Polítiques educatives

Es constitueix el grup de treball per a tractar la situació dels centres CAES

STEPV ha convocat assemblees prèvies a la constitució del grup i s’ha reunit amb l’Associació de Directores i Directors d’Infantil i Primària del País Valencià (ADIP-PV) per tractar aquest tema

Un moment de la reunió amb ADIP-PV a la seu de STEPV a Castelló el passat 21 de febrer

dijous 28 febrer 2019 10:14 h

STEPV ha estat demanant en nombroses meses de negociació que es convocara un grup de treball per analitzar la situació dels centres CAES i d’altres que escolaritzen un alt percentatge d’alumnat de compensació educativa, per tal d’articular mesures per millorar-ne l’atenció. I ahir, 27 de febrer, es va iniciar aquest grup de treball per part de Conselleria i els sindicats, la qual cosa celebrem gratament.

STEPV considera que s’ha d’aprofundir molt més en la problemàtica d’aquests i en la recerca de solucions

En la reunió, el Sindicat ha manifestat que no només hem de donar resposta a la realitat dels CAES, sinó que Conselleria ha d’ampliar aquest anàlisis a moltíssims més centres que escolaritzen un percentatge alt d’alumnat amb compensació educativa. Centres que porten anys treballant per la inclusió i contra les etiquetes, però que també necessiten que l’Administració implemente millores per tal de poder atendre adequadament a l’alumnat. I més ara, publicat el Decret 104/2018 d’equitat i inclusió educativa, on en l’article 20 determina que l’escolarització de l’alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu i l’alumnat que requerisca mesures per a la compensació de desigualtats es durà a terme de manera equilibrada en tots els centres ordinaris sostinguts amb fons públics i en cap cas podrà superar una quarta part del total de l’alumnat matriculat en cada centre. És per això que hem demanat que s’articulen millores en la resposta als centres que actualment tenen escolaritzats més d’un 25% d’alumnat amb aquestes característiques.

A més, si el nombre de centres CAES actualment és de 90 i no en són més, és per les connotacions negatives que s’esdevenen al voltant de l’etiqueta i perquè des de la mateixa Conselleria s’està recomanant no posar etiquetes i s’està optant per oferir als centres els recursos necessaris, tal i com veníem demanant des de STEPV. I és que els centres CAES, com a tal, disten molt de l’objectiu de la inclusió educativa, meta a aconseguir i a la qual aquesta Conselleria està posant les bases. És més, en molts casos aquests centres CAES han esdevingut en “guetos” on quasi la totalitat de l’alumnat és de compensació educativa, fet que va en contra de la inclusió.

En aquesta primera reunió, la Conselleria ha volgut centrar el treball en l’estudi de propostes concretes i factibles per poder millorar l’estabilitat de les plantilles en aquests centres. Entre les mesures tractades, és voluntat de Conselleria aplicar per a les properes adjudicacions de juliol del professorat interí l’activació de la disposició addicional quarta de l’Acord de Professorat Interí que fa referència a la possibilitat de prorrogar per un curs més qui enguany estiga ocupant una vacant de difícil provisió, concretament fent referència a llocs d’especial dificultat i difícil provisió com van vindre consignats al llistat de vacants de juliol.

El Sindicat ha demanat que s’actualitze el llistat de llocs de treball d’especial dificultat que es regulen a la Resolució de 5 de març de 2010 perquè tinguen efectes als diferents sistemes de provisió i mobilitat del professorat al llarg de tota la seua trajectòria professional, així com ha instat a la Conselleria que convoque la Comissió de Seguiment de Professorat Interí per a determinar quins són les vacants de difícil provisió que es podrien acollir també a la pròrroga d’un curs més de cara a futures adjudicacions.

També s’ha demanat que per al professorat funcionari de carrera s’articulen comissions de serveis específiques, que milloren el procediment emprat fa 3 anys, per a cobrir i donar estabilitat a aquests centres. I que la petició d’aquests llocs siga de provisió voluntària, no només a efectes del concurs de trasllats com ha estat la novetat d’enguany, sinó també d’altres procediments de provisió com adjudicacions professorat interí i comissions de serveis.

STEPV considera que s’ha d’aprofundir molt més en la problemàtica d’aquests i en la recerca de solucions. És per això que hem traslladat a la Conselleria les reivindicacions que ens ha fet arribar professorat que ha participat a les nostres assemblees informatives, professorat que treballa a aquests centres on es concentra gran quantitat d’alumnat de compensació educativa i demandes que ens han fet arribat des d’associacions com ADIP-PV, amb la qual s’ha reunit recentment. Entre els temes que STEPV vol que es tracten amb profunditat podem destacar: l’admissió de l’alumnat i matriculació equitativa, ampliació de la plantilla, el treball interdepartamental, protocol de diagnòstic, les ajudes econòmiques i dotació dels serveis fonamentals, els serveis de menjador i transport, la reducció de les ràtios, formació específica i infraestructures, entre d’altres.

Conselleria s’ha mostrat favorable a abordar aquests temes, tot i que considera que cal prioritzar aquells que es puguen aplicar per al proper curs.

Etiquetat com a


Comentaris

Joan F. Cantarero Server

28 febrer 2019 / 19:03 h

La grip no em va permetre anar a la reunió preparatòria de València. Des de l’àmbit de secundària (de centre amb proporció destacada d’alumnat amb nec. de comp. edu), volia fer un parell d’aportacions: 1) Reclamar una implicació molt major dels serveis socials i altres agents en els instituts amb aquesta problemàtica. Des de l’àmbit educatiu estem molt limitats per avançar amb aquest alumnat. Està molt bé que els serveis socials i els tècnics d’absentisme aconseguisquen reduir les faltes d’assistència a l’iES però si es queden ahí... 2) Reclamar la presència d’altres professionals en els instituts per participar en el treball amb aquest alumnat: educadors/es socials, monitors/es de taller experts/es… Mentre arribem al model educatiu inclusiu, que treballa per projectes, etc., etc., per poder funcionar amb determinat alumnat que abunda en alguns instituts, sols amb professorat de Física, Història… que arriba per concurs de trasllat als centres per donar les seues matèries… ens quedem molt curts.


Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR