Condicions laborals

STEPV reclama noves mesures per fer front a la covid-19

Mascaretes, persona coordinadora de riscos laborals, purificadors d’aire, permisos especials durant els confinaments, tests d’antígens, ampificadors de veu i reconeixement del covid persistent com a malaltia professional

diumenge 30 gener 2022 18:58 h

De mascaretes als centres educatius

L`STEPV volem denunciar el fet de que hui dia, alguns centres educatius no han rebut de les mascaretes que havia d’enviar la Conselleria des de l’1 de setembre.

És necessari i urgent que el material de protecció individual arribe ja als centres educatius i evitar que s’haja de comprar pels mateixos centres.
Hem de recordar la importància d’aquestes mascaretes com a mesura de protecció necessària per al professorat davant la situació de pandèmia que patim, remarcant la situació del professorat més sensible i vulnerable a la covid-19.
Recordem que el ‘Protocol de protecció i prevenció contra la transmissió i el contagi del SARS-CoV-2 per a centres educatius de la Comunitat Valenciana, Curs 2021-2022’, diu en la pàgina 23:

“L’ús de mascareta serà obligatori en tot el professorat amb independència del manteniment de la distància interpersonal.

 

(Llei 31/1995, de 8 de novembre, de prevenció de riscos laborals), concretament d’allò establert al seu article 14:

 

“Artículo 14. Derecho a la protección frente a los riesgos laborales.
1. Los trabajadores tienen derecho a una protección eficaz en materia de seguridad y salud en el trabajo.
5. El coste de las medidas relativas a la seguridad y la salud en el trabajo no deberá recaer en modo alguno sobre los trabajadores.”

 

Per això, cal que la Conselleria d’educació comunique de manera urgent els centres que encara no han rebut les mascaretes, si aquestes arribaran de manera immediata, o si tardaran. En aquest segon cas, la Conselleria hauria d’informar dels terminis en els quals es lliuraran les mascaretes. D’aquesta manera els centres podrien realitzar una primera compra que garantira la dotació de les mascaretes fins que arribe el subministrament de Conselleria, tal com estipula la base 5 del Pla de Contingència (versió setembre de 2021):

 

5. Verificació dels canals de compra, subministrament, ús, informació i manteniment dels equips de protecció i altres recursos materials necessaris per als centres educatius. La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport ha subministrat als centres públics de titularitat de la Generalitat Valenciana i als centres privats concertats el material general de protecció individual per cobrir les necessitats del curs 2020-2021 (màscares higièniques reutilitzables i quirúrgiques, guants, gels hidroalcohòlics i, si és el cas, pantalles facials i màscares FFP2). Durant el curs 2021-2022, la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport subministrarà als centres públics de titularitat de la Generalitat Valenciana i als centres privats concertats màscares autofiltrants FFP2 sense vàlvula (EN 149:2001 + A1:2009) com a material de protecció individual. Els centres docents hauran de fer la previsió de compra del material que calga d’acord amb les seues especificitats.

 

Des de l’STEPV recordem a la Conselleria que la seguretat i la salut en el treball són drets irrenunciables de les treballadores i treballadors, així com una obligació de l’Administració cap al seu personal.

 

Per tot això exigim:

-La distribució de mascaretes FFP2 al professorat i a la resta de personal que treballa als centres educatius.

-Que en els casos dels centres en els quals la distribució de les mascaretes no es puga fer de manera immediata, la Conselleria informe dels terminis d’entrega per part de que els centres puguen fer una primera compra.

-Que la Conselleria dote dels recursos econòmics necessaris als centres que han de comprar les mascaretes.

-Finalment, que es cree un apartat específic en la comptabilitat dels centres on es puguen justificar les despeses vinculades a la prevenció de la seguretat i la salut laboral. D’aquesta forma es facilitarà la tasca d’enregistrament de tot el material necessari per garantir la seguretat i la salut laboral de les seues treballadores i treballadors.

-Que les empreses que van concursar per a l’adjudicació dels EPI per als centres educatius i a posteriori se li haja licitat l’adjudicació i hui dia encara no han subministrat el material als centres, se’ls comunique la recessió de la licitació. I, en conseqüència, que l’Administració -de manera imminent- licite a les empreses que disposen de material esmentat i ho puguen subministrar.

 

Problemes derivats a les persones ‘responsables covid’ del centre:

Aprofitem per a recordar que aquesta figura no ha estat negociada en mesa sectorial ni tractada als CSSL, ni pel que fa a les seues funcions, ni les condicions establertes per assumir el càrrec, ni la formació prèvia…

 

Reclamem immediatament la figura de COORDINADORA/DOR DE RISCOS LABORALS amb crèdit horari:

 

Segons els articles, 79D.253/2019 i 94D 252/2019 de la LPRL, en cada centre de treball podria haver-hi un/a Coordinador/a de PRL. Així ho afirmen els decrets següents del Consell, de regulació de l’organització i el funcionament dels centres públics:

 

-DECRET 253/2019, de 29 de novembre, del Consell, de regulació de l’organització i el funcionament dels centres públics que imparteixen ensenyaments d’Educació Infantil o d’Educació Primària. [2019/11482]

 

-DECRET 252/2019, de 29 de novembre, del Consell, de regulació de l’organització i el funcionament dels centres públics que imparteixen ensenyaments d’Educació Secundària Obligatòria, Batxillerat i Formació Professional. [2019/11616]

Article 79. Prevenció de riscos laborals Per a col·laborar en el compliment de les funcions de l’activitat preventiva de nivell bàsic previstes en la normativa vigent, la direcció dels centres educatius podrà nomenar una persona coordinadora de prevenció de riscos laborals entre el personal docent triat pel claustre, preferentment amb destinació definitiva.

 

Per tant consideren necessari la implantació d’aquesta figura formada en tots els centres educatius

 

L’espai covid

 

La modificació de les plantilles, juntament amb la continuïtat de les mesures de prevenció de contagis fan molt difícil l’organització de l’espai covid. A les escoles més menudes, aquest fet genera que una de les persones tutores haja d’assumir la tutoria al mateix temps que la funció de coordinació covid.

Açò, juntament amb la mesura de distanciament de les especialistes fa que, la tutora i coordinadora covid haja d’abandonar la seua aula per atendre la situació de possible contagi a l’espai covid, produint-se així una desatenció de les seues funcions a l’aula. A més, moltes escoles menudes tenen una mancança important d’espais, inclús algunes no tenen una aula per curs escolar. Així, l’espai covid ha de ser a l’exterior on la majoria de vegades, la persona especialista fa la classe.

 

Carta enviada des de la Secretaria Autonòmica a les direccions dels centres (17 de gener)

 

En el procés de comunicació dels casos positius s’actuarà de la següent forma:

Aquestes comunicacions es realitzaran, tal com s’ha descrit, sense haver d’esperar que siguen confirmades pel departament de salut corresponent, ja que en aquest període d’alta transmissió no es requereix la confirmació dels casos positius que es comuniquen.


Considerem inacceptable aquestes noves atribucions als centres educatius i entenem que les competències atribuïdes són competències de la Conselleria de Sanitat.

 

Purificadors d’aire (Filtres Hepa)

 

El Servei de Prevenció de Riscos laborals de l’INVASSAT està realitzant l’avaluació de les llocs de treball als centres docents. En aquells llocs de treball on calga reforçar la ventilació d’aire, s’haurà de dotar dels aparells en nombre que determine l’INVASSAT

En els centres s’han habilitat altres espais disponibles per a utilitzar-los com a
aules amb la finalitat de garantir la presencialitat de l’alumnat. En el cas que en aquests espais la ventilació siga insuficient, o per a aquelles aules en les quals en algun moment degut a la climatologia no es puga garantir la ventilació natural suficient, les direccions dels centres sol·licitaran de manera immediata, purificadors d’aire Filtres Hepa H13.

 

Permisos especials durant confinaments

 

Sol·licitem que el tema de permisos per cura de menors a càrrec de qualsevol persona treballadora per confinament, siga un dret ja que hi ha famílies que no poden permetre’s el luxe de faltar al seu lloc de treball i estan portant als centres educatius als seus fills i filles contagiats o en espera de confirmació de contagi amb el perill que això suposa per a tota la comunitat educativa (professorat i alumnat). El professorat se sent impotent davant aquesta circumstància i se sent en l’obligació d’haver de fer funcions de guarda i custòdia per conciliació familiar dels progenitors posant en perill la seua pròpia salut, sobretot si es tracta de nivells on l’alumnat no porta mascareta (infantil, educació especial, etc).

STEPV està rebent nombroses consultes d’equips directius i de professorat sobre la manera d’actuar en aquests casos per manca de normativa on acollir-se. El Sindicat entén que, per damunt de tot està l’atenció al menor, tal com estableix la Llei Orgànica 1/1996, de 15 de gener, de Protecció Jurídica del Menor, que en el seu article 2 explicita:


«Todo menor tiene derecho a que su interés superior sea valorado y considerado como primordial en todas las acciones y decisiones que le conciernan, tanto en el ámbito público como privado. En la aplicación de la presente ley y demás normas que le afecten, así como en las medidas concernientes a los menores que adopten las instituciones, públicas o privadas, los Tribunales, o los órganos legislativos primará el interés superior de los mismos sobre cualquier otro interés legítimo que pudiera concurrir».


Per tant, el Sindicat interpreta que, si no es disposa de cap mitjà alternatiu, la treballadora o treballador té tot el dret a acollir-se al permís per ‘Deure inexcusable’ regulat en el decret Decret 7/2008, de 25 de gener, del Consell, pel qual es regulen els permisos i llicències del personal docent no universitari, (article 15, per obligacions que generen una responsabilitat d’ordre civil, social o administrativa), encara en vigor, per atendre’l mentre dura la situació de confinament. Altrament, la família està incomplint el deure de vetlar per l’atenció al menor.


Proves diagnòstiques

Com a mesura preventiva, igual que en alguns països de la UE seria recomanable proveir de test ràpids d’antígens a la comunitat educativa. Això ja passa en les residències de majors que en disposen des de fa un temps. També hi ha països de la UE on els docents reben tres tests setmanals, amb la finalitat de previndre possibles brots als centres educatius.

Com estem en situació d’augment de transmissió al centres docents; l’estudi i el seguiment dels contactes, i també per a establir les mesures de prevenció i control necessàries en cas de brot o davant de casos en grups de convivència estables s’haurien de realitzar test ràpids d’antígens a tot el personal empleat públic i alumnat, inclús si no ha estat en contacte les últimes 48h, també  després dels períodes no lectius llargs (en algunes empreses ja ho fan).

El professorat amb pauta completa de vacunació ha d’anar a treballar encara que siga contacte estret d’una persona positiva o inclús estiga convivint amb persones positives. Per garantir la seguretat d’aquest professorat, de l’alumnat i la resta de personal docent i no docent, demanem la dotació de test ràpids ja que aquest professorat està fent una despesa extraordinària adquirint-los per poder desenvolupar la seva tasca docent amb tranquil·litat.


Dotació al professorat d’amplificadors de veu

Darrerament hem notat que als centres hi ha molt de professorat que està comprant-se amplificadors de veu ja que, amb la mascareta i les distàncies més grans entre les persones, els necessiten per a fer-se sentir correctament.

Demanem la dotació d’aquest material al professorat que ho reclame, sense informe mèdic de malaltia professional, sinó com a risc emergent per dur la màscara de protecció. Actualment els problemes de la veu estan reconeguts com a malaltia professional, però s’ha de acreditar amb informe mèdic i informe INVASSAT.  Els professors exposen la veu en major mida que anteriors cursos pels motius abans exposats que poden derivar en problemes de salut.

Caldria doncs dotar els centres educatius d’una partida pressupostària per tal que adquirisquen els equips, instal·lacions o materials necessaris per previndre malalties de la veu derivades d’aquestes circumstàncies (ús de mascareta, espais oberts, espais no insonoritzats, etc)


Covid persistent

El reconeixement i ampliació de les malalties professionals (Real Decreto1299/2006 de 10 de novembre). Que s’incloga la covid persistent a la prevenció i control de les malalties emergents

 

 

Etiquetat com a


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR