Polítiques educatives
Més d’un centenar de persones assisteixen a la Jornada d’Escoles Rurals del País Valencià 2020
Durant les jornades es van analitzar experiències sobre inclusió educativa però també les principals problemàtiques d’aquests centres educatius

Un moment de la jornada, dissabte passat
Dissabte 29 de març es va celebrar a Quart de les Valls (Camp de Morvedre) la Jornada d’Escoles Rurals del País Valencià de 2020 organitzada pel CEFIRE de Sagunt, el CRA Benavites-Quart de les Valls, STEPV i la Coordinadora per l’Ensenyament en Valencià del Camp de Morvedre. Per segon any consecutiu l’assistència massiva de docents va evidenciar la consolidació d’aquesta Jornada com un espai reflexió i debat sobre el present i futur dels centres educatius rurals.
En 2021 les jornades es duran a terme en el CRA Palancia-Mijares, a l’Alt Palància
En primer lloc, es va tractar la importància de donar un pas endavant i constituir una associació on estiguen representats tots els centres ubicats en zones rurals (IES, FPA, escoles ordinàries, escoles incompletes i CRAs) per tal de poder garantir l’existència d’una veu per a plantejar-li a la Conselleria d’Educació i a la resta d’administracions les necessitats i problemàtiques d’aquests centres. En eixe sentit, es va crear una comissió encarregada de redactar els estatuts, la qual s’ha de reunir per tal d’aprovar-los i iniciar els tràmits constituents.
La Jornada de 2020 ha girat al voltant de la inclusió educativa al món rural. En la primera taula van intervindre docents de CRA Benavites-Quart de les Valls , Secció d’Educació Secundària de l’IES Cueva Santa (Montanejos), el centre de Formació de Persones Adultes Municipal d’Agullent i el CEIP el Braçal d’Estivella, els quals van mostrar diverses experiències en temes d’inclusió a l’escola rural, evidenciant en totes elles, que l’escola rural és inclusiva per naturalesa.
En una segona taula redona, Raquel Andrés, Directora General d’Inclusió, Tica Doménech, Cap de Servei de Formació del Professorat i Pedro Sigler, Subdirector General de Personal, van posar damunt de la taula el nou paradigma d’inclusió així com les iniciatives en matèria de personal i formació que ha dissenyat la Conselleria per aquests centres. Finalment, un membre de SUATEA d’Astúries, i docents d’Aragó del CRIET de Calamocha i de Catalunya de l’escola de Santa Coloma (Ger, Merenges-Isòvol) van explicar el funcionament i organització de les escoles rurals en els seus territoris enriquint i donant idees per a noves iniciatives.
Les principals conclusions que es van extraure de les diferents experiències van ser les següents: l’escola rural és pública, inclusiva per naturalesa, en la mesura en què les seues metodologies garanteixen atendre la diversitat de l’aula, referent a nivell metodològic i eix fonamental per frenar la despoblació. Però, a més, en les intervencions també es varen fer paleses les principals problemàtiques d’aquests centres: inexistència d’una figura que assessore aquests centres en la Conselleria d’Educació, falta d’adaptació de les normatives “macro” a la seua idiosincràsia, plantilles no adequades a la realitat de l’alumnat que atenen i gran inestabilitat d’aquestes, escassa formació inicial, etc.
En acabar, el director del CRA Benavites-Quart de les Valls li va lliurar el testimoni al cap d’estudis del CRA Palancia-Mijares, centre que serà l’amfitrió de la Jornada d’Escoles Rurals de 2021.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.