La nostra gent

Ha faltat el nostre company Ferran Zurriaga i Agustí, referent pedagògic al País Valencià

Afiliat a STEPV i compromés amb la renovació pedagògica

dimecres 30 novembre 2022 14:37 h

Aquest matí ens ha deixat Ferran Zurriaga i Agustí a Olocau (Camp de Túria), als 84 anys. Activista incansable en la defensa del valencià, de la renovació pedagògica i del País Valencià. Més tard també ho va fer amb la recuperació de la democràcia i amb la construcció del sindicalisme transformador i compromés amb el seu poble que representava STEPV.

El seu model d’escola és el que també va originar la fundació de STEPV

En aquells anys primerencs es va formar en el model pedagògic de Célestine Freinet i, en la secció pedagògica de Lo Rat Penat va entrar en contacte amb altres mestres que van ser els grans referents de la renovació pedagògica al País Valencià, com explica ell mateix en una entrevista a la revista El Temps fa dos anys i que podeu trobar en aquest enllaç: https://www.eltemps.cat/article/11705/entrevista-ferran-zurriaga
“A partir d’ací, el grup de mestres joves al voltant de Lo Rat Penat decidim reactivar la Secció de Pedagogia de l’entitat, que fins aleshores havia estat somorta. Hi érem Carme Miquel, Tere Pitxer, Enric Alcorisa, Pilar Calatayud, Roser Santolaria, Adela Costa, Pilar Vela, Gaspar Izquierdo, Mercé Viana, Maria Pérez, Ismael Blasco, Pepe Pitarch, Manolo Civera… Allò fou el germen per al moviment de renovació pedagògica al País Valencià. En aquell moment, ja tenim plena consciència que l’escola ha de ser una cosa diferent al que és fins aleshores. Volíem una escola integrada en el medi; on la relació entre mestre i xiquets fora de cooperació; on primara l’experimentació i l’observació. Ara pot semblar una cosa ben normal, però aleshores era una proposta revolucionària.”
Ferran Zurriaga va ser una de les persones que formen part del grup que el sindicat va anomenar “la generació que ens va obrir el pas”. Aquesta generació va entendre que era urgent la renovació de l’escola i va començar el treball que al llarg dels anys ha demostrat que la llavor plantada donava els seus fruits. Una generació que va unir renovació a la recuperació dels drets democràtics, del seu País Valencià i dels drets de les persones, començant pels drets com a treballadores i treballadors de l’ensenyament.
Aquest model d’escola que descriu és el que també va originar la fundació de STEPV, el sindicat on ell estava afiliat, i pel qual continua lluitant el Sindicat.
El País Valencià ha perdut un referent pedagògic de primer ordre, però sempre quedaran els seus ensenyaments i reflexions.
Et recordarem sempre, Ferran.

Etiquetat com a

obituari a casa nostra

Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR