Polítiques educatives

STEPV-Intersindical Valenciana celebra el naixement, tal dia com hui, de Paulo Freire, el gran pedagog de l’alliberament

El nostre sindicat ha celebrat durant tot l’any el centenari del pedagog brasiler i hui, en el mateix dia del seu naixement, recorda el valor de les seues idees i la necessitat que continuen vigents en el nostre sistema educatiu i en la nostra societat

diumenge 19 setembre 2021 09:27 h

Fa cent anys, un 19 de setembre, va néixer a Recife, estat de Pernambuco, Brasil, l’autor de “Pedagogia de l’oprimit”, una obra fonamental en la pedagogia moderna, una obra que posa en qüestió els discursos de les classes dominants i defensa la necessitat que les classes populars es “conscientitzen” i superen la contradicció entre opressors i oprimits. Freire defensa una “pedagogia de l’alliberament” enfront d’una educació “bancària” conservadora i acrítica.

Defensem la necessitat del poder transformador de l’educació crítica com a motor de la justícia social

En aquest sentit, el nostre sindicat, durant aquest aniversari, ha creat un espai virtual al qual hem anomenat “Espai Freire” on persones expertes i persones que admiren la seua obra en tot el món han col·laborat i ho continuaran fent durant el que quede de l’any. El nostre granet de sorra en aquest centenari el posarem el dia 4 de novembre, dia Mundial de l’Educació de la UNESCO; aquest dia organitzarem un seminari internacional on-line en el qual participaran autoritats acadèmiques del País Valencià, persones expertes en l’obra del pedagog, familiars de Freire o persones rellevants del món de l’educació i la cultura.
Així mateix, STEPV-Intersindical Valenciana ha participat, amb motiu del 100 aniversari del naixement de Paulo Freire, en un llibre col·lectiu titulat “100 Cartas para Paulo Freire de los que pretendemos enseñar”. L’obra ha estat editada per l’editorial sud-americana Ariadna Ediciones i ha estat coordinada pel Centre de Recerca Iberoamericà en Educació (CIIEDUC). El llibre ha seleccionat 100 col·laboracions de tot el món escrites en diferents idiomes. La col·laboració del nostre sindicat ha estat editada en valencià i porta per títol: “Paraules per a l’alliberament. Cinc raons sindicals i educatives per a defensar la vigència del les idees de Paulo Freire”,  es pot consultar a la pàgina 295 de l’obra.

Consulta ací el llibre d’Ariadna edicions

Des d’STEPV-Intersindical Valenciana defensem la necessitat que aquest aniversari tan significatiu del pedagog brasiler, no siga només el recordatori d’una data rellevant sinó la celebració del poder transformador de l’educació crítica com a motor de la justícia social.

Etiquetat com a

paolo freire aniversari

Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR