25-N, contra les violències masclistes

En el seu manifest, l’Àrea de les Dones de la Intersindical Vallenciana reclama per al 25 de novembre de 2017 mesures de protecció i prevenció davant la violència.

Cartell del 25-N

divendres 17 novembre 2017 12:05 h

El Sindicat secunda la convocatòria de manifestació per al 25-N, que recorrerà els carrers de València a les 19h des del Parterre.

A continuació reproduïm el manifest de l’Àrea de les Dones de la Intersindical Valenciana:

Al llarg de 2017 ja van 73 les dones assassinades per la violència masclista, i com diuen les notícies sobre aquests assassinats, en molts casos no s’havien produït denúncies prèvies. Anem a analitzar aquesta afirmació, quan s’insisteix que no s’havien posat denúncies prèvies, es vol dir que la dona no havia patit violència fins a aquell moment? Per ventura aquest fet ens llava la consciència i ens fa sentir-nos menys culpables de la indefensió que pateixen les dones víctimes de violència de gènere? Davant el repunt dels assassinats de dones, es creen comissions per a determinar les causes d’aquests assassinats, de debò necessitem analitzar i nomenar comissions per a determinar per què els home assassinen les dones que són o han sigut les seues companyes? No és necessari fer estudis per tal d’entendre que l’origen d’aquests assassinats està en el patriarcat i en el concepte de possessió que molts homes tenen de les dones.

Anem una mica més enllà: pretenem que dones que viuen en un entorn de violència denuncien al seu maltractador quan aquest fet els va a suposar deixar en mans d’aquesta persona a les seues filles i fills? Tenint en compte que, en el que va d’any, han sigut assassinats pels seus pares, durant el règim de visites imposat pels tribunals, 11 xiquetes i xiquets, podem preguntar-nos, doncs, quina mare va a separar-se de la seua parella si sap que això va a suposar deixar les seues criatures en mans d’un maltractador i que aquell pot dur a terme certes amenaces, en molts casos repetides al llarg d’anys de sofriment, advertiments del tipus: “com em deixes, atempte a les conseqüències, no tornaràs a veure als teus fills i filles”. La mare sap que, almenys si està ella davant, pot evitar que aquell maltractador execute aquestes amenaces.
El Govern i col·lateralment la Justícia, no estableix les mesures necessàries per a la seua protecció, ja que quan dones com María, Juana, Susana, etc. han fet un pas al capdavant, i han abandonat al seu maltractador, s’han trobat amb un Poder Judicial que no compleix amb la legislació vigent, doncs no oblidem que no són aquelles les que incompleixen les lleis, sinó que ho fan aquells jutges i jutgesses que no tenen en compte la Llei Orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere en l’ Article 65. De les mesures de suspensió de la pàtria potestat o la custòdia de menors i en l’Article 66. De la mesura de suspensió del règim de visites, estada, relació o comunicació amb els menors dictaminen la supressió de la pàtria potestat, la custòdia o la supressió del règim de visites i en elles s’arreplega textualment: “adoptarà les mesures necessàries per a garantir la seguretat, integritat i recuperació dels menors i de la dona, i realitzarà un seguiment periòdic de la seua evolució.” Les dones es revelen davant sentències contràries a aquesta llei perquè quina mare vol deixar voluntàriament les seues criatures en mans d’un maltractador?

Fa falta formació específica i una especial sensibilització sobre el tema per a totes les persones que han de treballar amb dones que pateixen violència masclista, no solament en el Poder Judicial (judicatura, fiscalia, advocacia, etc.) sinó també entre les treballadores socials i personal mèdic, dels cossos de seguretat i totes les persones implicades en l’aplicació de mesures integrals contra la violència cap a les dones. Perquè que se senten protegides i còmodes és fonamental.

Fa unes setmanes, s’ha suscrit el Pacte Valencià Contra la Violència de Gènere i Masclista, un document fruit de mesos de treball, reunions i consensos entre l’administració valenciana, col·lectius feministes, organitzacions sindicals, i associacions. En definitiva, la ciutadania valenciana s’ha compromés a treballar per construir una societat lliure de masclisme, una societat feminista. Des de la Intersindical Valenciana hem participat activament, i continuarem treballant per la seua aplicació plena, i per la millora de les propostes i per inclusió d’aspectes que han quedat inicialment fora, com ara els ventres de lloguer o l’abolició de la prostutició. Cal destacar que el Pacte Valencià és un pacte col·lectiu i que les entitats que l’hem suscrit assumim el compromís de vigilar el seu compliment i de lluitar per aconseguir un País Valencià amb masclisme zero.

Per altra banda, s’ha aprovat el Pacte d’Estat Contra la Violència de Gènere, un “consens de mínims”, i encara que hi ha hagut unanimitat entre tots els grups parlamentaris, aquest document té més d’informe que de pacte, s’ha elaborat sense tindre en compte al moviment feminista i queden molts interrogants sobre qüestions clau que han quedat fora. Esperem que el Pacte no quede en una declaració d’intencions i que en el seguiment del mateix no es deixe fora a les organitzacions de dones i feministes. Esperem també que les partides pressupostàries siguen suficients i que s’incloguen tots els supòsits de violències masclistes contemplats en el Conveni d’Istanbul. Falta que l’eradicació de les violències contra les dones siga prioritari en les agendes polítiques, ja que solament així serà possible la seua eliminació.

És el mateix Estat i les seues institucions qui falla en la prevenció i eradicació de la violència contra les dones, no les dones.

PER AQUEST MOTIU, CONTRA LA VIOLÈNCIA INSTITUCIONAL, JUSTÍCIA PER A TOTES.
Àrea de les Dones de la Intersindical Valenciana
25 de novembre de 2017

Podeu descarregar-vos també les Unitats didàctiques per a treballar a l’aula:

Consulte les diverses convocatòries per al 25-N arreu el País Valencià.


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR