Retallades

Balanç 2012: L’any de l’ofensiva contra el sistema educatiu i els serveis públics

STEPV preveu un 2013 de mobilitzacions contra les retallades laborals i socials, contra la llei Wert i pel valencià a l’ensenyament

dissabte 29 desembre 2012 17:19 h

L’any 2012 ha estat, sens dubte, l’any més complicat per als treballadors i treballadores del sector públic valencià i, per tant, per al professorat. Les condicions laborals i retributives s’han empitjorat considerablement en cada una de les mesures que tant el govern espanyol com el valencià han pres respecte al personal funcionari, que s’afegeixen a les polítiques de retallades de plantilles iniciades en 2010 per part de la Conselleria d’Educació com també del govern espanyol, quant a la disminució i congelació del salari.

Apliquen les receptes ideològiques del neoliberalisme més ranci per acabar amb l’estat del benestar: la sanitat i l’educació.

L’any 2012 arrancava amb el Decret-llei 1/2012 de mesures urgents per a la reducció del dèficit al País Valencià, l’anomenat decret Vela, impulsat per l’ara exconseller d’Hisenda i Administracions Públiques, dimitit per la seua implicació en el cas de corrupció que afecta al també exconseller Rafael Blasco.
Aquest decret-llei rebaixava les retribucions del personal funcionari. Al professorat funcionari de carrera li retallava la meitat del complement de formació (sexennis) i acomiadava tot el professorat interí el 30 de juny quan fins ara tenia contracte fins el 30 d’agost.
Per la seua banda, la Conselleria d’Educació posava en marxa altres mesures que complicaven encara més l’atenció educativa. Va decidir no cobrir tot el professorat que estava de baixa (acompanyat a més amb una campanya difamatòria contra el col·lectiu docent acusant-lo d’estar constantment de baixa) i va reduir el pressupost educatiu en més de 27 milions d’euros. A més, no estava abonant les quantitats per al manteniment dels centres educatius que no podien pagar les factures d’aigua, llum, gas, telèfon, etc. I mentrestant, el Ministeri d’Educació, publicava un nou Reial-Decret Llei, el 14/2012, que augmenta les ràtios d’alumnat i la càrrega lectiva del professorat, complicant encara més la tasca educativa.
Totes aquestes mesures van acabar amb la paciència del professorat, dels pares i mares i de l’alumnat, cansats de tres anys consecutius de retallades i de maltractaments per part del govern valencià i espanyol. La indignació s’ha traduït durant l’any 2012 en les més multitudinàries accions de protesta dels darrers anys en nombroses poblacions valencianes contra les polítiques de retallades dels governs valencià i espanyol, juntament amb la resta de treballadores i treballadors de l’àmbit públic. La revolta de l’alumnat de l’IES Lluís Vives de València, reprimida brutalment per la polícia, va donar lloc a la Primavera Valenciana i a una campanya de solidaritat amb les persones detingudes que va donar lloc a una nova multitudinària manifestació pel centre de la ciutat de València.
Durant l’any s’han mobilitzat tots i cada un dels centres educatius amb concentracions setmanals de tota la comunitat educativa a les portes dels centres, desenes de tancades en instituts i la participació massiva en cada mobilització convocada pels sindicats, que han treballat unitàriament per aturar aquestes greus polítiques de retallades. També les jornades de vaga convocades durant l’any 2012 -dues generals i tres educatives- van comptar amb un seguiment important per part del professorat.
S’exigia la retirada de tota la normativa de retallades en educació, que no només afecten les condicions laborals del professorat sinó que ataquen la qualitat de l’educació i l’atenció al nostre alumnat. És precisament l’alumnat un dels col·lectius més afectat per les polítiques educatives, però també econòmiques i socials, dels governs espanyol i valencià, ja que les generacions més ben formades de la història estan veient com se’ls està retallant tota possibilitat de prosperar en aquest país.
Cal no oblidar que totes aquestes mesures han estat presses amb l’excusa d’eixir de la crisi econòmica, però el que realment amaguen és l’aplicació de les premisses ideològiques del neoliberalisme més ranci que pretén acabar amb l’estat del benestar, desmantellar la sanitat i l’educació públiques per oferir-los als interessos privats i posar fi a drets socials i laborals conquistats per la classe treballadora després d’anys de lluites.

Coordinadora de Professorat Interí
El professorat interí és el que ha pagat amb el seu lloc de treball les retallades en educació, no només en 2012 sinó des de 2010, any en què la Conselleria va començar a tocar les plantilles a la baixa. Per això i pel fet d’acomiadar al professorat interí a 30 de juny pel Decret Vela, STEPV va decidir crear la Coordinadora de Professorat Interí, que es va constituir el 16 de juny a Gandia i que ha tingut una intensa activitat els darrers mesos, especialment durant el mes de juliol, coincidint amb l’acomiadament de tot el professorat interí i amb les adjudicacions de destins per al curs 2012/13, on es constatava una nova i greu retallada de 2.200 vacants (en total 4.600 en tres cursos).
La Coordinadora ha realitzat accions contundents per visibilitzar la problemàtica concreta del professorat interí com l’acampada durant una setmana en el mes de juliol a València i nombroses accions durant eixa setmana.
També a l’inici de curs, la Coordinadora ha continuat pressionant la Conselleria per garantir la cobertura de les vacants i de les baixes de professorat el més ràpidament possible i per assentar-se comarcalment al llarg i ample del País Valencià.

Desaparició de CEFIREs
Els centres de formació i de recursos educactius del professorat (CEFIREs) també han patit una important retallada. La Conselleria ha desmantellat la meitat d’aquests centres al·legant que no són necessaris perquè seran substituïts pel nou model de formació en centres i per la formació a distància. STEPV no només no comparteix aquest criteri de l’administració sinó que n’ha denunciat la persecució contra determinats CEFIREs compromesos amb els moviments de renovació pedagògica com el d’Elx.
A més, el nou model de formació en centres s’està duent a terme de forma precipitada, sense temps per a triar i formar al professorat que coordinarà la formació en cada centre docent i en molts casos sense la corresponent reducció horària per a dedicar-s’hi.

Plurilingüisme
La Conselleria publicava en ple mes d’agost el decret de plurilingüisme que havia de ser aplicat a setembre en 2n cicle d’infantil. Un decret que no ha comptat amb el suport de ningú, perquè les organitzacions més representatives de la comunitat educativa l’hem rebutjat perquè, entre altres qüestions, margina el valencià i no servirà per complir amb l’objectiu d’aconseguir el mateix domini de les llengües cooficials i l’adquisició d’una llengua estrangera.
La marginació del valencià ha estat constantment denunciada per STEPV en els seus informes anuals sobre la situació del valencià a l’ensenyament. Per sort, el Tribunal Superior de Justícia valencià ha donat la raó al col·legi Sant Cristòfol de Picassent en la seua lluita per la implantació d’una línia en valencià denegada per la Conselleria d’Educació.
Efectivament, la Conselleria d’Educació ha entrebancat la implantació de les línies en valencià i no fomenta un ensenyament plurilingüe en què la llengua pròpia -i minoritzada- siga l’eix sobre el qual construir-lo, com recomana Europa, ni atén les seues pròpies avaluacions sobre l’èxit dels programes d’ensenyament en valencià. Sinó més bé tot el contrari.
Però a més la Conselleria aprofita aquest decret per contractar becaris d’anglés per aplicar el programa plurilingüe en infantil, en unes condicions laborals deplorables, molt més barats que un mestre i en substitució del professorat interí d’anglés acomiadat el mes de juny.

Inici del curs 2012/13
Si tot el que s’ha descrit fins ara tenia lloc fins el mes d’agost, l’inici del curs 2012/13 no ha anat millor. La Conselleria ha continuat aplicant noves retallades, aquesta vegada sobre les beques de transport i menjador escolar que han deixat a milers d’alumnes sense beca o sense una part important de la beca. Novament, l’alumnat paga la mala gestió de l’administració valenciana.
Un nou Reial Decret Llei, el 20/2012 de mesures per a garantir l’estabilitat pressupostària, tornava a castigar els empleats i empleades públiques. Aquesta vegada anul·lava la paga extra de desembre i castigava amb retallades salarials al funcionariat malalt.
També coneixíem que els pressupostos educatius estatals i autonòmics tornaven a patir noves retallades, que sumades amb les de l’any anterior, s’elevaven al 30%.
I el Ministre Wert amenaçava la comunitat educativa amb una reforma de la LOE, l’anomenada Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (LOMQE), que aplica sense contemplacions les premisses neoliberals més extremes en l’àmbit de l’educació i convertirà el sistema educatiu públic en un instrument a mercè dels interessos del mercat, a més d’espanyolitzar i homogeneïtzar nacionalment tot l’alumnat de l’estat.
La Consellera d’Educació, Maria José Català, com a alumna aplicada, està fent tot el possible per avançar la implantació de la llei Wert al País Valencià i ja està plantejant normativa per a classificar els centres educatius, seleccionar l’alumnat i el professorat i crear centres guetto, tal i com marca la LOMQE que encara no està aprovada. La publicació dels resultats de les proves diagnòstiques, la implantació del districte únic o la normativa que s’està preparant sobre l’autonomia dels centres van per eixe camí.

Sentències favorables al professorat
En aquest primer quadrimestre del curs, hem conegut algunes sentències que han donat la raó al Sindicat en la defensa dels interessos del professorat. Abans, en gener, el TSJ tombava l’ocurrència de l’exconseller Font de Mora de contractar professorat alié al sistema educatiu per a impartir l’optativa de Xinés. Fa poc, el mateix TSJ invalidava la decisió de la Conselleria de retallar els desdoblaments dels mòduls formatius en el curs 2010/11 que va comportar l’acomiadament de centenars d’interins i un important entrebanc a l’hora d’impartir docència en els cicles formatius. També coneixíem una sentència favorable a STEPV que permetia el cobrament de sexennis per part del professorat interí, marginat d’aquest complement de formació. I com ja hem nomenat anteriorment, aquesta mateixa setmana el TSJ donava la raó al col·legi concertat de Picassent per implantar una nova línia en valencià.

Compromís del professorat
Malgrat totes les mesures de retallades per part dels governs espanyol i valencià descrites fins ara, malgrat que el professorat ha patit retallades salarials, de drets socials i laborals, campanyes de desprestigi, amenaces per mobilitzar-se, acomiadaments, etc., STEPV ha constatat la clara i ferma voluntat dels docents de tirar endavant amb l’educació del seu alumnat, al que estan intentant salvaguardar al màxim de les polítiques agressives dels nostres governants. Així ho vam poder constatar en unes jornades a Gandia durant el mes de juliol i així es constata dia a dia en les visites als centres educatius per part dels i les permanents sindicals.
Evidentment, amb la retalllada tan forta de professorat i de tot tipus de recursos econòmics i materials, és més complicat que mai ajudar l’alumnat valencià a tirar endavant. Però així i tot, els centres educatius no han oblidat el seu compromís educatiu ni han abandonat la lluita per fer del sistema educatiu un espai de formació humana i integral del nostre alumnat i un mitjà en la lluita contra les desigualtats socials. I tot això a pesar de la consellera Català i del Ministre Wert.

I en 2013, continua la lluita contra les retallades, la llei Wert i pel valencià
El BOE d’avui mateix publica noves mesures que retallen drets de les empleades i empleats públics quant a les indemnitzacions per malaltia i horari laboral. I l’1 de gener de 2013 començarà a aplicar-se la prolongació de l’edat de jubilació.
Mentre el govern espanyol i valencià continue aplicant retallades, STEPV i la Intersindical Valenciana continuaran mobilitzant el conjunt dels treballadors i treballadores per evitar-ho. L’any 2013, per tant, serà un any amb noves mobilitzacions contra les retallades laborals i socials, contra la nova llei educativa i pel valencià a l’ensenyament.


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR