PAÍS VALENCIÀ: TERRA DE MÚSICS

dimecres 23 juny 2021 18:10 h

D’acord amb la Llei d’Educació, els ensenyaments artístics es fonamenten en dues ofertes: una de reglada (que, en el cas de la dansa i la música inclou els ensenyaments professionals i els ensenyaments superiors) i una de no reglada (que es realitza en les escoles de música i dansa, a més dels centres autoritzats privats).

A País Valencià una gran part d’estes escoles estan baix el paraigües de la Xarxa d’Escoles de Música de la FSMCV, formada per 600 centres educatius de diferents tipologies: escoles de música, centres reconeguts i integrats. Des del 2017 es aquest model d’Escola de Música es sustenta en un model obert, flexible i integrador, on la base siga la pràctica amateur en grup i que permet la professionalització.
Aquestes escoles de música i dansa compten amb una oferta educativa per a persones de totes les edats que desitgen assolir un nivell adequat per practicar la dansa o la música, no necessàriament amb aspiracions professionals. No obstant, la regulació per part de l’administració educativa de les escoles de música i dansa, també permet desenvolupar les potencialitats de l’alumnat en qui es desperte un interès professional i preparar-lo per a l’accés a altres nivells de formació.

És important destacar que la condició d’ensenyaments no reglats significa tan sols que no hi ha un currículum establert per una normativa superior a la del centre per a l’obtenció d’un títol. A banda d’això, els ensenyaments no reglats i els centres on s’imparteixen estan sotmesos a regulació en relació amb els processos de creació i autorització de les escoles (i eventual cessament de l’activitat), les característiques de les seves instal·lacions, l’oferta mínima de programes, la simultaneïtat amb l’educació secundària i la titulació del professorat.

Quant al perfil obtingut d’especialista en educació musical que treballa a les escoles de música, destaquem que tenen una motivació intrínseca per a la pràctica de la música i, per aquest fet, realitza activitats relacionades amb la música més enllà de les pròpies que s’escauen amb l’ensenyança de la música a l’escola, a més manifesten una actitud positiva envers la utilització de les tecnologies en els processos d’aprenentatge.

Ara bé, si hem de considerar les condicions laborals d’aquestes treballadores i treballadors, cal donar un to de solfa, i aturar-nos per explicitar els entrebancs i dificultats que es troben en les seues tasques diàries, sobretot aquells que estan baix la regulació del VII Conveni Col·lectiu Estatal d’Ensenyaments Musicals.
Si fem un repàs dels contractes de treball dins del sector el més comú són els contractes a temps parcial per a treballar per hores al dia, setmana o l’any, la qual cosa dificulta l’estabilitat laboral,  a més de la pròpia conciliació familiar d’aquests professionals atès que moltes d’aquestes persones estan contractades en diferents llocs per poder obtindre un salari digne.

Arran la jornada de formació que va oferir STEPV el passat 12 de juny adreçat al professorat de les escoles de música i centres autoritzats. El Sindicat es va comprometre a contactar amb la Conselleria per a traslladar les inquietuds i reivindicacions del professorat d’aquests centres, fonamentalment sobre l’horari del professorat (que apareix en l’esborrany del decret sobre ensenyament no reglat negociat recentment en Mesa Sectorial) i les subvencions d’aquests ensenyaments.

Posteriorment membres d’STEPV es van reunir amb l’administració per tal de tractar aquests temes:

Pel que fa a l’horari del professorat: com ja va informar el Sindicat, en la negociació del decret, STEPV va defensar que s’acotara explícitament en l’article 17 l’horari lectiu i el complementari, ja que segons el conveni laboral només consta que tenen 34 hores lectives setmanals, de manera genèrica, sense especificar les que són complementàries. La Conselleria ens va informar que la redacció de l’article del decret referida a l’horari atén a la petició del sindicat, tot i que la redacció continuava deixant massa marge a l’ambigüitat, ja que s’indica que ha de constar en l’horari les hores lectives i les complementàries, sense acotar cap límit. El Sindicat aleshores, va proposar una redacció més concreta afegint que la proporció entre hores lectives i complementàries serà la que regeix l’ensenyament reglat, on sí que està regulat clarament. La Conselleria va acceptar la redacció proposada pel sindicat. Igualment, es va afegir aquest redactat a l’horari de les direccions que també ha de constar les hores de dedicació al càrrec, a més de les de docència directa.

Sobre les subvencions que reben els centres autoritzats, la resposta de la Conselleria va ser que estaven sobre el tema de les subvencions i que encara no s’han pogut recuperar de la retallada que afecta de ple a eixes subvencions en els centres autoritzats.

Finalment, hem de recordar que aquest darrer any de pandèmia ha sigut especialment dur per a les escoles de música i centres autoritzats a País Valencià. L’impacte de la crisi sanitària entre el col·lectiu de les treballadores i treballadors els ha portat a enfrontar-se a una situació sense precedents. Molts d’aquests professionals han vist la seua jornada laboral minvada per la baixada de les matrícules motivada per la no presencialitat de l’alumnat en les aules.
Des del sindicat estarem pendents per continuar el camí encetat en la darrera jornada que es va realitzar adreçada a aquests professionals i continuarem donant suport a totes aquelles reivindicacions que ens facen arribar per millorar les seues condicions laborals i salarials.

 

 

 

Etiquetat com a


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR