Professorat interí

STEPV demana a Iceta que convoque un concurs de mèrits per a resoldre l’abús de temporalitat

També demana a la Conselleria d’Educació assolir un acord similar al de Canàries per mantindre la continuïtat en el treball del personal en el frau de llei

Manifestació de professorat interí el 9 de febrer de 2019 exigint la consolidació del professorat interí

dilluns 26 abril 2021 16:02 h

En la seua intervenció al Senat sobre la situació d’abús en la temporalitat del personal interí, a la qual van assistir representants de la Confederació d’STES, el Ministre de Política Territorial i Funció Pública va afirmar que es reformarà l’EBEP (Estatut Bàsic de l’Empleat Públic) per obligar les administracions a oferir les places ocupades temporalment en un termini màxim de tres anys. També es va comprometre a reduir la taxa de temporalitat al 8% en el termini de tres anys mitjançant nous processos selectius.

Des de STEPV no veiem malament que s’obligue a les administracions a evitar l’abús de la contractació temporal del personal públic, però les mesures que s’hagen d’aplicar no han de perjudicar de cap manera el personal que es trobe en situació de frau de llei. Aactualment hi ha en moltes administracions un abús de temporalitat que afecta més del 30% de la plantilla, fet reconegut pel propi ministre, com és el cas de l’educació.
La solució per a aquest personal passa, segons Iceta, per convocar més oposicions massives, com està passant ara en educació al País Valencià (enguany és el tercer any de convocatòries massives), aplicant l’acord entre l’exministre del PP, Cristóbal Montoro, i CCOO, UGT i CSIF en 2017.
Diverses sentències europees reconeixen que el personal interí nomenat per més de tres anys en places estructurals (que també s’ofereixen en les oposicions) estan en frau de llei per abús de temporalitat. La sentència del passat 19 de març de 2020 del Tribunal de Justícia de la Unió Europea reconeix que l’estat espanyol no disposa de cap mecanisme de sanció, suficientment dissuasori per evitar aquesta situació i, a més, explicita que les oposicions actuals no són ni la sanció esperada ni la solució al problema de l’abús de temporalitat.
El Ministre Iceta s’oblida d’una solució legal que podria estar ja aplicant-se per a resoldre aquesta qüestió, com és l’article 61.6 d’EBEP, que diu textualment: «Sólo en virtud de ley podrá aplicarse, con carácter excepcional, el sistema de concurso que consistirá únicamente en la valoración de méritos». Doncs bé, actualment estem en una situació doblement excepcional: l’alt índex d’interinitat i la pandèmia (que dificulta enormement la preparació de les oposicions en educació, convocades per al 15 de maig).
Per tant, la proposta de STEPV (que porta plantejant el Sindicat des de 2016) és que es convoquen ofertes d’ocupació mitjançant un concurs de mèrits fins que el professorat en frau de llei -i el conjunt del funcionariat en aquesta situació- estiga consolidat. I mentrestant, que incorpore a l’EBEP les mesures que es consideren necessàries per impedir l’abús de la temporalitat en un futur.
El ministre Iceta també va explicar en la seua intervenció en el Senat que recomanarà a les administracions autonòmiques que no oferisquen les places en frau de llei als processos selectius. STEPV considera que el ministre està tirant balons fora amb aquesta resposta (trasllada a les administracions autonòmiques aquesta responsabilitat quan l’estat també té eines a les seues mans per a solucionar el problema) i, a més, és una proposta contradictòria amb la idea de reduir al 8% la taxa de temporalitat en els pròxims tres anys (si el model pel qual opta el ministre és continuar convocant oposicions massives, però està d’acord en què no s’oferisquen les places estructurals ocupades pel personal interí, no s’assolirà l’objectiu que ell mateix ha marcat).
D’altra banda, a la Conselleria d’Educació, STEPV li demana assolir un pacte com el que s’ha dut a terme a Canàries, entre la Conselleria d’Administracions Públiques i els sindicats, després de quatre mesos de vaga, per tal que el personal interí en abús de temporalitat puga continuar treballant. És per això que el Sindicat, com ja fa anys que està proposant, no oferisca les places ocupades pel professorat interí en frau de llei a les ofertes públiques d’ocupació.


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR