Condicions laborals

Malestar entre el professorat per la càrrega de tasques burocràtiques

La Conselleria carrega de tasques burocràtiques el professorat i els equips directius sense millorar les condicions laborals

dimarts 14 juny 2016 18:22 h

Els claustres i els equips directius dels centres educatius estan indignats amb la ingent càrrega de tasques burocràtiques que s’estan acumulant en aquest final de curs.

STEPV ha insistit en la necessitat de negociar unes noves plantilles que atenguen les necessitats dels centres educatius

La gestió de la Xarxa llibres, l’aplicació de nous programes d’atenció a la diversitat (que encara no s’han publicat al DOCV), la gestió de la jornada contínua, la correcció de les proves extraordinàries, normativa d’inici de curs pendent encara de negociar, etc., són tasques que se sumen a l’acumulació de tasques habituals a final de curs, com la gestió de la matriculació d’alumnat, les avaluacions de l’alumnat i la preparació del curs següent.
Algunes d’aquestes normatives s’han negociat massa tard i, a més, s’han acumulat en el Consell Jurídic Consultiu, la qual cosa ha fet que la seua publicació al DOCV s’haja retardat encara més. Això ha provocat que molts equips directius estiguen treballant amb esborranys per a preparar el curs que ve.
A més, els centres que acullen tribunals d’oposicions tindran una feina afegida d’organització de les aules i d’atenció a les necessitats dels tribunals per poder garantir el correcte funcionament del procediment.
Ha caigut especialment mal entre el professorat les instruccions publicades a última hora sobre la gestió de la Xarxa Llibres, ja que tindran la responsabilitat de decidir sobre qui mereix l’abonament dels 100€ en base a uns criteris que s’han fixat amb posterioritat a l’inici de curs, per la qual cosa, ni el professorat ni els equips directius tenien directrius clares per traslladar a l’alumnat i les famílies sobre la cura dels llibres de text.
La compra del material curricular (no només els llibres de text) hauria d’anar a càrrec dels centres educatius directament i gestionar des del principi el banc de llibres, com ja fan moltes escoles amb les quals no s’ha comptat per dur a terme el projecte de Xarxa Llibres.
No cal dir que STEPV està totalment d’acord amb la gratuïtat dels materials escolars i de l’escolarització en general, però la gestió d’aquest programa és molt millorable. Per això, el Sindicat insta a la Conselleria a consultar futures accions com aquesta als centres que ja fa anys que les estan duent a termes i a negociar en Mesa Sectorial qualsevol proposta en eixe sentit.
A més, STEPV ha insistit en la necessitat de negociar unes noves plantilles que atenguen les necessitats dels centres educatius després de 4 anys de retallades que han comportat la pèrdua de 5000 llocs de treball. Per al Sindicat és una necessitat urgent encetar aquesta negociació i no continuar sobrecarregant de més feina el professorat. I urgeix la dotació de personal administratiu els centres d’infantil i primària per evitar la sobrecàrrega de tasques burocràtiques als equips directius d’aquests centres.
STEPV també critica que la Conselleria no haja atés les peticions dels centres educatius i sindicals respecte a començar el curs el 12 de setembre i no el 8, com finalment ha decidit la Conselleria d’Educació.
La Conselleria no ha tingut en consideració els milers de docents (vora 16.000) que canviaran de centre el curs que ve, fruit dels diferents procediments: concurs de trasllats (més de 7000), adjudicacions juliol (previsiblement més de 7.000), oposicions (1150), i comissions de serveis (encara no s’han publicat).
Això representa el 32% de la plantilla total de professorat existent, un volum molt més alt que altres anys (un 20% aproximadament) per l’ampla oferta de places adjudicades en el concurs de trasllats, tal i com demanava el Sindicat fa anys. Aquest personal necessita més temps per preparar-se i organitzar-se en el nou centre.
En definitiva, la Conselleria d’Educació ha incrementat la tasca burocràtica en els centres educatius aquest fi de curs, però no ha millorat les condicions laborals i de treball dels docents i dels equips directius. Urgeix, per tant, obrir la negociació en la Mesa Sectorial d’Educació sobre la millora de les plantilles i de les condicions laborals del professorat. En eixe sentit, STEPV ha llançat la campanya “Negociació plantilles, ja!”, en el marc de la campanya més genèrica “Ara, els nostres drets laborals” iniciada a principi d’aquest curs 2015/16.


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR