Meses de negociació

Mesa Sectorial sobre instruccions d’inici de curs d’FPA i Educació Infantil 1r cicle

STEPV ha presentat una bateria de propostes per millorar les condicions d’aquests ensenyaments

dijous 18 juliol 2024 14:32 h

Aquest matí ha tingut lloc la Mesa Sectorial sobre les instruccions d’inici de curs dels centres de Formació de Persones Adultes i dels centres d’Educació Infantil de primer cicle. El Sindicat ha realitzat tota una bateria d’esmenes a l’articulat d’ambdós documents.

En primer lloc, de manera general i en relació amb els FPA, el Sindicat ha manifestat diferents qüestions com la necessitat de negociar i publicar un ROF específic per a aquesta tipologia de centres, que en el concurs general de trasllats s’oferten la totalitat de places vacants que hi ha disponibles en el sistema, o que s’articule una dotació de personal d’administració i serveis a tots els centres, entre d’altres. Conselleria ha contestat que és cert que s’ha d’actualitzar certa normativa, però que la seua prioritat és ara la renovació dels currículums i de les proves lliures.

Pel que fa al calendari de matriculació i per poder acollir a totes les persones que ho necessiten, el calendari ha de ser flexible amb les persones nouvingudes, ja que en les instruccions sols apareix una data límit en el cas del GES amb currículum quadrimestral. També s’ha demanat que es puga ampliar l’horari de GES I fins a 14 hores, que és com estava prèviament establert en les instruccions d’inici de curs anteriors. Sobre les hores dels GES Conselleria ha contestat que parla de mínims i que els centres podran ampliar les hores.

D’altra banda, el Sindicat ha demanat que hi haja en plantilla i a tots els centres personal especialista d’orientació educativa de manera estable, és una necessitat donades les característiques de gran part de l’alumnat que encara no es cobreix, així com consolidar el personal que imparteix els programes de competència digital als centres, a temps complet i desenvolupar el currículum perquè la població adulta puga titular segons les directives de la Unió Europea. Conselleria ha contestat que per al curs que ve es mantindrà al personal de competència digital en les mateixes condicions.

També s’ha demanat ampliar els terminis de presentació de la Programació General Anual fins al 15 de desembre i la programació didàctica fins al 30 de novembre, més si fos possible tenint en compte les característiques d’aquests centres i de la seua peculiar matriculació. Conselleria no ha acceptat la proposta del sindicat i mantindrà els terminis de l’esborrany. Així com ampliar el nombre d’hores lectives dedicades a la tutoria, en aquestes instruccions s’ha plantejat una sola hora lectiva.

Pel que fa a les modalitats d’ensenyament STEPV ha demanat reincorporar els articles 7.5.3.2 i 7.5.3.3, que han caigut en l’articulat de les instruccions del curs 2024/25, aquests articles permetien la càrrega horària flexible en el graduat d’educació secundària i suposaven una forma útil d’adaptació del sistema a les realitats personals i laborals de les persones adultes. Conselleria ha manifestat que la normativa en vigor parla d’educació presencial i a distància, i que la modalitat semipresencial incomplia la normativa estatal i autonòmica.

En segon lloc, s’han tractat les instruccions d’inici de curs de 1r cicle d’Infantil, tot i que la redacció és molt semblant a les darreres, s’han obviat del text anterior qüestions relacionades amb l’educació no sexista, la sostenibilitat, inclusió del poble gitano, etc. una casualitat que tot i que està arreplegat en normatives superiors curiosament no cauen certs paràgrafs i aquests sí. Pel que fa a les reivindicacions, consensuades amb una part considerable de les direccions, s’ha demanat, entre altres:

• la possibilitat que tot l’equip educatiu puga accedir a ÍTACA perquè qui assumeix la tasca tutorial accedisca i desburocratitze la direcció, punt que des de l’administració han dit que miraran totes les possibilitats perquè es puga obrir

• les funcions de la segona mestra que quede paleses i que tinguen algunes hores per a ajudar la direcció en el text; l’administració al·lega que hi ha normativa que ho regula, però demanen que no està de més que estiga ací per escrit

• és necessari reflectir al document com elaborar l’horari del personal educador per a evitar conflictes i malentesos respecte la compensació horària, com també que aquestes hores estigueren arreplegades a ÍTACA o OVICE; cosa que han dit que estudiaran

• ampliar la plantilla per a poder desenvolupar la tasca tutorial, la docent, coordinació, etc. amb més suport

• que les substitucions siguen àgils, tot i que l’administració comenta que amb l’OVICE s’ha millorat, demanem que siga més efectiva

• un horari per a la direcció real, atés que les direccions d’aquests centres estan regulats per l’ordre de 1992 sense cap millora com la resta de cicles i nivells i condiciona la seua tasca a la burocràtica

• una inclusió real de l’alumnat amb NESE, perquè hi ha alumnat que estan diagnosticades cal atendre’l amb personal i recursos

• alliberar les direccions de la càrrega pedagògica i administrativa, que si accepten reivindicacions anterior es milloraria

• unes instruccions comunes del personal no docent respecte a: horaris, ús del menjador, etc.

• com també unes instruccions d’inici de curs igual per a tots els centres i tenir un període d’acollida en totes les escoles

Com a conclusió, STEPV-Iv ha demanat que la Conselleria convoque una reunió per a començar a treballar en les millores d’aquest cicle i que atés que s’han injectat diners públics a les empreses privades, caldria que es regularen amb la mateixa normativa, però el que caldria que fera l’administració és no privatitzar l’etapa i atendre les escoletes de primer cicle d’Infantil pròpies de la Generalitat.

En el torn obert de paraula s’ha comentat l’ordre de les llistes de les persones de les oposicions de 2022 i les ingressades durant l’any 2023 que varen tenir dues vies ingrés: concurs de mèrits i oposició, que sembla que està malament i cal corregir el més aviat possible perquè els processos estan oberts. Per altra banda, s’ha preguntat sobre quan convocarà la direcció general els sindicats per a parlar de la normativa de jornada escolar que s’hauria d’haver treballat aquest curs i la Conselleria comenta que vol abordar-ho el més aviat possible.


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR