Arranjament escolar

La Conselleria suprimeix 277 unitats en infantil en 4 anys

STEPV continuarà exigint la reducció de les ràtios per evitar aquesta sagnia

dijous 08 gener 2015 14:28 h

L’augment de les ràtios s’ha acarnissat amb l’educació infantil en el País Valencià. En juliol de 2012 la Conselleria modificava l’arranjament definitiu publicat mesos abans (que resultava positiu en totes les etapes) per aplicar la nova normativa d’augment de ràtios del Ministeri d’Educació. El resultat va ser que se suprimien 276 unitats (89 d’infantil, 175 de primària, 2 d’educació especial i 10 d’ESO) i 430 llocs de treball per al curs 2012/13.

El sistema educatiu està en unes condicions precàries quant a unitats i professorat perquè s’habiliten més unitats que es creen

Des d’aleshores el saldo en els arranjaments escolars posteriors han sigut negatius en educació infantil (-56 unitats en 2013/14; -128 en 2014/15; -4 per al curs que ve, 2015/16). En total 277 unitats menys en educació infantil, sumant les supressions del curs 2012/13.
Tot i que per al curs que ve el saldo global d’unitats creades és positiu perquè en la resta d’etapes es creen, però sobretot s’habiliten, unitats. Que hi haja més unitats habilitades que creades significa que el sistema educatiu està en unes condicions precàries quant a unitats i professorat. És a dir, any rere any es destrueixen unitats de catàleg (permanents) i se substitueixen per unitats habilitades (temporals) per a un curs escolar. El mateix passa amb el professorat que ocupa aquests llocs de treball temporals, ja que aquestes places no es poden ocupar de manera definitiva per cap docent.
Per què en primària es creen unitats i en infantil es destrueixen? Per a respondre a aquesta pregunta cal tindre en compte dos elements, la reducció de la natalitat i l’augment de les ràtios. És cert que des de 2010 s’ha reduït la natalitat i està afectant l’etapa d’infantil. En primària la primera generació de la reducció de la natalitat (2010) s’incorporarà dins de dos cursos (2016/17) i per això el saldo en aquesta etapa encara és positiu en l’arranjament escolar, tot i que es creen o habiliten menys unitats de les que caldria per l’augment de les ràtios.
Però en infantil la baixada de la natalitat no guarda proporció amb el brutal nombre d’unitats retallades com pretén fer creure la Conselleria d’Educació. L’augment de ràtios és el que ha disparat les supressions en aquesta etapa, com es va veure claríssimament en el curs 2012/13 després de publicar el nou arranjament en juliol, com hem indicat al principi i com també es pot comprovar en el quadre annex.
Per tant, la lluita per la reducció de les ràtios s’ha de mantindre com una reivindicació fonamental per a evitar aquesta sagnia de supressions en educació infantil, que s’arrossegarà els pròxims cursos a primària si es mantenen les ràtios tan altes. També per a millorar l’atenció i la qualitat educativa i recuperar llocs de treball. En eixe sentit, STEPV continuarà insistint en aquesta reivindicació en les meses de negociació i en les plataformes unitàries.
D’altra banda, el Sindicat ja ha anunciat que continuarà treballant amb els centres afectats per les supressions per a defensar les seues al·legacions en la Conselleria d’Educació i recuperar el màxim possible d’unitats abans de la publicació de l’arranjament definitiu.
També continuarà treballant amb els centres que porten patint retallades injustes i injustificables des de fa temps com el Ciutat de Cremona d’Alaquàs que té tancat l’accés d’alumnat de tres anys per l’arranjament, o els centres d’Ontinyent i Castelló que han dut una lluita intensa i exemplar en defensa de les línies en valencià, dels seus centres educatius i de l’escola pública i de qualitat.


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR