Meses de negociació

La Conselleria retorna els centres educatius al passat més fosc

La proposta d’instruccions d’inici de curs d’infantil i primària i de secundària i batxillerat elimina les referències a la coeducació, la perspectiva de gènere o la diversitat afectiva entre altres qüestions

dimarts 16 juliol 2024 15:12 h

Aquest matí s’han negociat en la Mesa Sectorial les instruccions d’inici de curs d’infantil i primària i de secundària i batxillerat. Es tracta de la normativa per la qual es regiran els centres educatius durant tot el curs que ve i que contempla la normativa que s’ha d’aplicar en aquestes etapes.

El Sindicat considera una involució en el sistema educatiu aquestes instruccions d’inic de curs

En comparació a la normativa d’anys anteriors han desaparegut les referències a aspectes que s’havien incorporat els darrers anys i que suposaven un avanç en el sistema educatiu, com la coeducació, la perspectiva de gènere o la diversitat afectiva, la prevenció de la violència contra les dones, la promoció dels valors com el respecte, la solidaritat, la tolerància, l’empatia i la responsabilitat, o la visibilització dels sabers de les dones al llarg de la història en les programacions didàctiques, entre moltes altres qüestions.

Fins i tot, es permet que els centres concertats no apliquen les poques referències a tot el que s’ha avançat en aquesta darrera dècada si van en contra del seu “ideari”, una mesura que atempta contra tota la normativa de rang superior.

El Sindicat considera una involució en el sistema educatiu la desaparició de totes aquestes referències que han permés als centres educatius lluitar contra tots els estereotips sexistes i masclistes que, per desgràcia, tant abunden en les xarxes socials. Els assassinats masclistes són una constant que s’ha de combatre des de l’educació i que també patim al País Valencià com el recent assassinat d’una jove a Bunyol per la seua parella.

El que sí que s’han afanyat a aplicar és la nova llei d’arraconament del valencià, mal anomenada de “llibertat educativa”, per a insistir en el dret a l’exempció de valencià. El Sindicat també ha lamentat la referència al nou decret i ordre d’admissió d’alumnat, que incorpora el districte únic segregador.

Sobre el Pla valencià de salut mental i addiccions, que també s’incorpora en les instruccions d’inici de curs, STEPV ha criticat que no s’ha tractat en cap mesa de negociació, malgrat reivindicar-ho en diverses ocasions en les juntes de portaveus. Tampoc s’ha publicat el protocol d’agressions al professorat negociat en juny de 2023, ara fa més d’un any.

Pel que fa a l’organització de l’orientació educativa en els centres d’educació infantil i primària, s’ha demanat que les seues tasques siguen exclusivament les pròpies de la seua especialitat i que l’horari tinga la flexibilitat suficient per a garantir l’execució correcta de les seues tasques, com ocorre en secundària. Conselleria ha contestat que per una errada tècnica no s’havia marcat com a novetat que enguany han introduït el concepte de 5 hores lectives de còmput mensual, però que sí que s’ha contemplat, qüestió que suposava una de les reivindicacions més importants d’aquest col·lectiu.

En relació amb les mesures per a la promoció i la gestió de la igualtat i la convivència, el Sindicat ha posat damunt la taula la ineficàcia de l’administració per a fer el seguiment i establir les mesures adients quan hi ha casos d’assetjament laboral fins i tot amb informes greus de riscos psicosocials per part d’INVASSAT. Conselleria ha manifestat la seua voluntat i preocupació per revisar tots aquells procediments que fan referència a l’assetjament laboral. I referent al Projecte d’esport, activitat física i salut en el centre escolar (PEAFS), que promou l’activitat física i l’esport fora de l’horari lectiu, s’han tornat a demanar explicacions sobre la no publicació aquest curs de la resolució que estableix la quantia de les subvencions, el curs passat és publicà en abril. Conselleria ha contestat que la resolució depén de la Conselleria d’Esports, però que l’han reclamada.

Sobre els horaris del personal docent STEPV ha fet diverses puntualitzacions: la incorporació en el redactat de la reducció d’hores lectives per a majors de 55 anys que regula l’Ordre de 29 de juny de 1992, l’establiment d’un mínim i un màxim d’hores per a les coordinacions, les direccions de departament, les tutories i les tasques pròpies de l’equip directiu, l’assignació prioritària en el cos de mestres de les tutories als especialistes de primària, la substitució efectiva de les persones que formen part de les Juntes de Personal Docent de manera que es garantisca que tots els membres puguen acollir-se a les 5 hores de dedicació sindical que tenen dret i altres millores en l’horari docent. Sobre la reducció horària Conselleria ha contestat que revisaran la seua inclusió en la redacció de l’esmentat article.

El Sindicat ha lamentat també totes les referències que fan les instruccions a l’ensenyament de la religió, molt més extenses que en instruccions anteriors, i ha demanat explicacions sobre la possibilitat que si li assignen altres activitats lectives al professorat de religió, com queda recollit ara en aquestes instruccions. Conselleria ha contestat que estan a disposició del centre per a fer certes tasques, com per exemple, les guàrdies en secundària o els patis en primària, però no continguts curriculars d’altres àrees.

En el torn obert, el Sindicat ha posat damunt de la taula el problema que ha sorgit enguany amb les etiquetes en el concurs oposició del cos de mestres, i ha demanat que per als pròxims cursos s’especifiquen clarament unes instruccions, que siguen de comú aplicació a tots els tribunals. També s’ha demanat una previsió de calendari per a les comissions de serveis, suprimits i desplaçats i adjudicacions de juliol. Finalment, el Sindicat ha mostrat el seu malestar en referència al que s’ha convertit en una dinàmica habitual, la publicació per part de Conselleria de les notes de premsa de les meses hores abans de la finalització d’aquestes, ja que al nostre parer és una falta de respecte a la negociació, als sindicats que tenim representació en la Mesa Sectorial i al conjunt dels treballadors i les treballadors.

En eixe sentit, STEPV afirma que la la Conselleria menteix en la nota de premsa quan afirma que “es pretén que els centres de la Comunitat Valenciana reduïsquen les tasques administratives d’índole burocràtica” ja que és una simple declaració d’intencions, perquè no s’ha regulat absolutament res en les instruccions d’inici de curs, respecte a la reducció de la burocràcia a l’ensenyament.


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR