Polítiques educatives
FAMPA, STEPV I FECCOO-PV denuncien la manca de democràcia en el CEM de València
En la sessió celebrada dilluns 6 de maig, la Presidenta s’ha negat a efectuar una votació respecte del districte únic i les àrees d’influència
Ahir es va reunir el Consell Escolar Municipal de la ciutat de València, l’últim dia que preveu la normativa, per tal de donar compliment al que estipulen l’article 6 del Decret 48/2024 i l’article 4 de l’Ordre 8/2024: donar per “oït el Consell Escolar Municipal” respecte de les àrees d’influència. Aquest és un tràmit necessari per tal que l’administració competent, la Direcció Territorial d’Educació de València establisca o no àrees d’influència. La qüestió és molt rellevant per al futur imminent de l’escolarització de les xiquetes i xiquets del municipi de València, ja que les famílies necessiten tindre la màxima informació respecte de les condicions per accedir a un centre educatiu.
Les tres entitats qualifiquen d’atac a la democràcia del CEM que s’haja impedit la votació
Durant la sessió, la Presidenta ha donat la paraula a les persones presents. En les seues intervencions, FAMPA València, STEPV i FECCOO-PV han demanat que el districte únic no s’aplique a la ciutat de València i que les àrees d’influència funcionen com a districtes, ja que són una referència més equitativa de cara a la matriculació, més arrelada als barris i més sostenible. Així mateix, han demanat que es realitze una votació al respecte ja que és l’única manera de saber l’opinió del Consell Escolar Municipal de València.
A pesar del debat i de les reiterades peticions de complir amb la normativa d’òrgans col·legiats i, per tant, votar el punt, la Presidenta s’hi ha negat adduint que passaran a la Direcció Territorial totes les opinions perquè establisca allò que considere. Per a ella, donar per “oït el CEM” significa merament traslladar totes les opinions expressades “en llibertat” [sic] a l’autoritat competent en la matèria. Per part de FAMPA València, STEPV i FECCOO-PV s’ha insistit en què l’opinió del Consell es l’opinió del conjunt de membres i que, en cas que no n’hi haja consens, cal procedir a la votació, tal i com s’ha fet sempre i en totes les matèries. Les tres entitats qualifiquen d’atac a la democràcia del CEM que s’haja impedit l’acte més bàsic de decisió, que és votar les propostes.
Amb tot, les tres entitats demanem que es convoque un CEM extraordinari en què es puga votar respecte de la qüestió, ja que només així serà veritablement oït. Paral·lelament, s’estan estudiant accions legals contra el que consideren antidemocràtic.
“Districte únic” i retallades
A més, cal tindre en compte que, segons un estudi encomanat pel mateix CEM a la Universitat de València, l’anomenat “districte únic” el que fa és afavorir la segregació de l’alumnat, sota la falsa premissa de llibertat d’elecció de centre per part de les famílies. En els anys en què va estar vigent el districte únic, els resultats demostren que es va potenciar la xarxa concertada en detriment de la pública. Més encara si tenim en compte que es van afegir retallades en els serveis públics i que es va paralitzar la construcció de centres per part de la Conselleria del moment. En aquest sentit, FAMPA València, STEPV i CCOO s’hi oposen al districte segregador.
Comentaris
Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.