Universitats públiques

La Plataforma estatal d’universitats exigeix consens en les reformes

A més, la Plataforma dóna suport a les mobilitzacions dels propers dies.

dilluns 23 febrer 2015 13:29 h

En un comunicat, la Plataforma estatal per l’escola pública denuncia que el govern del PP acaba d’aprovar una altra reforma del sistema universitari sense debat amb la comunitat universitària, sense debat polític ni social, sense una avaluació de la implantació de l’última modificació legislativa i sense una justificació creïble de les seves propostes.

Les organitzacions signants d’aquest manifest rebutgen aquestes iniciatives que pretenen convertir les universitats en empreses

Els canvis legislatius que ens ha imposat començar el 2012 amb una modificació de la Llei Orgànica d’Universitats via Reial decret llei que va augmentar els preus de les matricules per apropar-les al cost real dels estudis, pujant-significativament en moltes comunitats; va establir una nova regulació de la dedicació docent del professorat i incorporar diverses regles perquè les comunitats autònomes limiten i controlen la despesa de les universitats.

Va continuar fixant nous requisits per a la concessió de beques i ajudes a l’estudi i implantant una fórmula de càlcul que implica la disminució de les quanties. A més, les successives lleis de pressupostos generals de l’estat i de les comunitats autònomes establir noves retallades en els fons destinats a beques i a transferències corrents per a les universitats, i van imposar noves limitacions per a la contractació de personal amb la imposició d’una ridícula taxa de reposició, produint un envelliment de la plantilla universitària.

També ha canviat el sistema d’accés de l’alumnat a la universitat, i, en els últims mesos del seu mandat, a més de modificar l’ordenació dels ensenyaments universitaris, es planteja fer el mateix amb els requisits per a la creació de centres i universitats i el sistema d’acreditació del professorat universitari funcionari, fonamental per a l’accés a la professió docent i investigadora.

Les organitzacions signants d’aquest manifest rebutgen aquestes iniciatives que pretenen convertir les universitats en empreses de serveis educatius.

No podem acceptar una reforma que s’ha aprovat sense avaluar els nous graus que van començar a implantar-se en 2007 en el marc del Pla Bolonya i que, lluny de facilitar la internacionalització dels estudiants homogeneïtzant la durada amb els estudis dels països del nostre entorn, generarà noves disfuncions perquè, com assenyala el Consell d’Estat en el seu dictamen, “sembla difícil aconseguir tal homogeneïtzació quan dins del nostre propi país podria donar-se el cas, amb la redacció del projecte, que un mateix títol tingués una durada diferent en una universitat i una altra”. Això podria incrementar encara més les desigualtats entre comunitats i entre universitats de la mateixa comunitat.

A més, si tenim en compte els elevats preus dels estudis de postgrau i les majors dificultats per a l’accés a beques i ajudes, aquestes transformacions dificultaran l’accés a l’Educació Superior a l’alumnat amb menys poder adquisitiu i, fet i fet, ocasionarà una disminució significativa del nombre d’estudiants universitaris. La nova estructura de grau i màster reduirà en un 25% els títols de grau, empitjorant la qualitat docent i obrint les portes a noves retallades en professorat i personal d’administració i serveis.
D’altra banda, la reducció del nombre de crèdits necessaris per finalitzar els estudis de grau i la previsible pèrdua d’alumnes tindrà un impacte negatiu en el finançament de les universitats públiques, donant lloc a una reconversió del sector que beneficiarà les universitats privades, que aposten pels postgraus com el seu principal àmbit d’activitat.

Les organitzacions signants d’aquest comunicat rebutgen les reformes del Govern i demanen a la ciutadania que se sumi al rebuig participant en les mobilitzacions convocades per als propers dies en defensa de la Universitat pública.

NO AL 3 + 2 QUE ENCAREIX ELS ESTUDIS UNIVERSITARIS I expulsarà L’ALUMNAT AMB MENYS PODER ADQUISITIU
NO A LA DESREGULACIÓ I FLEXIBILITZACIÓ A LA CREACIÓ DE CENTRES I UNIVERSITATS
NO A UN SISTEMA QUE PERMET UNA ACREDITACIÓ MENYS OBJECTIVA I SENSE DEMOSTRAR EXPERIÈNCIA DOCENT

Descarrega’t el comunicat en castellà des d’ací.


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR