Núm. 290

Un inici de curs fora de context

Article escrit per Toni Gonzàlez Picornell - President ADIESPV (Associació de Directores i Directors de Secundària del País Valencià).

dilluns 06 novembre 2023 13:17 h

Feia temps que no vivíem un inici de curs com aquest. Les adjudicacions ja ens preocupaven als equips directius. No enteníem alguns titulars de premsa com els que deien que sobraven docents als centres, quan curs rere curs les plantilles definitives mai són les que hem proposat inicialment. Sempre tenim mancances de recursos humans sobre el que hem sol·licitat. Els centres, cada vegada més, necessitem diferents perfils per a donar respostes idònies al que la societat exigeix del sistema educatiu, i les necessitats augmenten a mesura que ens endinsem dins del segle XXI. Vivim una transformació del sistema educatiu significativa, amb implantació de diferents projectes, programes, canvis metodològics, necessitats d’aprofundiment en les TIC, de més concrecions en les adaptacions individuals i grupals, etc.

La necessitat de personal no docent (educadors socials, psicòlegs, etc.) és més que significativa perquè l’atenció a la diversitat és complexa. Cal tindre també en compte altres tasques dels centres educatius, com ara els llocs de treball de consergeria i administració educativa, que no estan actualitzats en els perfils i horaris actuals. Una vegada més es remarca, almenys, poder tindre reflectides aquestes mancances de recursos humans, per a poder planificar i organitzar la cobertura d’aquests de cara al futur.
Respecte als edificis, és evident que cal adaptar-los a la nova realitat educativa. Necessitem aules de grans dimensions i diferents tipus de mobiliari per a poder treballar amb sistemes pedagògics més innovadors: treball cooperatiu, eines TIC adaptades a les diferents especialitats (robòtica, 3D, intel·ligència artificial, etc.), així poder aplicar metodologies actives que facen adquirir a l’alumnat les diferents competències bàsiques, específiques i professionals. Calen unes infraestructures adequades, uns centres que donen resposta als objectius de polítiques que respecten el medi ambient, com és el cas de produir energies renovables (com poden ser les plaques solars als centres), i poder revertir els excedents a la nostra societat, i així adaptar-nos a les exigències d’aquest nou món que viu immers en una 6a revolució tecnològica. Per tant, és necessari continuar amb l’Edificant i el projecte zero de les plaques solars als centres.

Després va vindre la Resolució publicada en DOGV el 31 d’agost de 2023, que va implicar refer tots els horaris i planificació de centres. Una planificació que els equips directius ja havíem organitzat durant juliol i agost. És cert que hem d’acatar la normativa però com més prompte la coneguem, millor, així podrem realitzar la planificació i organització per aplicar-la de la manera més idònia, intentant que afecten com menys millor els horaris lectius, que ja teníem. Gestionar un centre no és només aplicar la normativa en vigor, hi ha diferents característiques a tindre en compte en aquest tipus de gestió per a assolir el Projecte Educatiu de Centre, amb la idiosincràsia que caracteritza cada centre.

També ens ha cridat molt l’atenció el plantejament de canviar els plans lingüístics de centres coneguts com a PEPLI. Els plans plurilingües són necessaris perquè el nostre alumnat tinga les portes del futur ben obertes. Hi ha diferents articles científics que demostren que un alumne bilingüe adquireix de manera més ràpida la llengua estrangera. Aprofitar aquest avantatge al País Valencià és més que significatiu. No hem de tancar portes, hem d’obrir-les. És a dir, obrir un ventall amb multitud d’oportunitats per a tothom. És fonamental impartir les diferents assignatures, matèries, mòduls, àmbits, etc., tant en valencià, com en castellà i en anglés. L’experiència que tenim en Formació Professional en aquest aspecte demostra l’eficiència del PEPLI. Cal acabar amb una de les mancances històriques que arrosseguem a l’Estat espanyol com és l’expressió oral en una llengua estrangera sense fissures. En altres estats europeus no existeix aquesta barrera comunicacional.

L’anàlisi en profunditat dels diferents aspectes d’aquest article aporten les dades necessàries per a tindre una visió clara, i d’aplicació directa, si volem donar la resposta que se’ns exigeix actualment als centres educatius.

Si vols llegir l’Allioli sencer, clica ací.

Etiquetat com a


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR