setembre 2013 17:54 h

Avui ha començat el curs en infantil i primària. Com tots els anys, STEPV ha realitzat una enquesta en els centres d’arreu del País Valencià sobre l’inici de curs. Hi han contestat 165 centres docents (47 d’Alacant, 30 de Castelló i 88 de València).
El curs comença en Primària amb noves plantilles després que la Conselleria les modificara unilateralment i eliminara en la majoria dels centres un tutor per a incrementar la plantilla d’anglés.

Un aspecte que preocupa especialment els centres és la reducció d’ajudes i beques a l’alumnat

Les situacions detectades han estat les següents:
Professorat: El 51% dels centres enquestats denuncien que no tenen la plantilla completa el primer dia del curs. En la majoria dels casos es tracta de mestres en permís maternal que encara no han substituït, temps parcials o excedències. També hi ha moltes baixes per cobrir.
En un 62% dels centres han perdut professorat respecte el curs passat com a conseqüència, fonamentalment, de les retallades.
Alumnat: En un 30% dels centres s’ha incrementat el nombre d’alumnat respecte el curs passat, en un 26% ha disminuït i en el 43% dels centres enquestats es manté igual.
El 18% dels centres es queixen que en algun nivell tenen la ràtio d’alumnes per damunt de la ràtio màxima (30 alumnes), fins i tot amb alumnat amb necessitats educatives especials, on la ràtio ha de disminuir en dos alumnes per cada un d’alumnat d’aquestes característiques.
Aquestes dades tenen un paral·lelisme en les unitats que tenen el centres: només un 8% ha augmentat el nombre d’unitats respecte el curs passat i, en canvi, el 18% les ha reduït i en la resta (73%) es mantenen igual. És a dir, malgrat que els percentatges d’augment i de pèrdua d’alumnat són similars (al voltant del 30%) es retallen més unitats que es creen perquè l’augment de ràtios permet la massificació de l’alumnat.
Un aspecte que preocupa especialment els centres és la reducció d’ajudes i beques a l’alumnat (de llibres de text, de menjador i transport, etc.), ja que el 98% manifesta que aquestes retallades genera dificultats a les famílies i està evidenciant les diferències socials en el centre, mentre que només un 2% afirma que les famílies poden fer front a la retallada d’ajudes.
Infraestructures: Un 58% dels centres comenten que tenen deficiències o problemes en les infraestructures que no estan encara arreglades (climatització, manca d’espais, reformes, etc.). I un 10% afirmen que tenen aules prefabricades.
En resum, les dades confirmen la dificultat per encarar aquest curs, per les retallades d’unitats i de professorat, i les desigualtats que està introduint les retallades en les beques i ajudes a l’alumnat.
Davant de tot això, STEPV continuarà treballant per fer rectificar al govern valencià i espanyol les seues polítiques de retallades i retornar al sistema educatiu públic les inversions i els recursos que necessita per garantir una educació de qualitat a l’alumnat valencià i dignificar la tasca docent.


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR