Inici de curs
Segona reunió del Fòrum Educatiu per a concretar l’escenari de setembre
Aquesta vesprada s’ha convocat la segona reunió entre la comunitat educativa i el Conseller d’Educació, Vicent Marzà, i el Secretari Autonòmic, Miguel Soler

La reunió ha tingut lloc després que aquest matí se celebrara la Conferència Sectorial d’Educació entre el Ministeri i les conselleries d’educació dels diferents territoris de l’estat. El Conseller d’Educació, Vicent Marzà, i el Secretari Autonòmic d’Educació, Miguel Soler, han explicat a les diferents organitzacions de la comunitat educativa l’escenari que s’ha acordat aquest matí amb el Ministeri.
Aquest escenari és, finalment, el del retorn a la presencialitat absoluta en tot el sistema educatiu. Per tant, es descarta la combinació de l’activitat lectiva presencial i la telemàtica, tal i com ja havia anunciat aquests darrers dies la Ministra d’Educació, Isabel Celaá.
L’acord contempla tres eixos: que els centres educatius siguen espais segurs i saludables; la màxima presencialitat possible; i que les mesures que s’adoptaran el curs que ve seran flexibles i adaptades a cada centre educatiu segons les seues característiques.
La distància de seguretat s’ha reduït a 1,5 metres per a l’àmbit educatiu, com estableix el Reial Decret publicat el 9 de juny. La Conselleria està fent un estudi centre a centre per veure les característiques de les aules per poder aplicar aquesta mesura de distanciament i ajustaran la plantilla necessària per a dur-la a terme. Consideren que pocs centres educatius necessitaran, en infantil i primària, recórrer a altres espais per poder encabir tot l’alumnat. A més, en aquestes etapes educatives s’està treballant en propostes d’activitats fora del centre.
En canvi, en la resta d’etapes educatives, especialment secundària, batxillerat i FP, la Conselleria planteja una opció d’alternança de classes, és a dir, desdoblar els grups i que acudisquen presencialment al centre en dies alterns i en setmanes alternes. És a dir, un grup es desdoblarà en dos per garantir la distància d’1,5 metres. Una vegada desdoblat, el grup A anirà tres dies a la setmana una setmana i el grup B anirà els altres dos dies. I a la setmana següent serà a l’inrevés, el grup B anirà tres dies a la setmana i el grup A dos dies. I així cada setmana. En secundària es prioritzarà, però, que 1r i 2n d’ESO acudisquen al centre intentant evitar aquesta alternança en la mesura de les possibilitats. També s’està treballant en implementar reforços educatius per les vesprades en els instituts.
Davant aquesta proposta STEPV ha plantejat que no entén perquè el govern de l’estat ha determinat que en educació la distància social siga d’1,5 metres quan al conjunt de la societat és de 2 metres i ha manifestat la seua preferència per mantindre aquest distanciament de 2 metres.
Igualment, el sindicat ha demanat un aclariment respecte a les ràtios, ja que la Conselleria no ha parlat en cap moment d’una ràtio màxima. La resposta de l’administració ha sigut que la ràtio màxima és la ja establerta per la normativa (25 infantil i primària, 30 secundària, etc.) i que les ràtios seran les que en cada aula permeta el distanciament d’1,5 metres amb el màxim establert en la llei. STEPV s’oposa al manteniment de les ràtios màximes establides per la llei, ja que en la situació de presencialitat normal ja eren molt altes.
Quant a l’alternança en secundària, el Sindicat s’ha mostrat reticent per la complicació de dur a terme aquesta mesura i la possibilitat de sobrecarregar encara més el professorat i ha tornat a insistir en la necessitat d’incrementar la plantilla en totes les etapes educatives, reduir l’horari lectiu i augmentar el temps de coordinació entre el professorat perquè el curs que ve serà molt diferent i complicat i cal més coordinació que mai. Igualment STEPV ha demanat que en futures reunions o en les meses de negociació s’aborden altres aspectes que ja va plantejar en la primera reunió del Fòrum Educatiu respecte a condicions laborals (permisos i llicències, formació, etc) i respecte a l’ajustament dels currículums de les diferents matèries. Igualment, ha insistit en què cal preveure un escenari en què es puga retornar en algun moment a una situació indesitjable de confinament per algun rebrot de la pandèmia, localment o de forma generalitzada, fet que caldrà afrontar amb més preparació.
El conseller Marzà, en finalitzar la reunió, ha informat que es produiran més reunions per anar concretant encara més aquestes mesures.
Etiquetat com a
Comentaris
Alejandro Vazquez Felipe
12 juny 2020 / 12:20 h
Estimados compañeros,
Meternos en un espacio cerrado durante horas con 15-25 alumnos sin mascarilla es asegurarnos un contagio a todos en el caso de que algún miembro del grupo tenga el covid-19, ya que el virus puede permanecer durante horas suspendido en el ambiente y se ha demostrado su alta contagiosidad.
Es deber del sindicato velar por la salud de sus representados y no admitir esta situación. La mascarilla es fundamental para evitar contagios, y las ratios deben ser muy bajas.
Saludos cordiales
MCH
13 juny 2020 / 11:45 h
No entenc aquestes propostes, la mascareta s’ha d’utilitzar en espais pública tancats, i l’escola qué és?
Els xiquets-es no presenten simptomés, però i els adults, els treballadors qué som per aquesta Conselleria? Obligatoria la mascareta com marca la llei a partir de 6 anys.
Ràtios amb 25? Això no és el que ha dit la ministra, aules que es feren per a 20 i ara tenim 25/6, com anem a mantindre la distància de 1’5?
Si algun mestre es contagia al centre , serà reconeguda com malaltia professional?
Ja sabem com està actuant Conselleria en aquesta crisi, els únics que podeu fer-li arribar propostes sou vosaltres, no dubte que així serà.
Salutacions
Remedios María Monzó Mollá
13 juny 2020 / 19:16 h
Un tema que parece no prever nadie es el de los compañeros mayores de 60 años (los hay: son los interinos y los que no tuvieron la ocasión de acogerse a Muface) o que tienen patologías que los hacen más vulnerables al Covid-19.
Para esos compañeros deberían articularse medidas de precaución adicionales. En clase normal se supone que los alumnos están sentados y separados. Pero hay situaciones en que la posibilidad de un acercamiento físico a alumnos es mayor, como son las guardias y, con mayor riesgo, las guardias de patio.
Por tanto, debería proponerse la exención de guardias a quienes estuvieran en situación de riesgo, por edad o por patologías.