Oposicions

Continuen els mateixos problemes de sempre en les oposicions

Tribunals amb ordres d’aprovar un determinat nombre d’aspirants, problemes en la baremació de mèrits, descompensació de notes entre províncies, places desertes, tribunals que no són de l’especialitat, etc.

dimarts 19 juliol 2016 17:10 h

STEPV vol denunciar que en el procés de selecció a places docents, que ja està en la recta final, continuen els problemes de sempre, que el Sindicat porta denunciant any rere any.

El model de concurs oposició actual és obsolet i no garanteix la transparència necessària per la forta càrrega de subjectivitat

En concret, STEPV ha rebut queixes sobre la baremació dels mèrits, tribunals que no són de l’especialitat, descompensació d’aprovats entre les diferents províncies, tribunals que han aprovat exactament al mateix nombre d’aspirants que places ofertades (piano en el cos de professors de música, per exemple), o places desertes en la majoria d’especialitats de catedràtics a dansa.
STEPV vol deixar clar que hi ha molts tribunals que han actuat amb màxima professionalitat i objectivitat, i han dedicat les hores necessàries per atendre totes les persones aspirants en igualtat de condicions. Però també és cert que hi ha hagut situacions que, novament, justifiquen la necessitat d’un canvi en el model d’ingrés a la funció pública docent, basat en la subjectivitat d’unes proves i sense temps per resoldre satisfactòriament el procés -a penes un mes- per la gran quantitat de persones que es presenten.
Cal destacar les oposicions del cos de catedràtics a dansa, en el qual han quedat desertes la majoria de les places ofertades. En les especialitats de Ciències de la salut aplicades a la dansa, Dansa contemporània i Dansa clàssica no ha superat la fase d’oposició cap persona aspirant (3 de les 6 especialitats ofertades), malgrat que en cada especialitat s’hi ha presentat persones que porten anys treballant com a docents interins.
Crida molt l’atenció en aquest cas que docents que han demostrat durant anys la seua professionalitat i solvència (ocupant fins i tot càrrecs directius) no hagen sigut seleccionades en aquest procediment. STEPV insta, per tant, a la Conselleria d’Educació i l’ISEA (Institut Superior d’Ensenyaments Artístics) a revisar les proves i cobrir les places que s’han quedat desertes. No cal dir que les persones aspirants afectades estan profundament indignades amb aquest resultat, sobretot si tenim en compte que fa més de 20 anys que no es convoquen oposicions en aquest sector. No té cap sentit convocar oposicions amb l’excusa que cal estabilitzar les plantilles d’aquests ensenyaments per a després deixar-les desertes.
Finalment, STEPV ja va manifestar durant la negociació de l’oferta pública d’ocupació i durant la negociació de la convocatòria d’oposicions que el model de concurs oposició actual és obsolet i no garanteix la transparència necessària per la forta càrrega de subjectivitat que comporta. Per això, el Sindicat aposta per canviar aquest model per un altre més objectiu i que vaja acompanyat d’un pla d’estabilitat per al professorat interí. I mentrestant, STEPV continuarà fent propostes per tal de garantir la màxima transparència del procés i les màximes garanties per a les persones aspirants, com ha fet enguany amb propostes de reduir el nombre d’aspirants per tribunal o la possibilitat de revisar les proves de la fase d’oposició. Aquestes propostes no van ser acceptades per la Conselleria d’Educació, amb la qual cosa no ens sorprén que es tornen a repetir els problemes que portem arrossegant des de fa anys.
Per al Sindicat la prioritat de la Conselleria d’Educació hauria de ser tractar el model d’educació que volem en totes les etapes educatives i després parlar de la dotació del personal, amb la premissa que el sistema actual de concurs oposició s’ha de canviar de dalt a baix i amb la condició que no afecte els llocs de treball del professorat interí.

Etiquetat com a

oposicions 2016

Comentaris

Fernando Vera Amoraga

26 juliol 2016 / 13:19 h

Estic completament d’acord. Mereix la pena lluitar per canviar allò que no funciona. Per tant, si aquest sistema no funciona estem en la obligació de intentar canviar-ho. A més, considere el procés de selecció de personal és un factor estratègic en la qualitat del sistema educatiu. I aquest procés no permet seleccionar als millors mestres i professor, no estimula la millora continua, tampoc dona la possibilitat de desenvolupar la carrera professional, no incentiva la millora de la qualitat en la educació ni la excel·lència.
Personalment aquest sistema em sembla injust, subjectiu, indigne i inhumà perquè maltracta a les persones. Al meu parer, es tracta d’un procediment fosc, sense garanties, ni transparència i amb criteris d’avaluació no son públics, on no se respecten els principis de igualtat, capacitat i merit.
He sigut opositor algunes vegades i el resultat d’aquesta experiència ha sigut molt negatiu en l’àmbit personal i professional; m’ha proporcionat intranquil·litat, inseguretat, desconfiança, ansietat, estupefacció, impotència, rabia, frustració i humiliació passant per totes i cadascuna d’aquestes. En poques paraules no m’ha aportat res de bo sinó més bé una desagradable experiència que m’ha empobrit com a persona.
Ser opositor és una carrega molt pesada i amb un cost d’oportunitat molt alt que no paga la pena perquè no es valora el sacrifici, ni l’esforç diari, ni l’entrega total, ni la renuncia personal i absoluta a les relacions socials i familiars.


Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR