Polítiques educatives

Tercera reunió del Fòrum Educatiu per a concretar l’escenari de setembre

La Conselleria ha concretat encara més com serà el curs 2020/21

dimarts 23 juny 2020 17:44 h

El Conseller d’Educació, Vicent Marzà, i el Secretari Autonòmic d’Educació, Miguel Soler, han concretat com es durà a terme la presencialitat el curs que ve, especialment en infantil i primària.

En concret des d’infantil 3 anys fins a 4t de Primària es crearan “grups estables de convivència” que només tindran un docent tutor de referència, malgrat que s’està estudiant com podrà entrar el professorat especialista per no perdre aquestes classes. En tot cas, no es perdrà cap docent del centre, ja que el professorat especialista pot tindre assignades tutories. Es prioritzarà l’entrada de professorat especialista de Pedagogia Terapèutica i d’Anglés. La resta d’especialistes assessoraran la persona tutora de refereǹcia del grup estable de convivència. També es podrà reagrupar l’alumnat d’un mateix cicle, per exemple alumnat de 1r i de 2n de Primària, com es fa en els centres rurals agrupats (CRA). En 5è i 6è de Primària es mantindrà l’organització com fins ara, tot i que s’ha de mantindre la distància d’1,5 metres entre l’alumnat.
Quant al menjador escolar, es podran usar en cas que es puguen mantindre les distàncies de seguretat entre grups estables de convivència. Si no és possible, l’alumnat podrà dinar en les aules respectives. Igualment s’escalonarà l’eixida als patis per evitar els contactes entre grups.
La idea de Conselleria és enviar dijous que ve una proposta a cada centre educatiu respecte a l’organització de les aules en funció dels metres quadrats, del nombre d’alumnat que tenen i de reorganització de grups i, per tant, de la plantilla necessària per a dur-ho a terme. Els centres podran matisar les propostes de la Conselleria en funció de les necessitats que tinguen.
En secundària i resta d’etapes es manté la proposta d’alternança de classes, és a dir, dilluns, dimecres i dijous acudeix mig grup presencialment i dimarts i dijous l’altra meitat. I cada setmana s’alternen. En tot cas, s’intentarà que tots els grups de 1r d’ESO acudisquen tots els dies al centre, amb els desdoblaments necessaris però sense l’alternaça de la resta de nivells. I en els centres que siga possible aplicar aquesta mesura a 2n d’ESO també s’intentarà. Igualment, la presencialitat diària també s’aplicarà als grups de PMAR, PR4, PAC i Formació Professional Bàsica.
Per tant, amb aquestes propostes, la plantilla de professorat dependrà de cada centre i de les seues necessitats concretes.
Per aplicar aquestes i altres mesures de seguretat i higiene en els centres escolars, el govern de l’estat ha destinat 2 mil milions d’euros a educació. La Conselleria d’Educació calcula que uns 200 milions d’euros es destinaran al sistema educatiu valencià, tot i que encara està per concretar.
Dijous que ve es continuarà tractant el curs 2020/21 en la Mesa Sectorial amb els sindicats, on tindrem l’oportunitat de concretar encara més les propostes sindicals, tot i que STEPV ja ha avançat aquest matí que cal reduir l’horari lectiu del professorat per tindre més temps per a la coordinació, cosa que ja ha proposat en anteriors reunions, i més atenent les concrecions que ha exposat aquest matí la Conselleria. Si en infantil i primària es reagrupen cursos com en els CRA, caldrà més temps de coordinació i de formació del professorat per adaptar-se a aquesta nova situació.
Igualment el Sindicat ha demanat que es negocien el més prompte possible les instruccions d’inici de curs que han de contindre aquestes mesures perquè el conjunt dels centres educatius i del professorat tinga el màxim de temps per a preparar el curs que ve amb les màximes garanties.

 

Etiquetat com a


Comentaris

Jose Ramon Torres Baldovi

25 juny 2020 / 07:10 h

Propose que se negocie en Conselleria en 5 i 6, així com en secundaria, al menys en 1 i 2 d’ESO la mobilitat dins l’aula si es planteja per a eixos grups l’aprenentatge per àmbits. Per això caldria:
Que es treballara per que els centres educatius puguen declarar-se espais lliures de Covid19 en el cas de primària i, en el cas de secundària. que les aules de secundària implicades estiguen ubicades de forma a evitar al màxim el contacte amb la resta del centre i formar aixì espais lliures de Covid 19.
Eixes mesures poden fer-se creant la figura de coordinador educatiu en els centres de salut que coordine totes les mesures a prendre per a que això siga possible.
Sense eixes mesures el pla de treballs per àmbits va a quedar-se coix ja que el punt 5, una de les claus del projecte, no es podrà dur endavant.


Sergio Villarroya Molina

12 juliol 2020 / 09:33 h

Bon dia a tots/es!
Voldria comentar alguna coseta al voltant dels grups bombolla de 20 alumnes que s’ha publicat a l’esborrany de les instruccions d’inici de curs.
La meva escola s’ha quedat petita ja que estava construida per a 2 línies i actualment en som 3. Resulta que alguns grups d’alumnes des de p3 a 4t són de 23-25 alumnes amb la qual cosa no podem complir amb les instruccions d’inici de curs de grups de 20 a no ser que tornem a reagrupar. Reagrupar significaria tirar per terra tot l’acompanyament emocional que s’ha fet durant el confinament (sobre tot l’impacte serà més fort en aquells grups de P4 que passen a P5 on la tutora de referència ha estat la mateixa des de P3. Ara bé, jo em pregunto, si no cal mantenir la distància de seguretat fins a 5è que més dóna grups de 20 que de 25? En altres comunitats han dit que mantindran ràtios. Per què Conselleria viu aliena a estes situacions? Espero que ens deixen flexibilitzar o que cada escola (en virtud de la seua autonomia) puga decidir.
Gràcies


STEPV

16 juliol 2020 / 09:26 h

Hola Sergio
Si en el teu centre és impossible fer grups bombolla de 20 alumnes per manca d’espai, us poden autoritzar ràtios fins a 25 alumnes com a mesura excepcional.


Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR