Polítiques educatives

Més d’un centenar de persones assisteixen a la Jornada d’Escoles Rurals del País Valencià 2020

Durant les jornades es van analitzar experiències sobre inclusió educativa però també les principals problemàtiques d’aquests centres educatius

Un moment de la jornada, dissabte passat

dilluns 02 març 2020 14:20 h

Dissabte 29 de març es va celebrar a Quart de les Valls (Camp de Morvedre) la Jornada d’Escoles Rurals del País Valencià de 2020 organitzada pel CEFIRE de Sagunt, el CRA Benavites-Quart de les Valls, STEPV i la Coordinadora per l’Ensenyament en Valencià del Camp de Morvedre. Per segon any consecutiu l’assistència massiva de docents va evidenciar la consolidació d’aquesta Jornada com un espai reflexió i debat sobre el present i futur dels centres educatius rurals.

En 2021 les jornades es duran a terme en el CRA Palancia-Mijares, a l’Alt Palància

En primer lloc, es va tractar la importància de donar un pas endavant i constituir una associació on estiguen representats tots els centres ubicats en zones rurals (IES, FPA, escoles ordinàries, escoles incompletes i CRAs) per tal de poder garantir l’existència d’una veu per a plantejar-li a la Conselleria d’Educació i a la resta d’administracions les necessitats i problemàtiques d’aquests centres. En eixe sentit, es va crear una comissió encarregada de redactar els estatuts, la qual s’ha de reunir per tal d’aprovar-los i iniciar els tràmits constituents.
La Jornada de 2020 ha girat al voltant de la inclusió educativa al món rural. En la primera taula van intervindre docents de CRA Benavites-Quart de les Valls , Secció d’Educació Secundària de l’IES Cueva Santa (Montanejos), el centre de Formació de Persones Adultes Municipal d’Agullent i el CEIP el Braçal d’Estivella, els quals van mostrar diverses experiències en temes d’inclusió a l’escola rural, evidenciant en totes elles, que l’escola rural és inclusiva per naturalesa.
En una segona taula redona, Raquel Andrés, Directora General d’Inclusió, Tica Doménech, Cap de Servei de Formació del Professorat i Pedro Sigler, Subdirector General de Personal, van posar damunt de la taula el nou paradigma d’inclusió així com les iniciatives en matèria de personal i formació que ha dissenyat la Conselleria per aquests centres. Finalment, un membre de SUATEA d’Astúries, i docents d’Aragó del CRIET de Calamocha i de Catalunya de l’escola de Santa Coloma (Ger, Merenges-Isòvol) van explicar el funcionament i organització de les escoles rurals en els seus territoris enriquint i donant idees per a noves iniciatives.
Les principals conclusions que es van extraure de les diferents experiències van ser les següents: l’escola rural és pública, inclusiva per naturalesa, en la mesura en què les seues metodologies garanteixen atendre la diversitat de l’aula, referent a nivell metodològic i eix fonamental per frenar la despoblació. Però, a més, en les intervencions també es varen fer paleses les principals problemàtiques d’aquests centres: inexistència d’una figura que assessore aquests centres en la Conselleria d’Educació, falta d’adaptació de les normatives “macro” a la seua idiosincràsia, plantilles no adequades a la realitat de l’alumnat que atenen i gran inestabilitat d’aquestes, escassa formació inicial, etc.
En acabar, el director del CRA Benavites-Quart de les Valls li va lliurar el testimoni al cap d’estudis del CRA Palancia-Mijares, centre que serà l’amfitrió de la Jornada d’Escoles Rurals de 2021.

Etiquetat com a

jornades escoles rurals

Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR