Condicions laborals

STEPV demana que s’envie als centres el protocol per a millorar el confort tèrmic dels centres

El Sindicat ha demanat una Mesa Sectorial per negociar un pla integral per fer front a les altes temperatures

dimarts 09 maig 2023 17:30 h

En la Mesa Sectorial del passat dijous 4 de maig, STEPV va demanar a la Conselleria que s’enviaren als centres la Instrucció núm. 6, de 26 d’abril de 2023 de la Direcció General d’Infraestructures, on s’estableix el protocol a seguir a l’hora d’adoptar mesures alternatives encaminades a millorar el confort tèrmic als centres educatius com són, entre altres, l’ampliació de les zones verdes, la instal·lació de tendals, lones, perxes, d’aparells ventiladors, equips d’aire condicionat, la creació de zones amb ventilació creuada, etc. (Consulta l’enllaç al final del document).

Des del mes de març, STEPV està demanant a la Conselleria d’Educació una Mesa Sectorial per negociar un Pla integral

El Sindicat considera que, a més, la Conselleria hauria d’habilitar una línia pressupostària per als centres que no tinguen possibilitats econòmiques d’adoptar aquestes mesures, ja que no es contempla a les instruccions.
Des del mes de març, STEPV està demanant a la Conselleria d’Educació una Mesa Sectorial per negociar un Pla integral per reduir l’impacte de les altes temperatures i de la radiació solar als centres educatius. El Sindicat li ha lliurat a la Conselleria una proposta de treball de Pla integral per reduir les altes temperatures que combina dos tipus de mesures:
En primer llor, mesures urgents davant l’arribada de l’estiu de 2023:
- La instal·lació de tendals i pèrgoles als patis dels centres educatius (recordem que molts centres tenen escoles estiu del 22 de juny al 31 de juliol, i des de l’1 de setembre fins a la data d’inici de curs).
- La instal·lació de sistemes de ventilació i/o de climatització en les aules on es detecte un estrés tèrmic, així com a les aules on es realitzen les oposicions de 2023 o per les proves unificades de certificació (PUC) de les Escoles Oficials d’Idiomes. En el cas de la climatització de les aules es vol remarcar el caràcter excepcional d’aquesta mesura, per la despesa energètica que implica i al seu impacte en el medi. Per això se centra en aules que patisquen estrés tèrmic, i on es realitzaran proves durant moltes hores seguides (oposicions i proves PUC)
En segon lloc, mesures estructurals per començar a treballar en un nou model de centre que siga segur a nivell climàtic i sostenible amb el medi:
- Fomentar accions que ajuden a desenvolupar un model de centre educatiu segur a nivell climàtic: naturalització dels patis, ampliar les zones d’ombra amb arbres i pòrtics, aïllament tèrmic dels edificis, etc.
- Incrementar les mesures encaminades a garantir que els nostres centres assoleixen els objectius de desenvolupament sostenible: instal·lació de plaques solars, informar i assessorar als centres educatius dels projectes existents que potencien l’eficiència i estalvi energètic (a tall d’exemple, el projecte EURONET 50/50 MAX que té com a entitat promotora la UE), acompanyar a la comunitat educativa en els possibles dubtes que puguen sorgir en la seua posada en marxa, amb l’objectiu d’avançar cap a un model de vida sostenible.
- Crear un Servei dins de la Direcció General d’Infraestructures que assessore als centres en tots aquests temes, realitze una auditoria de la seua situació i de les necessitats per aconseguir ser un centre segur a nivell climàtic i sostenible amb el medi.
Per tot això, des de STEPV fem una crida a tota la comunitat educativa per treballar de manera paral·lela en totes aquelles mesures que limiten al màxim l’impacte de les altes temperatures i de les radicacions solars, convertint els nostres centres ens espais verds, reduir el ciment dels patis, crear zones d’ombra, etc.

Protocol confort tèrmic
Consulta en aquesta pàgina web de Conselleria la Instrucció 6, de 26 d’abril de 2023, “Condicions de confort tèrmic en els centres educatius”, de la Direcció General d’Infraestructures Educatives, sobre el procediment establert per a millorar les condicions de confort tèrmic en els centres educatius públics de la Comunitat Valenciana.


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR