Núm. 290

Una mesura impresentable

La Conselleria obliga a modificar els horaris d’ESO la vespra de la incorporació del professorat als centres.

dilluns 06 novembre 2023 13:20 h

La Conselleria va publicar una resolució el 31 d’agost per ampliar en dos hores l’horari lectiu en 1r, 2n i 3r d’ESO i així acatar les sentències del TSJ de juny que eliminaven l’obligatorietat de treballar per àmbits i de l’assignatura de Projecte Interdisciplinari. L’STEPV considera que és una decisió impresentable, ja que modifica les condicions laborals del professorat.

Juntament amb les pitjors adjudicacions de la història, aquesta ha sigut l’altra qüestió que ha enterbolit l’inici del curs. El 31 d’agost, només un dia abans que el professorat s’incorporara als centres, la Conselleria d’Educació va publicar una resolució per modificar els horaris de l’ESO. L’excusa, l’acatament de les sentències del TSJ del passat 30 de juny, que eliminava l’obligatorietat de treballar per àmbits en primer i segon d’ESO, i l’assignatura de Projecte Interdisciplinari, en tercer. Cal tindre en compte que el passat 14 de juliol, l’anterior govern ―llavors en funcions―, ja ho havia fet i havia decidit que l’alumnat tinguera dos hores menys. La decisió del PP esmenava la resolució anterior: l’alumnat tindrà una hora més de Matemàtiques i una hora més d’Anglés en 1r d’ESO.

El mateix dia 31 l’STEPV, va emetre una nota de premsa en què qualificava la resolució com a impresentable. En primer lloc, perquè obria la porta a augmentar les hores lectives del professorat. De fet, en dies posteriors, el Sindicat va tindre coneixement de centres d’incrementar-les per poder complir la resolució. Açò ha provocat que hi ha docents que han tancat l’horari amb més de 18 hores lectives, fet que incompleix la mateixa resolució de la Conselleria. Des del Sindicat considerem que és intolerable que es modifique qualsevol condició laboral del professorat sense haver passat per la Mesa de Negociació.

D’altra banda, aquesta decisió unilateral de la Conselleria va obligar els equips directius a refer els horaris del professorat ―amb la dificultat i complexitat que requereix aquesta tasca― que ja s’havien tancat al juliol. En aquesta nota de premsa, el Sindicat també avançava que recorreria contra la decisió de la Conselleria davant el TSJ.

Prèviament, a les actuacions judicials, el 4 de setembre el Sindicat va elaborar un model de manifest perquè els claustres dels centres de Secundària l’aprovaren i l’enviaren a l’Administració per expressar el rebuig contundent a la resolució d’Educació.

La via judicial

El recurs, finalment, es va presentar el 8 de setembre. Incomprensiblement, el Tribunal Superior de Justícia no el va admetre. El TSJ va fonamentar la decisió perquè entenia que les sentències de juny encara no eren fermes. Per al Sindicat açò constitueix una perversa paradoxa, ja que si les sentències encara no eren fermes, la Conselleria tampoc no hauria d’haver elaborat cap resolució per aplicar-les. En conseqüència, la resolució del 31 d’agost, que va modificar l’horari d’ESO, no s’hauria d’haver publicat mai en el DOGV.

L’STEPV considera que la decisió del Tribunal de Justícia deixa el professorat en una situació d’indefensió, ja que ha permés aplicar aquesta ampliació horària de manera unilateral i arbitrària. A més, obliga el Sindicat a plantejar un recurs diferent per intentar un nou pronunciament del tribunal. Un procés que es pot demorar en el temps.

Més protestes

El 14 setembre, durant la reunió de la Mesa de Negociació sobre l’inici de curs, STEPV i la resta de sindicats van mostrar el rebuig, entre altres qüestions, per la publicació de la resolució del 31 d’agost. La Conselleria va defensar la legalitat de la decisió i va negar que afectara les condicions laborals del professorat. Amb tot, es va comprometre a corregir els increments horaris que resulten de l’aplicació de la resolució que traslladen els sindicats. La setmana següent, el dia 20, STEPV, CCOO i UGT van convocar concentracions davant els centres docents per mostrar el descontentament del professorat amb la gestió de la Conselleria en este inici de curs.

El Sindicat considera que la Conselleria hauria d’haver modificat el Decret de currículum de Secundària que regulava el treball per àmbits i l’assignatura de Projecte Interdisciplinari per a incorporar-hi les correccions pertinents. Cal tindre en compte que el TSJ només va declarar la nul·litat de certs articles i apartats del Decret de currículum de Secundària, però no té competència per a intervindre en el contingut de la normativa que la puga substituir. Aquesta nova normativa, per a la seua validesa, s’ha de negociar amb els sindicats en Mesa Sectorial, perquè afecta les condicions laborals del professorat. Com que tot açò no s’ha produït, el Sindicat considera que la resolució del 31 d’agost és totalment irregular i nul·la.

Si vols llegir l’Allioli sencer, clica ací.

Etiquetat com a


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR