retallades

Com s’aplica el decret llei de retallades a l’ensenyament concertat

El sector de l’ensenyament concertat també es veu afectat pel decret de retallades que anava adreçat al personal funcionari.

dimecres 09 maig 2012 16:24 h

Un nou acord es traduirà en noves retallades i pèrdua de drets i poder adquisitiu per al personal de la concertada

Què pot fer una treballadora o un treballador de manera individual davant la retallada del DL?
  • Hem de tindre clar que per a recuperar els diners que ens lleva l’Administració hem de fer-ho a títol personal.
  • Les quantitats que cal reclamar prescriuen al cap d’un any si no es reclamen seguint els passos administratius adequats.
  • Si és un deute per una IT (baixa temporal), hauríem d’esperar a tindre l’alta per a no haver de reclamar cada mes, i si és per un contracte d’interinitat, esperar al mes de setembre per a reclamar les nòmines del juliol i l’agost.
Procediment
  • En primer lloc es presenten dues reclamacions: una a la conselleria i un altra a l’empresa.
  • La reclamació a l’empresa no és més que un tràmit per a poder anar a l’acte de conciliació i interposar una demanda posterior.
  • Una vegada hem fet l’acte de conciliació i no hem arribat a cap acord amb l’empresa (ja que no és la que ha de pagar), ja podem interposar una demanda judicial.
  • Ara només ens queda esperar la data de juí. En les demandes per les pagues de 25 anys es condemna l’Administració a pagar. Ací, per tant, ha de passar el mateix.
Què ha fet el sindicat enfront del decret llei de 5 de gener?

STEPV-Iv ha recorregut contra la decisió del Consell d’aprovar el decret conjuntament amb la resta de sindicats amb representació en pública, però afegint-hi un paràgraf en referència a l’educació concertada.
També s’ha presentat un recurs d’inconstitucionalitat per part de 50 senadors contra el decret llei. Està ara en mans del Tribunal Constitucional pronunciar-s’hi.

Com afecta la concertada el decret llei?

Com us vam informar oportunament, en la mesa de concertada que va tindre lloc el dia 17 d’abril, l’Administració informà que aplicarà a l’educació concertada els articles 13 i 15 del citat decret, i que la forma en què ho farà serà deixant de pagar els complements d’incapacitat temporal a partir dels 15 primers dies d’una baixa (llevat de les derivades d’un accident laboral i de les malalties professionals) i els sous de les persones amb contracte d’interinitat entre l’1 de juliol i el 31 d’agost.
Evidentment, aquests són drets que les treballadores i els treballadors de l’educació concertada tenim consolidats en l’Estatut dels Treballladors i en el nostre conveni, així que, en paraules de l’Administració, seran les empreses les que hauran d’assumir les despeses.
Des d’STEPV-Iv pensem que és un incompliment del concert educatiu, i un atac a totes les treballadores i treballadors del sector de concertada. Les patronals no estan disposades a assumir cap despesa de compliment obligatori per part de la conselleria i només deixen dues opcions:

  • Despatxar –cosa que derivaria en un acomiadament improcedent i una possible indemnització que hauria d’assumir l’empresa.
  • Continuar amb el personal en plantilla sense pagar-los el que legalment els correspon, que malauradament portarà a milers de reclamacions de quantitat en contra de l’Administració, fet que agreujarà la situació que ja patim des de fa més de tres anys amb les pagues d’antiguitat

D’altra banda, poc va ser el que es va poder tractar sobre el NOU ACORD d’educació en concertada i l’esborrany que la conselleria va presentar al desembre, ja que l’Administració està pendent de veure com s’aplicaran les noves retallades anunciades pel govern d’Espanya i va manifestar que segurament en presentarà un nou esborrany d’ací a un mes.
STEPV-Iv té clar que ara no és el moment més propici per a negociar i molt menys sobre assumptes de tanta rellevància com un nou acord que regule el sector de l’educació concertada (encara que sí que ho creu FSIE, l’únic sindicat que va insistir a l’inici de curs que s’havia de negociar un nou acord).
Tenim clar que un nou acord es traduirà en noves retallades i pèrdua de drets i poder adquisitiu per a les treballadores i els treballadors del sector, per la qual cosa el sindicat no es cansarà de dir que mentre continuem amb aquesta conjuntura econòmica i amb aquest govern valencià, hem de prorrogar en la mesura del que siga possible l’acord del 96 que encara està vigent i que després de la signatura al desembre es prorrogà indefinidament mentre no se signe el nou.
Si tens ens vols fer qualsevol consulta, no dubtes a telefonar-nos al núm. 963 91 91 47.


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR