“Ensenyem a viure en pau”

Hui 30 de gener commemorem el Dia Escolar de la No-violència i la Pau. Al final d’aquesta notícia trobareu una sèrie de recursos didàctics per treballar-ho a l’aula.

dimarts 30 gener 2024 13:14 h

Enmig d’un món que tremola amb els nombrosos conflictes armats per tot arreu,  arriba el 30 de gener, que commemora el Dia Escolar de la No-violència i la Pau (DENIP). Des de l’STEPV animem a tota la comunitat educativa a celebrar aquest dia ensenyant a viure:

-sense fàbriques d’armes de guerra
-sense armes de guerra
-en pau

Demostrem que l’escola desenvolupa un paper fonamental en la transmissió de valors al nostre alumnat, a les famílies i a tot l’entorn social. La pràctica diària de l’activitat docent és congruent amb la pau, la resolució pacífica dels conflictes, la no-violència, el respecte, la igualtat, la coeducació, la justícia, la felicitat, la tolerància, la cooperació… Tot el professorat (no cal dir-ho) és conscient que la guerra només comporta justament el contrari de l’objectiu docent.

Aprofitem el dia per reflexionar i investigar sobre aquest gran valor –encara que també es fa durant tot el curs–, en coordinació amb mares i pares, per organitzar una sèrie d’activitats i manifestacions en favor de la pau. Els murals, la lectura de poemes, les representacions teatrals, els dibuixos, els contes (entre d’altres activitats) proposats a l’alumnat, amb diferent nivell de profunditat i d’acord amb cada edat, aniran a plantejats a fer les seues preguntes:

-Per què se segueixen fent guerres sabent les conseqüències negatives que tenen?
-Per què han de continuar morint dones assassinades per la violència masclista?
-Per què els polítics parlen i escriuen sobre la pau i després utilitzen la violència i la guerra?
-Qui exporta les armes als països pobres?

Des dels centres d’ensenyament, educant en la pau, tal com es fa, es compleix amb el que determinen les lleis educatives i els currículums. Són els polítics i els grans organismes els que estan suspensos, perquè, sabent que la pau està vinculada a la justícia a nivell internacional, mai no ho apliquen. Mai no fan l’esforç adient i sostingut per solucionar els problemes que tenen alguns països del món com la fam, la manca d’escoles, d’hospitals o de medicines. Aquesta brutal, injusta i inhumana violència es manté també al segle XXI, i no diu res de bo de la raó de l’esència humana. Aparentment no hi ha ningú responsable, però moltes persones moren en silenci. La pau és cada dia més necessària per eliminar aquesta forma de violència. Cal exigir solucions immediates als governs i als organismes internacionals.

Als centres educatius històricament el professorat educa en valors i actituds preparant ciutadanes i ciutadans democràtics que sàpiguen conviure. Però per facilitar i millorar aquest treball, cal una disminució del nombre d’alumnat en cada aula i un increment de professorat, amb diferents mesures organitzatives, poder donar aquesta educació de qualitat que tots i totes volem.

És per això que STEPV s’identifica amb la idea subjacent en les iniciatives que alenten el dia del 30 de gener per continuar treballant pels valors de la no-violència i la pau.

Amb aquest propòsit, posem a la disposició del professorat una sèrie de recursos que trobareu en aquests webs:

Enxarxats. Educació per la pau

Recursos de solidaritat amb Palestina

En aquest sentit, també volem recordar que fa unes setmanes el Sindicat va posar en marxa una campanya per educar en la no-violència i fomentar la convivència en les aules.

Etiquetat com a


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR